Video [d]razgovor: Marko Hrastovec & Andrija Mudnić ● Tipografija u dizajnerskoj edukaciji

Pogledajte novi [d]razgovor u kojem su gostovali Marko Hrastovec i Andrija Mudnić, a snimljen je povodom njihove izložbe “Tipografske crtice”, održane u HDD galeriji u studenom 2020. Kao i na samoj izložbi, u razgovoru smo pokušali rasvijetliti fenomen suvremene tipografske edukacije u hrvatskoj, posebno na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, načine na koje je ona podigla standarde dizajna vizualnih komunikacija općenito, metode kojima se studente podučava oblikovanju tipografskih pisama i oblikovanju tipografijom. Razgovor je vodio Marko Golub.

Razgovor je snimljen 25. studenog u HDD galeriji, povodom izložbe Tipografske crtice  koja je realizirana kao nastavak suradnje s nastavnicima i studentima Studija dizajna pri arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na predstavljanju dobrih praksi u dizajnerskoj edukaciji. Ova je konkretno bila fokusirana na temu tipografije te prikazuje, u galerijskim uvjetima, kroz što sve zapravo prolaze studenti kada otkrivaju oblikovanje tipografskih pisama i dizajn tipografijom kao dominantnim oblikovnim instrumentom. Više o izložbi pročitajte ovdje.

 

 

Marko Hrastovec, rođen u Varaždinu 1990. godine, gdje završava Prvu gimnaziju. Studira na Studiju dizajna u Zagrebu te status prvostupnika stječe 2012., a status magistra dizajna 2014. godine. Iste godine upisuje postdiplomski studij oblikovanja pisma Type and Media na Royal Academy of Art u Den Haagu, Nizozemska. Za vrijeme studija višestruko je nagrađivan za svoj rad, a najistaknutija je nagrada Icograda Excellence Award povodom izložbe Pregled hrvatskog dizajna 1112.
Osnivač je studija Hot Type koji djeluje u području dizajna tipografskih pisama, iscrtavanja slova i tipografskog dizajna, te surađuje sa inozemnim i domaćim naručiteljima (Typonine, Typotheque, Bold Monday, Black Type, Indian Type Foundry). Suradnik je na prijevodu i uređenju hrvatskog prijevoda knjige Gerrita Noordzija – Potez (The stroke), te s doc.Nikolom Đurekom kontinuirano surađuje na prijevodu i uređenju stručnih publikacija. Koautor je više objavljenih digitalnih pisama, između kojih se ističe službeno pismo pariškog muzeja Louvre. Autor je nekoliko objavljenih digitalnih pisama za koje je 2016. godine nagrađen prestižnim certifikatom Typographic Excellence njujorškog Type Directors Cluba.

Andrija Mudnić rođen je 1985. godine u Zagrebu a završava preddiplomski i diplomski studij Studija dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 2014. godine (smjer Vizualne komunikacije). Tijekom studiranja radi kao suradnik u Superstudiu te na brojim projektima vezanim uz oblikovanje publikacija i identiteta. Nakon završenog fakulteta zapošljava se u Parabureau kao grafički dizajner gdje radi 3 godine na projektima brandiranja, vizualnih identiteta, i oglašavanja. U ožujku 2017. godine zapošljava se kao asistent predavaču Marku Hrastovcu na kolegijima Povijest pisma i tipografije, te Teorije tipografije 1,2 i 3. Od 2018. pridružuje se i odjelu vizualnih komunikacija gdje radi kao asistent red. prof. Ivanu Doroghyu. Izlagao je na Izložbama hrvatskog dizajna u nekoliko navrata, Zgraf-u, Magdaleni, te osvojio nekoliko nagrada na polju vizualnih komunikacija i tipografije (Milosz 2011, Magdalena Golden & Silver bra). Godine 2018. započinje rad na projektu Edu4Games – Izrada standarda zanimanja i kvalifikacija te novih studijskih programa za područje dizajna i izrade video igara na Sveučilištu u Zagrebu, te sudjeluje na radionicama vezanim uz game design i UX u video igrama.