VIDEO: Priča o knjizi OUT OF FOCUS

Pogledajte kratki dokumentarni video o katalogu izložbe OUT OF FOCUS umjetnice KSENIJE TURČIĆ, produciran u sklopu izložbe HAMPER: 10 PRIČA O OBLIKOVANJU KNJIGA. U videu osim umjetnice, govore dizajnerica IVANA VUČIĆ, kao i kustos izložbe MARKO GOLUB. Dizajneri su u ovom slučaju pristupili oblikovanju kataloga inspirirajući se medijem videa, središnjem za rad umjetnice. Nastala je tako knjiga zanimljiva oblika koja svojom vanjštinom savršeno imitira danas zastarjeli medij VHS kasete.

“Katalog izložbe Out of Focus Ksenije Turčić oblikovan je kao savršena mimikrija VHS kasete – posrijedi je knjiga koja glumi nešto drugo i pritom je nevjerojatno uvjerljiva svojim izgledom, masom i teksturom. Doista tek pažljivijim pregledavanjem postaje jasno da u rukama držimo nešto drugo od onog kako nam se taj predmet predstavlja. No snaga Laboratoriumovog dizajna ove knjige ne proizlazi iz vještog oponašanja nego iz integralnog i do zadnjeg detalja dosljednog promišljanja odnosa forme i sadržaja. Naime, knjiga Out of Focus dokumentira tada recentne videoinstalacije Ksenije Turčić, radove koji se manifestiraju u sinergiji prostora u kojem se izlažu, promatrača koji ih gleda i elektroničkih pokretnih slika kakve su se zapisivale na VHS trakama. Pristupivši oblikovanju kataloga, dakle, dizajneri traže najbližu analogiju između „medija“ koji nosi radove umjetnice i knjige koja ih treba zabilježiti i protumačiti. Drugim riječima, pronalaze odgovarajuću materijalnu formu upravo za onaj „nematerijalni“ udio umjetničinog djela koji nestaje gašenjem elektronike u izložbenom prostoru. Tako jasan koncept oblikovanja potom s lakoćom otvara druge, partikularne dizajnerske odluke, te se odražava na praktički svaki element anatomije knjige. Konvencionalna kartonska kutija VHS-a preuzima ulogu ovitka knjige, za tisak je odabran papir razmjerno visoke gramature kako bi se dobila debljina, kompaktnost i masa knjižnog bloka koja točno odgovara dimenzijama, kompaktnosti i masi VHS kasete. Reprodukcije su tretirane kao po horizontalnoj osi kontinuirani slijed slika – sve su složene kao duplerice, pri čemu iza desnog ruba svakog od tih spreadova vidimo prvih nekoliko milimetara slike sa sljedećeg spreada. Budući da sve stranice s reprodukcijama imaju napust, vanjska strana knjižnog bloka daje nam osnovnu navigaciju, odnosno uvid u raspored sadržaja unutar knjige. Uske bijele zone otkrivaju nam gdje se u knjizi nalaze tekstovi, a široke crne kažu nam gdje je vizualni sadržaj, vrlo slično strukturi VHS trake, koja ima odvojene kanale slike i tona. Sam naslov knjige je na hrptu i prednjim koricama ispisan rukom kao na kućnim video snimkama, što korespondira s intimnim temama koje se provlače kroz radove predstavljene u knjizi. Jedina mjesta u sadržajnoj strukturi knjige gdje tekstovi i slike nisu potpuno odvojene cjeline su dva detalja u zadnjoj trećini knjige – pri brzom listanju tamo otkrivamo dvije „animacije“ ugrađene u knjižni blok, a bazirane na videoinstalacijama Sunt Lacrimae Rerum (1998.) i Slow Motion (2000.). Zanimljivo je da ova knjiga zapravo izlazi u vrijeme kada je već bilo jasno da je VHS kao medij definitivno na svom zalasku, zamijenio ga je digitalni video kojim će se promijeniti način na koji konzumiramo videosadržaje, ali i jezik videoumjetnosti i videoinstalacija. U tom smislu, ova je knjiga i svojevrsni spomenik jednom mediju i jednom vremenu koje je nepovratno nestalo.”

(Marko Golub, iz teksta  Hamperovi taktilni fetiši – o dizajnu knjiga Ivane Vučić i Toma Jure Kaćunića)

Autor videa: Marko Golub
Snimatelj i montažer: Miran Krčadinac
Grafika: Hamper studio
Asistentica produkcije: Ora Mušćet
Produkcija: HDD 2019.

Podaci o knjizi: OUT OF FOCUS / izdavač: Muzej suvremene umjetnosti, Naklada Meta / urednice: Nada Beroš & Radmila Iva Janković / oblikovanje: Ivana Vučić (Laboratorium) / tipografija: Helvetica Neue / tisak: Kerschoffset / mjesto i godina: Zagreb, 2004.

Izložba HAMPER: 10 PRIČA O OBLIKOVANJU KNJIGA realizirana je uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba. Izložbeni i diskurzivni program HDD galerije sufinanciran je sredstvima Zaklade Kultura nova. Portal Dizajn.hr sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.