Promotivni single „Decadence“ kao najava albuma „Pop not Pop“ multimedijalnog kolektiva NEP

Riječko-zagrebačka izdavačka kuća FOX & HIS FRIENDS priprema vinilno izdanje glazbenih radova multimedijalnog kolektiva NEP, čiji je pokretač i član DEJAN KRŠIĆ. Kao najava skorog vinilnog izdanja albuma POP NOT POP, upravo je objavljeno kolekcionarsko izdanje dvanaestinčnog maksi-singla s pjesmom DECADANCE, kojeg je stripom oslikao domaći ilustrator MIROSLAV MRVA, suradnik američkog Marvel Comicsa.

Dizajner Dejan Kršić sa suradnicima je u okviru kolektiva NEP / Nova Evropa (čiji su članovi bili i Gordana Brzović i Jane Štravs), uz druge multimedijske aktivnosti, objavio i niz radova eksperimentalne i tape-glazbe, držeći se slobode i metoda cut-upa i field recordinga. Izdavačka kuća Fox & His Friends priprema sveobuhvatnu prezentaciju NEP-ovog multimedijskog stvaralaštva, a izlazak dvanaestinčnog singla s pjesmom Decadance, najava je albuma Pop Not Pop. Pjesma je izvorno nastala 1989. godine i nikada prije nije objavljena, a za ovu priliku remiksao ju je Snuffo. Izlazak albuma planiran je za početak 2018. godine, također u izdanju Fox & His Friends.

Omotnicu ploče albuma dizajnirao Ivan Antunović (Nieuw NDG) koji je oblikovao i prethodno izdanje Fox&His Friends – soundtrack filma Gosti iz galaksije. Pop Not Pop predstavlja novu kompilaciju starih glazbenih radova, a ujedno će biti i grafička mapa sa odabranim radovima NEP-a. Neke pjesme prethodno su objavljene 1988. godine na kazeti The Cassette Played Poptones, kompilaciji radova nastaloj s ciljem da okupi zbivanja tadašnje underground scene.

 

Dizajn omota ploče singla Decadance

NEP Decadance, ilustrator: Miroslav Mrva

 

NEP je umjetnički i multimedijski projekt, značajan po teoretskom, medijskom i aktivističkom angažmanu, oformljen 1982. godine u Zagrebu kao neformalni art-kolektiv s nizom pridruženih i povremenih suradnika. Pokretač Dejan Kršić aktivni je sudionik tadašnjih progresivnih gibanja u izučavanju povijesti umjetnosti, medija i glazbe. Želeći dokinuti tradicionalni pojam autora, uz teorijska učenja Waltera Benjamina, glazbene skupine Kraftwerk te uz pomoć „zaobilaznih strategija“ Briana Enoa, Kršić se konfrontirao sa zastarjelim konceptima visoke i elitističke kulture. Preferirani oblik izražavanja bili su reproduktivni, „demokratični“ mediji poput kolaža, xerox-kopija i lako dostupnih magnetofonskih vrpci.

Prvih 100 primjeraka vinilnog izdanja singla Decadance dolazi u posebnom izdanju za kolekcionare, te sadrži ekskluzivni strip kojega je nacrtao suradnik američkog Marvel Comicsa, hvaljeni domaći ilustrator Miroslav Mrva. Ostatak naklade u svijetu distribuiraju Clone Records iz Nizozemske i Fat Beats iz SAD-a. NEP-ov Decadance drugo je izdanje diskografske kuće Fox & His Friends koju vode radijski DJ i urednik Leri Ahel i filmolog i kritičar Željko Luketić. Limitirano izdanje ploče, koja uključuje i ekskluzivni strip, moguće je nabaviti ovdje.

Pročitajte intervju s Dejanom Kršićem povodom izložbe: Što, kako i za koga & tako dalje – Grafički dizajn za suvremenu umjetnost i tekst o njegovom djelovanju kroz NEP, Arkzin i WHW.