Video [d]razgovor: Nedeljko Dragić

U još jednom video izdanju [d]razgovora razgovarali smo s animatorom, karikaturistom i grafičkim dizajnerom Nedeljkom Dragićem. Razgovor je nastao za vrijeme trajanja izložbe „Dizajn i ilustracija 1969. – 1991.“ u HDD galeriji kojom su okupljeni najvažniji Dragićevi radovi u području grafičkog dizajna i ilustracije. Dragić se u razgovoru prisjetio svojih dizajnerskih i ilustratorskih uspjeha, među kojima ističemo plakate nastale za Kazalište Komedija, ilustracije i dizajn naslovnica za kultnu Biblioteku Vjeverica te dizajn maskota, posebno Zagija i Dragićeve aplikacije Vučka. Razgovor je vodio Marko Golub, a snimatelj i montažer je Miran Krčadinac. Video razgovora je u tekstu!

Razgovor s Nedeljkom Dragićem je nastao povodom izložbe Dizajn i ilustracija 1969. – 1991. održane u HDD galeriji u veljači i ožujku ove godine. Dragić govori o počecima svoje animatorske i ilustratorske karijere, te se prisjeća različitih događaja vezanih uz dobivanje velikih poslova. Govori nam o svom čuvenom brzom načinu rada, dobivanju ideja i isporučivanju dizajna i ilustracija u nemoguće kratkom roku, što mu je omogućilo velik broj narudžbi za važne projekte, među kojima se ističu dizajn plakata za Kazalište Komedija, dizajn naslovnica i ilustracije za izdanja Biblioteke Vjeverica, dizajn plakata za različite kulturne manifestacije i festivale, kao i aplikacija ilustracije Vučka, maskote OI u Sarajevu 1984. godine, te neizostavnog Zagija, maskote zagrebačke Univerzijade.

LINK: https://www.youtube.com/watch?v=IEZJv49cIp8

Na izložbi su bili prikazani i neki od reklamnih i instrukcijskih animiranih filmove koje je radio za domaće, ali i strane, uglavnom njemačke naručitelje. Dragićev otvoreni pristup prema animatorskom i dizajnerskom poslu, razumijevanje kvalitetnog dizajna, privlačne ilustracije i dobro osmišljene reklame, omogućili su Dragiću angažman na velikim projektima i suradnju sa zvučnim imenima domaćih i stranih firmi. Pogledajte video u kojem Dragić iznosi svoje viđenje profesije i poslovanja, prisjećajući se duhovitih trenutaka iz dugogodišnje karijere.