Video [d]razgovor: OAZA – OAZABOOKS

drazgovor oaza naslovnica

Javni razgovor s članicama umjetničke organizacije Oaza – Ivanom Borovnjak, Robertom Bratović i Mašom Poljanec – tematizirao je njihove multidisciplinarne projekte od početka djelovanja do danas, uključujući osvrt na projekte članica kolektiva prije osnivanja Oaze, istraživanja ženske povijesti dizajna u sklopu projekta Dizajnerice, Projekt Ilica i međunarodni projekt MADE IN, ali naglasak je bio na izdavačkom projektu Oaza Books i njegovim sastavnicama. [d]razgovor s odvio u sklopu programa Plan D.konferencije u Orisu – kući arhitekture, a vodio ga je Marko Golub.

Oaza Books je nezavisna izdavačka inicijativa Umjetničke organizacije Oaza o suvremenoj umjetnosti i dizajnu nastala s idejom proizvodnje, promocije i distribucije publikacija koje pristupaju procesu rada i sadržaju kritički i interdisciplinarno te uspostavljaju dijalog između disciplina u kulturi i socijalno-političkih pitanja. Projekt je započet kao obaveza prema temama koje smatramo relevantnima. Tijekom godina, profilirale su se 4 jasno definirane edicije: 1) oBook uključuje istraživačke, eksperimentalne, kritičke i teorijske publikacije u području umjetnosti i dizajna realizirane kroz suradnje različitih profila suradnika i članica Oaze; 2) aBook je edicija umjetničkih knjiga vezana uz područje vizualnih i izvedbenih umjetnosti; 3) Oaza&Sons stavlja u fokus inteligentne i inspirativne ilustrirane umjetničke knjige za djecu i odrasle nastale u suradnji s književnicima i ilustratorima 4) Oaza&Friends su su-izdavački projekti u kojima članice Oaze djeluju kao dizajnerice. Projekt ima za cilj dovesti u vezu različita područja kulturnog djelovanja te promovirati izdavaštvo na neočekivane i progresivne načine.

 

Video snimku razgovora možete pogledati na ovom linku.

 

Umjetnička organizacija Oaza je osnovana s ciljem razvoja, afirmacije, promicanja, istraživanja, njegovanja i unapređenja aktivnosti i djelovanja u području vizualnih umjetnosti, s naglaskom na dizajn. Od 2013. OAZA kontinuirano radi na projektima u domeni nezavisne kulture (kustoske prakse, istraživanja u području umjetnosti i dizajna, socijalni dizajn, strateški i konceptualni dizajn, izdavaštvo, edukacija o dizajnu), od kojih su najistaknutiji projekt izdavaštva s ciljem promocije suvremene umjetnosti, dizajna i dječje literature Oaza Books, te međunarodna platforma MADE IN koja se bavi različitim aspektima proizvodnje u kontekstu dizajna i obrtništva. Članice OAZE su: Nina Bačun, Ivana Borovnjak, Roberta Bratović, Tina Ivezić, Maja Kolar i Maša Poljanec.

Više informacija na www.o-a-z-a.com, www.oazabooks.com, www.madein-platform.com