TTF 30/10

U petak 22. siječnja 2016. u 19 sati u Orisu – kući arhitekture otvara se izložba diplomanata Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Izložba ostaje otvorena do 27. siječnja.

 

Izložba 30/10 predstavlja presjek produkcije diplomskih kolekcija studenata modnog dizajna na Tekstilno–tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu nastalih unazad deset godina. Brojkom 30 označen je broj diplomanata, a brojkom 10 period od 10 godina Bolonje. Od 30 studenata na izložbi kroz medij filma, fotografije i odjevnog artefakta odabrano je njih petnaest (Sanja Švraka, Jelena Holec, Lidija Lovrić, Suzana Koprivnjak, Vedrana Mastela, Jelena Aleksić, Ines Košmerl, Ema Gašljević, Tajana Rajčić, Marija Jaramazović, Tina Buždon, Sonja Brstilo, Aleksandra Kostadinović, Dijana Horvatić, Petra Ivanjoš) .

Iz odabranih kolekcija jasno je vidljiva svjesna tendencija izbjegavanja bavljenja trenutnim modnim trendom koji je ionako već mrtav u trenutku svog lansiranja na modnoj pisti. Umjesto privremenog trenda, kolekcijama su obuhvaćena različita tematska područja koja govore u prilog interdisciplinarnosti mode, a bave se reinterpretacijom uličnih stilova, destrukcijom materijala, pitanjima identiteta, fetiša i kamuflaže, propituje se odnos umjetnosti i mode, a pri tom se ne izbjegavaju ni osjetljiva pitanja mogućnosti prevođenja antimodnog u modno. Svjesno izbjegavajući visokomodnu teatralnost i estradno blještavilo te promišljajući konceptualnu funkcionalnost odjevnih oblika cilj nam je ponuditi uvid u alternativniji pristup modi od onog na kojeg smo prateći domaće medije navikli.

 

Autorica koncepcije: doc. mr. art. Jasminka Končić

Asistentica: mag. art. Josipa Štefanec, asistent