Kolektiv NJI3 i Hrvoje Živčić dobitnici TDC-ovog Certifikata tipografske izvrsnosti

Dizajnerski kolektiv NJI3, koji čine Tessa Bachrach-Krištofić, Dina Milovčić i Franka Tretinjak te dizajner i tipograf Hrvoje Živčić, dobitnici su prestižnog priznanja njujorške organizacije Type Directors Club (TDC) za 2019. godinu. Kolektiv NJI3 osvojio je Certifikat za tipografsku izvrsnost u kategoriji Komunikacijski dizajn, dok je Hrvoje Živčić nagrađen Certifikatom izvrsnosti u kategoriji Oblikovanje pisma. Više o nagrađenim radovima pročitajte u nastavku.

Type Directors Club globalna je organizacija sa sjedištem u New Yorku koja od 1946. godine radi na promociji izvrsnih ostvarenja u tipografiji. Od 1953. godine organizacija održava natjecanje kroz koje prepoznaje i nagrađuje izvrsnost. Među glavnim ciljevima ove organizacije su stvaranje javnih događaja i platformi u vidu izgradnje čvršće zajednice, podupiranje studenata i profesionalaca u ranim fazama karijere te prepoznavanje izvrsnosti u tipografiji na globalnoj razini. Godišnje TDC-ovo natjecanje podijeljeno je u tri kategorije: Komunikacijski dizajn, Oblikovanje pisma i Natjecanje za tipografe u usponu.

foto: Marija Gašparović izvor: https://nji3.com/hr/pcxx/

foto: Marija Gašparović
izvor: https://nji3.com/hr/pcxx/

Dizajnerski kolektiv NJI3 nastao je 2012. godine udruživanjem grafičkih dizajnerica Dine Milovčić, Tesse Bachrach Krištofić i Franke Tretinjak. Od samih početaka, dizajnerice uživaju povjerenje velikih inozemnih i domaćih projekata, među kojima se svakako ističe njihov angažman za Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, V magazin, ali i za Dan D 2015.

 

foto: Marija Gašparović izvor: https://nji3.com/hr/pcxx/

foto: Marija Gašparović
izvor: https://nji3.com/hr/pcxx/

 

Među novijim projektima je monografija natjecanja u ekstremnim sportovima Pannonian challenge PC XX: The Story, nagrađena ovogodišnjim Certifikatom za tipografsku izvrsnost u kategoriji Komunikacijski dizajn Type Directors Cluba (TDC). Monografija je realizirana povodom dvadesete obljetnice postojanja natjecanja Pannonian challenge. Dinamičnom izmjenom fotografija i teksta oblikovanog jakom tipografijom ostvarena je ideja prijenosa energične atmosfere ove manifestacije. Jasnu poveznicu s natjecanjem, predstavlja njegov simbol, komarac, koji se ističe na gruboj grafici naslovnice. Dizajnerice su za ovu publikaciju iskoristile tipografiju koju potpisuje Nikola Đurek.

Pismo Rector razvijeno iz natječajnog rada za identitet Kneževe palače u Zadru. Izvor: Vizkultura

Pismo Rector razvijeno iz natječajnog rada za identitet Kneževe palače u Zadru.
Izvor: Vizkultura

Za natjecanje u kategoriji Oblikovanja pisma prijavljeno je 300 radova, od kojih je nagrađeno njih 17, među kojima je i tipografsko pismo Rector, autora Hrvoja Živčića. Pismo je nagrađeno TDC-ovim Certifikatom izvrsnosti. Hrvoje Živčić projekt je započeo u sklopu natječaja za vizualni identitet obnovljene Kneževe palače u Zadru 2016. godine u suradnji s umjetnikom i grafičkim dizajnerom Nikom Mihaljevićem i arhitekticom Ivom Mariom Jurić. Pismo koje se trenutno sastoji od šesnaest stilova, komercijalno će biti dostupno putem francuske agencije digitalnog type dizajna Production Type, nakon čega će biti dostupan i preko Fonstanda.

 

Pismo Rector Hrvoja Živčića nagrađeno Certifikatom izvrsnosti u kategoriji Oblikovanja pisma Type Directors Cluba.

Pismo Rector Hrvoja Živčića nagrađeno Certifikatom izvrsnosti u kategoriji Oblikovanja pisma Type Directors Cluba.