Terra Effluviens – trodnevni seminar pod vodstvom Nikole Bojića u Rijeci

U sklopu programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, kustos Nikola Bojić predstavit će svoj projekt Terra Effluviens (Tekuća zemlja) na trodnevnom seminaru koji će se održati od 19. do 21. studenoga u Rijeci. Projekt je nastao prema arhivskom istraživanju arhitekta Branka Petrovića iz 1971. godine – Sistematizacija čovjekove sredine. Petrovićeva vizija smatra se jedinstvenom vizijom globalne ekološke budućnosti, a nastala je za potrebe izrade Prostornog plana SR Hrvatske. Zanimljivo je da je ondje Petrović uspio povezati tehnološka predviđanja s novim poimanjem vremena i prostora te njihovih relacija s budućom dinamikom ekosustava. Seminar je uvod u istoimenu izložbu koja će se održavati u razdoblju od 24. travnja do 15. svibnja 2020. u prostoru Galerije Kortil u Rijeci.

Projekt Nikole Bojića, gotovo pedeset godina kasnije nakon Petrovićeve studije, vraća njegove izvorne dijagrame u život. Oni se ne sasvim slučajno ponovno javljaju upravo u Rijeci kao složenom teritoriju u kojem se gusta infrastruktura spaja s vodenim ekosustavima, morskim i riječnim. Iz tih se razloga grad Rijeka doima idealnim teritorijem za diskurs o mogućim ekološkim budućnostima. Pritom ni sam pojam „rijeka“ ne znači isključivo vododtok, već se na njega gleda kao na terra effluviens, odnosno kao na zemlju u permanentnom tekućem stanju čiji međuzavisni ljudski i prirodni sustavi definiraju grad i daju mu život. Dodatan razlog zašto je upravo Rijeka zahvalan primjer za diskutiranje o sadašnjim i budućim ekološkim problemima je svakako i njezina industrijska povijest koja ju je nepovratno redefinirala. Industrija je promijenila ne samo okoliš grada, nego i kolektivnu svijest ljudi.

Petrovićeva vizija planetarne budućnosti stvorena je iz skupa ekosistemskih modela koji kroz seriju dijagrama pružaju uvid u isprepletenost ljudskih, tehnoloških i prirodnih sustava. Studija se danas može čitati kao diskurzivni uređaj koji propituje linearnost vremena, fleksibilnost prostornih mjerila i poziciju čovjeka u vremenu ekološke krize. Ipak, uređaj još nikada nije korišten. Istraživanje prikazuje problematiku izazvanu čovjekovim djelovanjem u nove geološkoj eri koju prepoznajemo kao antropocen.

Cilj ovoga seminara je spojiti arhivske dijagrame sa suvremenim teorijskim, umjetničkim i dizajnerskim istraživanjem, kako bi se pružio novi uvid u prostornost, materijalnost i stvarne političke kapacitete našeg odnosa prema Antropocenu.

terra effluviens

Kroz seminar (studeni 2019.) i izložbu (ožujak 2020.) u okviru projekta Dopolavoro (Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture), projekt okuplja mrežu lokalnih i međunarodnih istraživača (arhitekata, dizajnera, filozofa, biologa), uključenih u trodnevni program terenskih istraživanja, dizajnerskih spekulacija i teorijskih diskusija: Gediminas Urbonas (MIT, Cambridge), Armina Pilav (University of Sheffield), Martin Guinard (ZKM, Karlsruhe), Miro Roman (ETH, Zurich), Merve Bedir (Hong Kong University), Ivica Mitrović (Sveučilište u Splitu), Donato Ricci (SciencesPo, Paris), Louise Carver (Lancaster University), Gary Zhexi Zhang, Jamie Allen (FHNW, Basel), Idis Turato (Sveučilište u Zagrebu), Ida Križaj Leko (Delta Lab, Rijeka), Damir Prizmić (Radiona Makerspace, Zagreb), Damir Gamulin (000, Zagreb), Željka Modrić Surina i Boštjan Surina (Prirodoslovni muzej Rijeka).

 

rijeka 2020

 

Seminar bit će organiziran oko tri međusobno povezane tematske cjeline:

1) utorak, 19. studeni: SUSTAVI (systems) – se fokusira na predviđanje budućnosti, kibernetiku i teoriju ekosustava. Kroz ovu tematsku cjelinu nastojat će se kolektivno dijagramirati suvremeni teorijski teren za razumijevanje trenutnog tehno-klimatskog režima.

2) srijeda, 20. studeni: TOKOVI (flows) – koristi Rijeku kao adekvatan ambijent za raspravu o nizu konkretnih međunarodnih slučajeva u kojima rijeke osim prirodnih podrazumijevaju i tokove društvenih, industrijskih i algoritamskih krajolika, svojstvenih posthumanističkoj ideji prirode.

3) četvrtak, 21. studeni: VRSTE (species) – tematska cjelina problematizira ideju održivosti i nastoji analizirati scenarije u kojima novi oblici održivog okoliša mogu proizaći iz svjesnog međudjelovanja i suradnje ljudi i drugih bioloških vrsta.

Projekt povezuje studente, teoretičare, znanstvenike, hakere, arhitekte i umjetnike u seriju terenskih eksperimenata, spekulativnih dizajnerskih praksi, rasprava i izrade prototipova u svrhu proizvodnje podataka i novih znanja koji daju uvid u ekološko stanje ovog prostora. Rezultati radionica – nove tehnologije (biosenzori), novi uvidi i specifične analize lokacija i to preko prostornih instalacija, mapa i podatkovnih vizualizacija koje se temelje na spomenutim dijagramima – bit će predstavljeni na izložbi 2020. godine.

Predavanja i diskusije bit će na engleskom jeziku i otvorene za javnost. Izlaganja će se održati u prostoru Filodrammatice, na adresi Korzo 28/1.

Raspored izlaganja moguće je pogledati ovdje.

Izložba će se održavati u razdoblju od 24. travnja do 15. svibnja 2020. u prostoru Galerije Kortil.

Povjesničar umjetnosti i dizajner Nikola Bojić, zajedno s Damirom Prizmićem, kurirao je još 2016. godine u HDD galeriji izložbu pod nazivom Objekti opasnih namjera. Taj se je projekt također dotaknuo problema moderne tehnologije, točnije problematizirali su se predmeti koje svakodnevno koristimo, poput uporabnih predmeta, ali i tehnoloških sustava. Najnovijim projektom koji sprema za Rijeku, Bojić nastavlja istraživati urbanih prostora i interakciju s tehnologijom. Više o izložbi održanoj u HDD galeriji u Zagrebu možete pročitati ovdje.