Car je gol na 11. Međunarodnom festivalu vizualnih umjetnosti “Arterija” u Novigradu

Na 11. Međunarodnom festivalu vizualnih umjetnosti u Novigradu, ove godine nastupa i bend Car je gol okupljen pod vilenjačkom kapom grafičkog dizajnera i pisca Stanislava Habjana. Nakon svibanjskog nastupa u HDD galeriji pred malim brojem obožavatelja, bend će ovoga puta predstaviti novi program uživo, u nešto drugačijem sastavu. Uz Stanislava Habjana, Mary May i Antu Perkovića, bendu se pridružuje kustos Marko Golub. Car je gol nastupa u petak i subotu, 21. i 22. kolovoza u parku Muzeja, s početkom u 21 sat. Više o Velom Joži pronađite u nastavku!

Ovogodišnji 11. Međunarodni festival vizualnih umjetnosti Arterija u Novigradu počinje u petak 21. kolovoza i traje do nedjelje 23. kolovoza. Manifestacija će se održati na više lokacija, pa će uz  Muzej Lapidarium, umjetnike ugostiti i Galerija Rigo te atrij i park Muzeja. Tema ovogodišnje manifestacije je Spasimo ugrožene vrste. Prema riječima organizatora, ovogodišnja Arterija pokazuje više no ikad koliko je suvremena umjetnost društveno relevantna, te naglašava vezu između čovjeka i prirode, odnosno čovjeka i znanosti. Prije svega, manifestacija propituje slobodu koja se u suvremenom svijetu očituje kroz brigu za zajednicu i potragu za jednakošću i pravednošću. Upravo zbog toga, tema ovogodišnje Arterije, Spasimo ugrožene vrste, govori o skladu i ravnoteži između ljudskog, životinjskog i biljnog svijeta.

car je gol live naslovna

Bend Car je gol, pod vodstvom Stanislava Habjana, nastupao je već u Galeriji HDD-a za vrijeme njegove izložbe Neobjavljeno 1983. – 2023. S obzirom na preporučene mjere, nastup smo snimili bez velike publike, ali ga zato možete pogledati ovdje.

Stanislav_postav12 custom

Stanislavovu izložbu, velikim su dijelom činili plakati nastali za neke buduće projekte, pa je između ostalih, nastao plakat i za novigradski nastup Car je gol u Cittanovi: Jože Veli je liber bil. Stalnim članovima benda (Mary May, Ante Perković, Stanislav Habjan), ovoga se puta priključuje kustos Marko Golub.

 

Stanislav_postav7 custom

 

Više o nastupu Car je gol u Cittanovi: Jože Veli je liber bil:

Riječ je o Velom Joži, legendarnom istarskom junaku opjevanom u predaji i književnosti. Ova verzija priče dočarava nepoznate detalje iz njegova života prije i poslije njegova nestanka. Rasplet nudi jedinstvenu epizodu njegova povratka i to upravo na kraju same izvedbe, kad se pridružuje izvođačima u pjesmi i radosti. Jer – Jože je Veli živ, slobodan, krupan i snažan u najboljoj životnoj dobi, svira gitaru i pjeva, po vokaciji je slikar i pisac, otac je dvije male kćeri, oženjen pjesnikinjom i radi kao kustos galerije u Zagrebu.

 

Sa snimanja koncerta benda Car je gol u HDD galeriji

Sa snimanja koncerta benda Car je gol u HDD galeriji

Autor scenarija i tekstova za songove: Stanislav Habjan

Sudjeluju: Mary May, pjevačica, skladateljica, istovremeno psihologinja Marija Butirić; Jack De Shaw, glazbenik, skladatelj, producent, istovremeno dopisni student Jakša Perković; Ante Perković, gitarist i skladatelj, istovremeno arheolog, etnolog i rizničar melodija, survivor; Stanislav Habjan, pisac tekstova i dizajner, istovremeno i fan te član družine Gologa cara; Marko Golub, kritičar, kustos, glazbenik, a sada i Veli Jože.

Car-je-gol-u-Cittanovi_pdf

Cjeloviti program manifestacije možete pronaći ovdje.