Predstavljanje knjige “Sanja Iveković – Dvostruki život: grafički dizajn i suvremena umjetnička praksa”

U utorak 9. listopada 2018. u 19 sati u Hrvatskom dizajnerskom društvu održat će se promocija knjige SANJA IVEKOVIĆ – DVOSTRUKI ŽIVOT: GRAFIČKI DIZAJN I SUVREMENA UMJETNIČKA PRAKSA autora MARKA GOLUBA i DEJANA KRŠIĆA. O knjizi će govoriti povjesničarke umjetnosti dr.sc. IVANA MANCE, viša znanstvena suradnica na Institutu za povijest umjetnosti, i VESNA VUKOVIĆ, kustosica i članica kustoskog kolektiva BLOK, grafička dizajnerica SANJA BACHRACH KRIŠTOFIĆ, autori Marko Golub i Dejan Kršić te umjetnica Sanja Iveković.

Umjetničko djelovanje Sanje Iveković prije svega obuhvaća konceptualnu umjetnost, videoumjetnost i performans, ali važno poglavlje njezinog rada pripada i grafičkom dizajnu, kojim se kontinuirano bavila od ranih 70-ih do kraja devedesetih godina. Unatoč tome, njen dizajnerski rad, kao i dizajnerski aspekti niza njenih umjetničkih projekata dosad uglavnom nisu obrađeni. Ova knjiga posvećena je upravo tome — s jedne strane naručenim dizajnerskim radovima, a s druge onim umjetničkim projektima Sanje Iveković koji ne samo imaju nezanemarivu grafičku dizajnersku komponentu, nego je za njihovo razumijevanje bitno razgovarati upravo o dizajnu, oglašavanju, masovnim medijima itd.

 

P1710387 (Custom)

 

Knjiga na 125 stranica, na hrvatskom i engleskom jeziku, daje presjek dizajnerskih radova Sanje Iveković koji uključuje plakate za kulturne institucije i različite ženske organizacije, akcije i inicijative, promotivne kampanje, oblikovanje knjiga Grafičkog zavoda Hrvatske i Ženske infoteke, televizijske grafike za Radioteleviziju Zagreb 70-ih, no osim toga osvrće se i na nekoliko ključnih umjetničkih projekata iste autorice ovom prilikom iščitavanih iz dizajnerskog rakursa.

Cijena ovog izdanja je u slobodnoj prodaji 99 kn, a prilikom same promocije moći ćete ju kupiti za 80 kn.

 

P1710331 (Custom)

 

Sanja Iveković – Dvostruki život: Grafički dizajn i suvremena umjetnička praksa
Autori: Marko Golub i Dejan Kršić
Izdavač: Hrvatsko dizajnersko društvo
Za izdavača: Maša Milovac
Autori tekstova: Marko Golub & Dejan Kršić
Fotografije: Monika Džakić
Prijevod: Leo Štedul (Language Lab)
Lektura: Mirjana Jakušić
Grafički dizajn: Dejan Kršić
Pre-press: Dario Sabljak
Tisak: Tiskara Zelina
Naklada: 300
125 stranica, tvrdi uvez
Dvojezično – hrvatski / engleski
ISBN 978-953-6778-39-3
cijena: 99 kn

 

P1710374 (Custom)