Izložba Dejana Kršića “Što, kako i za koga & tako dalje – Dizajn za suvremenu umjetnost” gostuje u MKC-u u Splitu

U četvrtak 29. rujna u 20 sati u Multimedijalnom kulturnom centru u Splitu otvara se izložba DEJAN KRŠIĆ: ŠTO, KAKO I ZA KOGA & TAKO DALJE – GRAFIČKI DIZAJN ZA SUVREMENU UMJETNOST. Riječ je o nastavku mini-turneje ove izložbe izvorno održane u HDD galeriji (Hrvatsko dizajnersko društvo) u svibnju 2015. Postav u MKC-u u Splitu njeno je drugo gostovanje, nakon što je pokazana i u sklopu Fluid Design Foruma u Cetinju ranije ove godine. Splitsko gostovanje organizirano je u suradnji Platforme 9,81, MKC-a, DVK UMAS i HDD-a, a u Multimedijalnom kulturnom centru paralelno će biti otvorena i međunarodna izložba “Tvoja zemlja ne postoji” prema kustoskoj koncepciji udruge WHW.

Izložba Što, kako i za koga & tako dalje – Grafički dizajn za suvremenu umjetnost predstavlja pregled jednog zaokruženog segmenta dizajnerskog rada autora Dejana Kršića, tematski usmjerenog na područje grafičkih materijala i publikacija realiziranih u proteklih petnaestak godina za potrebe različitih lokalnih, regionalnih i međunarodnih izložbenih projekata, manifestacija, institucija i autora s područja suvremene vizualne umjetnosti. Kustos izložbe je Marko Golub.

 

img_0316-custom

 

Riječ je prije svega o radovima nastalima za projekte međunarodno najutjecajnijeg hrvatskog kustoskog kolektiva – udruge WHW / Što, kako & za koga, odnosno njihove matične Galerije Nova, ali i institucija i umjetnika kao što su V. Cetinjski bijenaleRooseum centar za suvremenu umjetnost Malmö, Van Abbemuseum Eindhoven, Branka Stipančić i Mladen StilinovićMangelosSanja Iveković,Vlado Martek itd). Uz ove radove, posebno će biti predstavljene i publikacije i tiskani materijali nekoliko manjih ili većih projekata vezanih uz historiografiju dizajna, Kršićevu trajnu opsesiju. Originalne radove – pozivnice, kataloge, plakate, knjige, novine i ostalu grafičku konfekciju – izložba kontekstualizira kroz detaljan timeline, zidne tekstove i proširene legende koje govore o temama pojedinih projekata, njihovom značenju u lokalnoj i internacionalnoj sredini, kao i o različitim referencama iz vizualne kulture i umjetnosti koje je autor ugradio u njih kroz dizajn vizualnih materijala.

 

foto: Senja Vild

foto: Senja Vild

 

Predgovor Marka Goluba „Dizajn uvijek ima posljedice“ možete pročitati ovdje, a intervju sa samim Dejanom Kršićem pogledajte ovdje.

 

Istovremeno u prostoru Multimedijalnog centra u Splitu bit će otvorena i međunarodna izložba Tvoja zemlja ne postoji, u kustoskoj koncepciji udruge Što, kako i za koga / WHW. Na izložbi su predstavljeni radovi autora kao što su Libia Castro i Ólafur Ólafsson, Etcétera…, Vlatka Horvat, Siniša Ilić, Rajkamal Kahlon, Victoria Lomasko, Runo Lagomarsino, Ana Opalić, Trevor Paglen, Partizanska umjetnost, Mykola Ridnyi, Mladen Stilinović i Lana Stojićević

 

U sklopu izložbe, na zadnji dan njenog održavanja 20.10. 2016. u 20 sati u Galeriji MKC održat će se i razgovor s Dejanom Kršićem koji vodi Marko Golub.

 

img_0338-custom