Fragmenti dizajnerske povijesti

Knjiga “Fragmenti dizajnerske povijesti – Dokumenti Vol. 1” autora i urednika Marka Goluba zamišljena je kao zbirka tekstova, grafičkih i fotografskih materijala i druge dokumentacije prikupljene od početka 2009. do kraja 2018. godine putem niza izložbi i istraživanja posvećenih prvenstveno dizajnerskom nasljeđu, bitnim fenomenima iz povijesti i suvremenosti hrvatskog dizajna, individualnim dizajnerskim opusima i slično. Knjiga stoga ima dvostruku ulogu – s jedne strane zabilježiti prvih deset godina djelovanja HDD galerije barem u jednom segmentu njenih aktivnosti, a s druge što cjelovitije prikazati sve one rakurse na hrvatski dizajn koje su nam pojedinačni izložbeni projekti rasvjetljavali.

U tom smislu, ovo izdanje na 390 stranica je rezultat rada čitavog niza autora, istraživača i suradnika koji su osmislili i realizirali ukupno 36 izložbi koje su predstavljene u njoj (od preko 120 koje su realizirane u galerijskom prostoru HDD-a do danas). U knjigu su uključeni tekstovi sljedećih autora: Marko GolubDejan Kršić, Maroje MrduljašKoraljka VlajoAlira Hrabar OremovićLana Cavar & Narcisa VukojevićGoran Martin ŠtimacŽeljko LuketićIvana BorovnjakVanja Brdar MustapićDarko FritzAna Marija HabjanGoran IvanovićAntonio KaračaBojan KrištofićZrinka KuićIgor LahIvana ManceIvica MitrovićAna RadovanovićSven SorićLea Vene. Pritom, budući da svi autori izložbi i istraživanja nisu nužno bili i u funkciji tekstopisaca, ključno je istaknuti i autorice i autore kao što su Maša Poljanec, Maja Kolar, Oleg ŠuranSlavko Henigsman te niz drugih bez čijeg bi dragocjenog doprinosa mnoge od priča u ovoj knjizi ostale neispričane.

Knjigu je grafički oblikovao dizajner Dejan Kršić, inače i sam istraživač dizajnerskog nasljeđa, autor ili suautor nekoliko važnih izložbi dokumentiranih ovim izdanjem te, uz urednika, u njemu najzastupljeniji tekstopisac. Pritom je Kršićev doprinos znatno veći od čisto dizajnerskog, budući da je sudjelovao u donošenju čitavog niza važnih uredničkih odluka.

Sadržaj je strukturiran kroz pet tematskih poglavlja: Kartogra­fija dizajna, Industrijski kontekst, Drugi rakurs, Grafički dizajn i konceptualna umjetnost te FragmentiOsim tekstova, reprodukcija i osnovnih podataka o svim izložbama i glavnim popratnim aktivnostima koje smo uz njih realizirali, knjiga sadrži i QR kodove koji služe kao direktne poveznice na 20-ak videa (snimki javnih razgovora, kratkih dokumentaraca, tzv. galerijskih filmova i sl.) uploadanih na web, pri čemu su mnogi od njih po prvi put učinjeni dostupnima upravo za potrebe ovog izdanja. Onkraj tog glavnog sadržaja, uključili smo i nekoliko dodataka za koje smo shvatili da ih je važno uvrstiti tijekom realizacije. Prije svega, tu je cjeloviti popis svih izložbi održanih u HDD galeriji od 2009., zatim kratka institucionalna kronologija Hrvatskog dizajnerskog društva te radna bibliografija na temu hrvatskog dizajna.

Knjigu u PDF formatu možete besplatno preuzeti na ovom linku: Fragmenti dizajnerske povijesti – Dokumenti Vol 1

Stranica na kojoj se nalazite je svojevrsna “radna” online verzija knjige, uspostavljena kako bismo na jednom mjestu imali sav materijal okupljen u knjizi u svrhu daljnjeg dopunjavanja, ažuriranja, neizbježnih korekcija i slično. Unatoč nesavršenoj izvedbi, oslonjenoj na strukturu portala Dizajn.hr, odlučili smo je ostaviti otvorenom za sve. Sadržajno, tu je gotovo sve što se nalazi i u tiskanom izdanju, s manjim izmjenama uvjetovanim tehničkim razlozima, ograničenjima medija i slično. Kako biste “putovali” ovom  “radnom verzijom” koristite navigaciju s lijeve strane, klikom na numerirana poglavlja otvaraju se stranice s pojedinačnim prilozima (u mobilnoj veziji navigacija se nalazi na dnu).