DAMIR PRIZMIĆ & NIKOLA BOJIĆ: OBJEKTI OPASNIH NAMJERA (15. 1. – 5. 2. 2016.)

U petak 15. 1. 2016. u 20 sati u HDD galeriji otvara se izložba Damira Prizmića i Nikole Bojića OBJEKTI OPASNIH NAMJERA. Izložba problematizira upotrebne predmete, usluge, sustave i tehnologije s kojima smo u svakodnevnoj interakciji, a koji izazivaju osjećaje između paranoje i potpunog povjerenja.

Koncepcija izložbe polazi od šest paradigmatskih slučajeva koji uključuju primjere poput USB sticka, kreditne kartice, plinske boce, tehnologije prepoznavanja lica, usluge „službe za korisnike“ i obrasca ponašanja korisnika u susretu sa strojevima koji „odbijaju suradnju“. Osim tekstova i dokumentacije o svakom od slučajeva, izložba uključuje i različite interaktivne predmete, fotografije, spekulativne scenarije i prototipove novih objekata koji su proizašli iz istraživanja „objekata opasnih namjera“. Izložba je dio programske linije HDD galerije pod nazivom „Diskurzivni objekti“.

USB killer v2.0 Autor: Dark_Purple http://habrahabr.ru/post/268421/

USB killer v2.0
Autor: Dark_Purple
http://habrahabr.ru/post/268421/

Iz teksta Nikole Bojića i Damira Prizmića:

Mogu li objekti imati opasne namjere? Štoviše, mogu li imati ikakve namjere budući da smo ih pribavili s jasnim i nedvojbenim ciljem da u našem svakodnevnom životu imaju određenu svrhu? Lako se prisjetiti osjećaja frustracije objektima koji nepredviđeno i kontinuirano odbijaju izvršiti svoju funkciju. Usprkos svojoj neposlušnosti, ovi objekti najčešće nastavljaju egzistirati u našem životnom prostoru i time ga mijenjaju protiv naše volje i svijesti. Ovo je prostor na rubu kontrole, prostor paralelne stvarnosti u kojoj objekti imaju opasne namjere. Bavljenje neposlušnim objektima vodi nas u centar složene psihološke i političke pozadine proizvodnih procesa. Polazeći od osobnih iskustava, izložba predstavlja narativne i dizajnerske intervencije na šest slučajeva iz svakodnevnog života koji postaju točke urona u dubinu nevidljivog i vibrantnog svijeta upotrebnih predmeta.

 Kreditna kartica s bežičnim RFID čipom, rentgenska snimka http://niebezpiecznik.pl/post/przeswietlona-zblizeniowa-karta-kredytowa-x-ray/


Kreditna kartica s bežičnim RFID čipom, rentgenska snimka
http://niebezpiecznik.pl/post/przeswietlona-zblizeniowa-karta-kredytowa-x-ray/

O autorima izložbe:

Nikola Bojić je istraživač i dizajner usmjeren na urbani prostor, tehnologiju i politike interakcija s objektima. Autor je nekoliko izložbi i intervencija u javnom prostoru, a nedavno je uredio tematski broj časopisa Život umjetnosti kojeg izdaje Institut za povijest umjetnosti gdje je trenutno zaposlen. Magistrirao je muzeologiju i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te dizajn u javnoj domeni na arhitektonskom fakultetu Sveučilišta Harvard.

Damir Prizmić djeluje kao samostalni umjetnik-dizajner na području kulture. Aktivan je i na području edukacije te na promicanju otvorene kulture. Jedan je od osnivača Radione, makerspacea i udruge za razvoj DIY kulture temeljene na povezivanju umjetnosti, znanosti i tehnologije. Diplomirao je dizajn na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.

Greška u Vijugastoj ulici (Varoš, Split) Izvor: Google Street View Koordinate: 43.5104545,16.4334914

Greška u Vijugastoj ulici (Varoš, Split)
Izvor: Google Street View
Koordinate: 43.5104545,16.4334914