Otvorenje multilokacijske izložbe “Dizajn u gradu 1”

U petak 8. studenog 2019. u 18 sati u pothodniku kod glavnog ulaza na Zagrebački velesajam na Aveniji Dubrovnik otvorit će se izložba “Dizajn u gradu 1”. Izložba se organizira u okviru projekta Centar oblikovanja svakodnevice kojeg provodi Hrvatsko dizajnersko društvo u suradnji s partnerima Muzejom za umjetnost i obrt, Hrvatskom udrugom likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, udrugom Bacači Sjenki i Gradom Zagrebom. Izložba će se do 28. studenog istovremeno održavati na sedam različitih lokacija u javnom prostoru Zagreba, usko povezanim s nekim od fragmenata domaćeg dizajnerskog nasljeđa.

U izlozima nekorištenih lokala pothodnika kod glavnog ulaza u Zagrebački velesajam obrađivat će se teme oblikovanja knjiga i publikacija Mihajla Arsovskog te serije didaktičkih i propagandnih izložbi Porodica i domaćinstvo, održanih između 1957. i 1960. godine upravo na Zagrebačkom velesajmu.

Fotografija iz albuma izložbe “Porodica i domaćinstvo” iz 1958. godine, vlasništvo Hrvatskog povijesnog muzeja.

Fotografija iz albuma izložbe “Porodica i domaćinstvo” iz 1958. godine, vlasništvo Hrvatskog povijesnog muzeja.

 

One su za cilj imale promociju modernog stanovanja, ali i odijevanja i općenito široki raspon aspekata kvalitetnog svakodnevnog života. A dok ćete pothodnikom prema Interliberu, obratite pažnju na signalizaciju koju je, u suradnji sa Zvonimirom Lončarićem, dizajnirao upravo Arsovski.

T. Petrasov Marović - Hembra; K. Prohić – Figure otvorenih značenja, dizajn: Mihajlo Arsovski, BiblioTeka, 1976.

T. Petrasov Marović – Hembra; K. Prohić – Figure otvorenih značenja, dizajn: Mihajlo Arsovski, BiblioTeka, 1976.

 

 

U plakatnim izlozima Zidnih Novina Bacača Sjenki (plakatnim izlozima nekadašnje Kinoteke) predstavit će se izbor nekih od najzanimljivijih filmskih plakata koje su dizajnirali autori Mihajlo Arsovski, Nenad Pepeonik, Mirko Ilić, Dalibor Martinis i Goran Trbuljak, vraćajući im tako na neki način njihovu izvornu funkciju i podsjećajući na jedno drugo vrijeme, kako za medij filma, tako i samog plakata.

Ko to tamo peva, filmski plakat, dizajn: Mirko Ilić, 1980.

Ko to tamo peva, filmski plakat, dizajn: Mirko Ilić, 1980.

 

U izlogu Hrvatskog dizajnerskog društva bit će postavljen informacijski pano povezan s 8. Mediteranskim igrama koje su se održale u Splitu prije točno 40 godina i donijele nam jedan od najkompleksnijih i najzanimljivijih primjera vizualnih identiteta uopće kojeg su dizajnirali Boris Ljubičić i Tim vizualne komunikacije CIO.

Zastave 8. Mediteranskih igara na splitskoj Rivi, dizajn: Boris Ljubičić i Tim vizualne komunikacije CIO, 1979.

Zastave 8. Mediteranskih igara na splitskoj Rivi, dizajn: Boris Ljubičić i Tim vizualne komunikacije CIO, 1979.

 

Adrese na kojima se mogu pogledati pojedini segmenti izložbe:

  1. Pothodnik kod glavnog ulaza na Zagrebački velesajam, Avenija Dubrovnik
  2. Hrvatsko dizajnersko društvo, Boškovićeva 18, Zagreb – izlog na Palmotićevoj ulici
  3. Plakatnim izlozi Zidnih Novina Bacača Sjenki (plakatni izlozi nekadašnje Kinoteke)  na sljedećim lokacijama: Vlaška ulica 53, Zvonimirova ulica 2, Ulica Republike Austrije 1, Primorska ulica 17 i Tratinska ulica 14, Zagreb

 

Autorstvo prve u seriji izložbi potpisuje kustoski tim kojeg čine Marko Golub, Koraljka Vlajo, Marija Perkec, Matija Prica i Monika Džakić. Vizualni identitet izložbe projektira Organizam / Marija Juza, Bernarda Cesar, Sara Pavleković Preis, a dizajn postava Oaza. Suradnici na izložbi “Dizajn u gradu” su Zvonimir Bešlić, Nataša Raus, Mia Bogovac. Izložbu organiziraju partneri na projektu Centar oblikovanja svakodneviceHrvatsko dizajnersko društvo, Bacači Sjenki, Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, Muzej za umjetnost i obrt i Grad Zagreb. Voditeljica projekta COS je Helena Tokić Jurković.

 

Serija izložbi Dizajn u gradu dio je programske cjeline i online arhiva u nastanku pod nazivom Mreža dizajnerskog sjećanja koji se realizira u sklopu projekta Centar oblikovanja svakodnevice. Mreža dizajnerskog sjećanja bavi se sustavnijim dokumentiranjem hrvatskog dizajnerskog nasljeđa. Ideja je proizašla iz potrebe za umrežavanjem resursa – znanja i informacija o hrvatskom dizajnu – kao i želje da što više takvih informacija, saznanja, priča, tekstova, razgovora, fotografija, video i audiomaterijala ne bude fragmentirano već objedinjeno na jednoj online lokaciji i dostupno za korištenje svima u svrhu istraživanja, proučavanja i spoznavanja dizajna naše prošlosti i suvremenosti.

 

Ususret izložbi, održava se konferencija za medije, 8. studenog 2019. u 11h u pothodniku kod glavnog ulaza na Zagrebački velesajam. Prisutnima će se obratiti predstavnik Grada Zagreba, voditeljica projekta, Helena Tokić Jurković, Marko Golub te Matija Prica iz Muzeja za umjetnost i obrt, članovi kustoskog tima izložbe “Dizajn u gradu 1”.

 

Na izložbi se, između ostalog, koristi arhivsko gradivo Hrvatskog državnog arhiva HR-HDA 1394 Zbirka plakata hrvatskog filma.

 

COS_EU_logotipi_konf_izlozba_poziv_900x570