[d]razgovor: BAGGIZMO – Dizajn, crowdfunding i nosiva tehnologija

U utorak 19. lipnja u 20 sati u HDD galeriji održat će se javni [d]razgovor povodom izložbe BAGGIZMO 2015- / MAKING OF. U razgovoru će sudjelovati članovi Baggizmovog tima IZVORKA JURIĆ, LADISLAV JURIĆ i KRISTINA VOLF te moderatori KORALJKA VLAJO i MARKO GOLUB. Iako nam je glavna tema razvoj Baggizmovih projekata i njihov put od prvih ideja do internacionalno distribuiranog proizvoda, ovog puta širimo priču općenito na izazove i mogućnosti koje danas stoje pred dizajnerima i startupovima orijentiranima na dizajn, načine vođenja takvih projekata, utjecaj novih tehnologija i digitalnih platformi za grupno financiranje na sam proces dizajniranja itd.

Izložba Baggizmo 2015- / Making of detaljno predstavlja projekt Baggizmo od prvih ideja, izvedbe prototipa, ulaska u neizvjesnu crowdfunding kampanju, do testiranja proizvoda, masovne proizvodnje, distribucije i nastavka rada na unapređenju budućih verzija, ali i daje uvid u tekući proces iza nasljednika prvog Baggizmo proizvoda, pametnog novčanika Baggizmo Wiseward.

 

Baggizmo postav (2) (Custom)

 

Projektu Baggizmo je na zadnjoj bijenalnoj Izložbi hrvatskog dizajna 1516 dodijeljena nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva za Najbolji cjeloviti projekt tijekom 2015. i 2016. godine. Baggizmo je jedini startup s područja nosive tehnologije iz Hrvatske koji se probio na američkom Kickstarteru, a čiji su dizajn i integrirana tehnologija u cijelosti razvijani u Hrvatskoj. Posjetitelji izložbe mogu vidjeti prve prototipove torbe Baggizmo i pametnog novčanika Baggizmo Wiseward, kako je tekao razvoj pojedinih elemenata proizvoda, te kako su Kickstarter kampanje utjecale na njihov razvoj i proizvodnju.

 

Baggizmo postav (1) (Custom)

 

Prva kampanja Baggizma uspješno je realizirana na Kickstarteru u 2015.g., kada je grupno financiranje u Hrvatskoj još bilo u povojima. Taj prvi proizvod danas ima svoje kupce širom svijeta i za sada ga nose u čak 89 zemalja svijeta, najviše na tržištu SAD-a, a zatim Azije i Europe. U 2017. godini Baggizmo se otisnuo u novu Kickstarter kampanju za pametni novčanik Wiseward, čija je isporuka prve serije proizvoda nakon kampanje poslana korisnicima sredinom svibnja ove godine.

 

Baggizmo postav (10) (Custom)

 

Više o izložbi pročitajte OVDJE.
Integralni tekst Koraljke Vlajo i Marka Goluba o izložbi i projektu pročitajte OVDJE.