U KRUGU ŠKOLE: ZELENI VAL – ZATVARANJE IZLOŽBE I ZAVRŠNA PREZENTACIJA

U petak 21.10. u 19 sati u HDD galeriji održat će se završna prezentacija i okupljanje povodom izložbe i projekta U KRUGU ŠKOLE: ZELENI VAL u organizaciji UBU – UDRUGE BIVŠIH UČENIKA ŠPUD-a i neformalnog saveza ORGANIZAM. Sama izložba nije imala klasičnog otvorenja, već su se njeni elementi gradili tijekom njenog trajanja, kroz različita događanja, razgovore i prikupljanje dokumentacije. Ovo zaključno događanje ujedno se odvija i u sklopu manifestacije Zagreb Gallery Weekend.

U krugu Škole je kulturno-umjetnički i edukativni projekt koji se u nestalnoj dinamici odvija od 2009. na potezu ulica Masarykova-Gundulićeva-Ilica-Frankopanska s ciljem upoznavanja i senzibiliziranja šire javnosti prema značaju Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u prostoru i vremenu. Tumači se da su visokoškolske ustanove ustvari one koje u potpunosti educiraju umjetnike i dizajnere, iako se učenici ŠPUD-a od ostalih razlikuju upravo po tome što su se kroz razdoblje adolescencije obrazovali u umjetnosti te je u njima razvijen odnos prema umjetničkom djelovanju tijekom odrastanja i sazrijevanja.

 

kolaz-organizam

 

U 2016. UBU je pokrenuo novu etapu projekta pod nazivom U krugu Škole – Zeleni val sa željom otvaranja novog dijaloga u ovom istraživačkom ciklusu, a postavlja ga na novu dionicu “kruga” Škole gradsku prometnu os istok-zapad koja povezuje institucije na potezu između HDLU-a i Arhitektonskog fakulteta. U krugu škole – Zeleni val želi sagledati budućnost kruga postavljajući tezu“zeleni val kao budućnost kruga” Škole. Iz te perspektive UBU povezuje svoja dva aktivna projekta: U krugu Škole i UBUdućnost.

 

p1410826-custom

 

Okvir u kojem će UBU postaviti ovaj dijalog na Zelenom valu moći će se koristiti kao mogući otvoreni model afirmativnog upoznavanja susjednih institucija, organizacija i njihovih aktera i odnosa spram javnog prostora koji koriste u neposrednoj blizini te njihove aktivacije s ciljem razvoja publike za aktualne projekte. U programu sudjeluju učenici ŠPUD-a i bivši učenici ŠPUD-a koji su danas eminentni umjetnici u području likovnih umjetnosti, a sam projekt obuhvaća niz umjetničkih istraživanja, predavanja,umjetničkih radionica, izložbi, debata, produkciju umjetničkih radova te izlaganje u Galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva.

 

prolaznici_luneta

 

HDD je jedna od željenih točaka unutar projekta U krugu Škole – Zeleni val u 2016. godini na kojoj su Organizam i UBU – Udruga bivših učenika ŠPUD-a pokušali uspostaviti dijalog između različitih aktera koji djeluju u području interdisciplinarnih mikro-urbanističkih participativnih intervencija na području šire zone gradskog centra. Ulaskom Organizma u prostor HDD Galerije dokumentirale su se upravo ovakve međusobno srodne prakse s ciljem formiranja otvorenog (copyleft) modela mapiranja aktera, institucija, organizacija civilnog društva i pojedinaca koji iste provode, zagovaraju i istražuju na način da posluže u dugoročnijem, uspješnijem, kvalitetnijem, održivijem i vidljivijem planiranju i provođenju budućih projekata i aktivnosti.

 

Organizam U krugu škole

Organizam U krugu škole

 

Za vrijeme trajanja projekta u HDD-u, UBU je pokrenuo niz dijaloga s odabranim akterima čije su snimke postale dio postava izložbe. Dijalozi su se odvijali po ovom rasporedu:

Petak, 7.10.2016. u 17:00
Hrvatsko dizajnersko društvo / Dan D

Moderatorica: Mia Biondić
Gosti: Marko Golub, Karla Paliska

Utorak, 11.10.2016. u 18:00
Oaza / Projekt Ilica

Moderator: Marko Golub
Gošće: Maja Kolar, Ivana Borovnjak

Srijeda, 12.10.2016. u 17:00
Pimp My Pump
Moderatorica: Mia Biondić
Gosti: Boris Bare, Tina Kovačićek, Andreja Smole

Ponedjeljak, 17.10.2016. u 18:00
Design District Zagreb
Moderator: Marko Golub
Gosti: Ira Payer, Bojan Krištofić, Iva Hrvatin

Utorak, 18.10.2016 u 18:00
Akupunktura grada / Adventski kalendar
Moderator: Goran Babić

 

 

14569586_308311649540001_1225831890_n

Tko je UBU?
UBU – Udruga bivših učenika ŠPUD-a
osnovana je krajem 2008. godine i djeluje između ostalog kao platforma sa ciljem promocije Škole primijenjene umjetnosti i dizajna i njegove djelatnosti na području Republike Hrvatske i u svijetu.

Tko je Organizam?
Organizam je neformalni savez i umjetnička platforma koju tvore UBU – Udruga bivših učenika ŠPUD-a Zagreb, Sintoment – udruga za multimedijalnu umjetnost i afirmaciju kulture, Babushke – dizajn studio za vizualne komunikacije & specijalne moći te arhitektonski studio Nefunkcionalni most. Autori koje Organizam okuplja bave se proučavanjem rubnih područja vizualnih umjetnosti i dizajna, društva i kulture kao i pojavama nastalim transformacijom shvaćanja njihovih ideja u suvremenom društvu, dizajnom atmosfere i kreiranjem događanja koja odgajaju publiku budeći u njima senzibilitet prema umjetničko dizajnerskoj tradiciji i suvremenim pojavama u njihovom neposrednom okružju.