Ususret Danu D 2015 s Jeanom Francoisom Porchezom

Jean Francois Porchez, jedan od ključnih suvremenih francuskih i europskih, ali i svjetskih dizajnera i tipografa, u sklopu uvodnog programa Dana D 2015 održat će u subotu, 13. lipnja, predavanje i radionicu za sve zainteresirane studente, profesionalne dizajnere i druge dizajn entuzijaste. Predavanje će se održati u 19 h u Oris – kući arhitekture (Ulica kralja Držislava 3), dok će se radionica odvijati ranije toga dana, od 12 h u prostorima Hrvatskog dizajnerskog društva (Boškovićeva ulica 18). Gostovanje g. Porcheza u Zagrebu organizira HDD u suradnji s Rendez-vous, festivalom francuske kulture u Hrvatskoj i Oris – kućom arhitekture. Ulaz je slobodan i svi su pozvani!

Neformalna radionica u HDD galeriji koncipirana je kao pregled portfolija s naglaskom na tipografiju, stoga pozivamo sve studente i studentice, dizajnere i dizajnerice da predstave svoje radove, koje će Jean Francois Porchez iscrpno i detaljno komentirati i analizirati. Prilika je to posebno dobra za sve koji se bave dizajnom knjiga, časopisa i srodnih formi, a pogotovo pisama i logotipa. Ne propustite mogućnost da o vašim radovima porazgovarate s jednim od najcjenjenijih tipografa današnjice. Nikakve prijave nisu potrebne, dovoljno je u zakazano vrijeme doći na pravu adresu!

P1070675

Jean Francois Porchez osnivač je digitalne slovolivnice Typofonderie i tipografski direktor studija ZeCraft, posvećenog dizajniranju logotipa i slova za posebne namjene. Praksa g. Porcheza obuhvaća široko područje dizajna pisama i logotipa te stručnog savjetovanja u tim poljima, a u njegove klijente ubrajaju se planetarno poznati pojedinci, tvrtke i brendovi poput proizvođača papira Arjowiggins, utjecajnih francuskih novina Le Monde, modnih marki Luis Vuitton i Yves Saint Laurent Beauty, pop-megazvijezde Beyoncé Knowles i mnogih drugih. Njegova pisma svijetom distribuira throughtypofonderie.com.

P1070111

Pokretač je strukovne konferencije Type@Paris 2015, počasni je predsjednik Međunarodnog udruženja tipografa, a često održava predavanja na manifestacijama diljem svijeta. Jean Francois Porchez za svoj rad i javno djelovanje primio je mnoge nagrade, među kojima se ističu Nagrada Charles Peignot 1998. i titula Viteza u Redu umjetnosti i pisma 2015., koju dodjeljuje francusko Ministarstvo kulture i jedno je od najvećih priznanja koja se uopće mogu dobiti u toj zemlji.

JFP3

Rođen 1964., g. Porchez učio je za grafičkog dizajnera, a s vremenom se u potpunosti posvetio tipografiji. Kao umjetnički direktor specijaliziran za tipografiju radio je za Dragon Rouge, a poslije u novinama Le Monde. Od 2012. djeluje kao direktor programa MA studija na visokoj školi ECV u Francuskoj. Tipografske kolegije također je predavao na Sveučilištu Cooper Union (SAD) i Sveučilištu Reading (UK), dok radionice redovito održava posvuda po svijetu. Jean Francois Porchez jedan je od osnivača francuskog tipografskog društva Le Typographe 2003., a također i autor bilingualne knjige (na francuskom i engleskom) “Lettres Francaises”, sveobuhvatnog pregleda suvremene francuske tipografije.

JFP2

Jedno od njegovih najvećih postignuća u dizajnu svakako je vrlo uspješan revival tipografije Sabon slavnog Švicarca Jana Tschicholda 2002. godine (koja je i sama revival tradicionalnog Garamonda). Jean Francois Porchez bio je član žirija mnogih natječaja, festivala i konferencija, a kumovao je i osnivanju popularnog francuskog događanja TypoCamp. Sada po prvi put posjećuje Zagreb.

P1080928