VIDEO: Priča o knjizi U PRVOM LICU

Pogledajte kratki dokumentarni video o katalogu izložbe U PRVOM LICU u kojem o oblikovanju knjige govore IVANA VUČIĆ (Hamper studio), kustosica RADMILA IVA JANKOVIĆ i MARKO GOLUB. Budući da se je izložba bavila temom govora umjetnika u prvom licu, korištenja vlastitog tijela u umjetnosti, različitih autobiografskih i autorefleksivnih formi, dizajnerska interpretacija koncepta izložbe satkana je u formi Moleskine bilježnice s reflektivnim koricama.

“Obli rubovi, papir boje slonovače, karakteristična elastična traka koja stišće stranice – model prema kojem je oblikovan katalog tematske izložbe U prvom licu koju je 2004. godine kurirala Radmila Iva Janković bez ikakve sumnje je klasična Moleskine bilježnica. Samim tim je u dizajnersku interpretaciju koncepta izložbe uliveno nešto od pažljivo satkane mitologije brenda Moleskine, koja se poziva upravo na umjetnike, pisce i intelektualce koji su slične takve bilježnice, prema njihovoj priči, nosili sa sobom prije stoljeće ili dva i u njih skicirali nešto što će kasnije postati knjige, poznata slikarska djela itd. Zanimljivo, izložba se bavila temom govora umjetnika u prvom licu, korištenja vlastitog tijela u umjetnosti, različitih autobiografskih i autorefleksivnih formi, pitanja vlastitog identiteta ili njegove transformacije itd. Glavnina djela prikazanih na izložbi nastala je između 1960. i ranih 2000-ih godina, grubo se mogu svrstati u konceptualne i postkonceptualne umjetničke prakse, a Radmila Iva Janković opravdano ih gleda, između ostalog, u relaciji s tradicionalnim žanrom autoportreta. Upravo ovdje Laboratoriumov dizajn nalazi svoje uporište. Naime, Moleskine, koji danas doista poistovjećujemo s privatnim, dnevničkim zapisima i kreativnim bilješkama, zapravo je proizvod našeg vremena (tvrtka je osnovana krajem 90-ih) koji se ugleda na neki svoj davni izgubljeni arhetip, slično kao što se „govor (suvremenog) umjetnika u prvom licu“ odražava sa žanrom autoportreta. Najjednostavnije rečeno, autorefleksivnost forme vođenja osobnog dnevnika poistovjećuje se u dizajnu kataloga s autorefleksivnim pristupima u umjetnosti koje on dokumentira. Reflektirajući papir korišten na koricama knjige, na kojima je naslov lukavo skriven crnom elastičnom trakom, tu je zato da bi sugerirao čitatelju da je i on involviran u isti proces. U samoj knjizi koncept je opet dosljedno proveden na sve njene elemente. Primjerice, opisi pod reprodukcijama (captioni) ispisani su rukom od strane samih umjetnika, čime je jednom uobičajeno „tehničkom“ dijelu opreme knjige udahnuta određena osobnost. Popis umjetnika, izloženih djela i kratke biografije u prvom dijelu knjige prelomljeni su po uzoru na „rokovnički“ dio Moleskine bilježnice, itd. No ono u čemu knjiga zbilja impresionira je to što ideja kojom su se dizajneri vodili ni u jednom trenutku ne remeti prezentacijsku funkciju kataloga. Od prve do zadnje duplerice svjedočimo iznimno pažljivom komponiranju fotografija i teksta te hijerarhija unutar sadržaja, u nju je doista uložen ozbiljan urednički i dizajnerski napor da se svaka vizualna i tekstualna informacija prenese na što jasniji, komunikativniji i efektniji način, s poštovanjem prema umjetnicima čiji je rad unutra predstavljen, i prema čitatelju koji je knjigu uzeo u ruke.”

(Marko Golub, iz teksta Hamperovi taktilni fetiši – o dizajnu knjiga Ivane Vučić i Toma Jure Kaćunića

Autor videa: Marko Golub
Snimatelj i montažer: Miran Krčadinac
Grafika: Hamper studio
Asistentica produkcije: Ora Mušćet
Produkcija: HDD 2019.

Podaci o knjizi: U PRVOM LICU / izdavač: Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, Umjetnička galerija Dubrovnik / urednica: Radmila Iva Janković / oblikovanje: Ivana Vučić (Laboratorium) / tipografija: Univers / tisak: Kratis, ITG / mjesto i godina: Zagreb, 2005.

Izložba HAMPER: 10 PRIČA O OBLIKOVANJU KNJIGA realizirana je uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba. Izložbeni i diskurzivni program HDD galerije sufinanciran je sredstvima Zaklade Kultura nova. Portal Dizajn.hr sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.