SOLIDARNOST / Radionica HDD + Kamensko 2014

Pozivamo sve zainteresirane dizajnere da prijave sudjelovanje na trodnevnoj radionici SOLIDARNOST koju ćemo, zajedno s članicama udruge Kamensko, organizirati od 13. do 15. prosinca 2014. u HDD-u. Prijave se primaju do 6. prosinca do ponoći!

UVOD
Komunikacija HDD-a i udruge Kamensko započela je odmah po njezinom osnivanju, sa željom da se potakne suradnja sa dizajnerima i pruži moderatorska podrška toj suradnji. Prve dvije probne, višednevne radionice održane su u udruzi Kamensko i u HDLU na artOmatu 2012. Namjera tih radionica bila je pokazati podršku članicama udruge, uključiti ih u vedru vrevu blagdanskog sajma i povezati s njegovim sudionicima i posjetiteljima. Na prvoj radionici u udruzi Kamensko dane su preporuke, idejni prijedlozi i smjernice za pozicioniranje i komunikaciju robne marke Otvoreno Kamensko, a na drugoj, niz prijedloga za proizvode koje su članice udruge šivale na samoj manifestaciji i koji su se odmah i prodavali posjetiteljima. Prodaja je bila uspjeh i poticaj za daljnji rad; radilo se brzo, sudionici radionica uključivali su se bez prethodnih prijava, a između njih više od 20, našli su se i brojni izlagači sajma artOmat.
U međuvremenu, udruga Kamensko uspostavila je kontinuiranu aktivnost na više polja, od edukacije (radionice šivanja) do šivanja za naručitelje. Kako i dalje smatramo da je suradnja s dizajnerima dobar način kreiranja novih proizvoda udruge, koji bi mogao postati i njen razvojni faktor, odlučili smo još jednom potaknuti povezivanje udruge Kamensko i zainteresiranih dizajnera putem radionice.

222208_468019423243879_1206253095_n

POZIV NA SUDJELOVANJE
Pozivamo vas da prijavite svoje sudjelovanje na trodnevnoj radionici “Solidarnost” koja će se održati od 13. do 15.12.2014. u Zagrebu i na kojoj će za udrugu Kamensko biti osmišljena serija šivanih upotrebnih predmeta namijenjenih nošenju ili drugoj vrsti osobne (ili šire) upotrebe.

Članovi radioničkog tima koji ne bi trebao brojati od 10 do 12 ljudi činit će dizajneri i članice udruge Kamensko. Voljeli bismo da nam se javite ako se bavite produkt ili modnim dizajnom, motivirani ste doprinijeti održivosti udruge Kamensko, zanima vas mogućnost da uspostavite kontakt i započnete suradnju s udrugom Kamensko, voljni ste provesti tri dana u cjelodnevnom zajedničkom radu u radioničkom prostoru i ako se slažete s prepuštanjem prava na iskorištavanje svega osmišljenog na radionici, udruzi Kamensko.

Proizvodi nastali na radionici trebaju biti rezultat razmjene ideja, međusobne suradnje i pomoći u njihovom razvoju; svi sudionici tima smatrat će se koautorima osmišljene serije proizvoda.

Rad na radionici je volonterski, a zbog funkcionalnosti tima, broj sudionika radionice je ograničen.

Seriju predmeta dizajniranih na radionici, udruga Kamensko moći će nastaviti proizvoditi pod vlastitom robnom markom Otvoreno Kamensko, uz navođenje autorskog tima s radionice.

603317_468153599897128_1587770165_n

TEMA
Tema radionice je dizajn upotrebnih predmeta koji se mogu tumačiti kao upotrebni modni dodatak ili kao šivani produkt dizajn. Koncepti trebaju proizaći iz teme radionice (Solidarnost,http://hr.wikipedia.org/wiki/Solidarnost) i svojom praktičnom upotrebom kreirati mogućnost novih odnosa među ljudima, poticati spremnost na međusobno društveno povezivanje ili olakšati dijeljenje u širem smislu (informacija, hrane, topline, prostora, osjećaja…).

Radionica se vodi propitivanjem pojma solidarnosti kao dobrovoljne socijalne kohezije, spremnosti da se pomogne i dodijeli međusobna podrška unutar grupe, kao i da se nekoga prihvati i za njega zauzme na temelju osjećaja uzajamne pripadnosti; povezanosti koja ne mora biti očigledna, ali je stvarna. Tako shvaćena solidarnost izostaje i nedostaje u našem društvu svakoga dana bez obzira na dubinu ekonomske depresije, koja bi mogla biti dovoljan razlog za spontani i kreativan otpor okolnostima, ako one onemogućavaju normalan život pa čak i preživljavanje pojedinaca u zajednici i ako time dovode do raspada zajednice kao životne, funkcionalne cjeline. U tom smislu, solidarnost je poput imuno reakcije zajednice aktivirane kako bi se očuvala njezina cjelovitost; snaga i resursi povlače se s mjesta na kojem postoje da bi nadoknadili nedostatak snage i resursa u oslabljenim točkama. Solidariziranje tako, preraspodjelom i angažmanom, štiti integritet društva i njegove principe funkcioniranja. Život u zajednici temeljna je civilizacijska vrijednost, a razina brige o trenutno slabijim članovima, mjera njezinog uspjeha. Ako se solidarnost u vremenu krize nikako ne aktivira spontano i nikako ne promovira na formalnoj razini sustava, može li se na nju podsjetiti apelom iz zanemarivo malog alternativnog izvora, nadajući se da će društvo prepoznati pojam koji mu nedostaje i replicirati ga u svom nesvjesnom sve dok ga ne izgovori na glas?

Sama radionica bavit će se predmetima solidarnosti, predmetima koji potiču solidarnost i koji podsjećaju na našu neizbježnu povezanost.

65055_467953879917100_1415123880_n
PREDMET RADA
Serija Solidarnost treba se sastojati od šivanih predmeta namijenjenih nošenju ili drugoj vrsti (osobne ili šire) upotrebe.
Osmišljena serija bit će izvedena u obliku prototipova i fotografski dokumentirana. Materijali za izvedbu bit će određeni u skladu s razvijenim konceptom / konceptima i mogućnostima nabave. Neovisno o sastavu i porijeklu, svi korišteni materijali moraju se moći šivati na strojevima raspoloživima u udruzi. Preferirat će se prirodni i ekološki prihvatljivi materijali (koje je moguće reciklirati ili su reciklirani) neškodljivi prilikom nošenja / za okoliš i proizvedeni etički.

BROJ TIMOVA / SUDIONIKA
1 tim, 8 – 12 sudionika

SUDIONICI RADIONICE
U radioničkom timu svakodnevno će sudjelovati:
— 2-3 članice udruge Kamensko
— 2-3 produkt dizajnera / dizajnerice
— 2-3 modna dizajnera / dizajnerice
— 1-2 voditelja / voditeljice

Na radionicu se mogu prijaviti profesionalni dizajneri s iskustvom u modnom i/ili produkt dizajnu, kao i studenti dizajna s interesom za temu radionice.


VRIJEME I MJESTO ODVIJANJA

Hrvatsko dizajnersko društvo, Boškovićeva 18,
subota 13., nedjelja 14. i ponedjeljak 15.12. od 12:00 do 18:00 sati.

NAČIN I ROK PRIJAVE
Rok za primanje prijava za sudjelovanje je subota 6.12. u ponoć.
Molimo zainteresirane da nam pošalju prijavu na mail hdd@dizajn.hr i naslove je “Kamensko”. U mailu treba poslati PDF dokument A4 formata koji sadrži kratki profesionalni životopis, kontakt podatke (telefon, mail) i izbor 5 najboljih / najdražih projekata za koje mislite da vas osobno dobro predstavljaju. Molimo vas da u životopisu istaknete suradničke (timske) projekte i navedete svoje uloge u njima, kao i iskustvo sudjelovanja u radionicama, ako ga imate.

Organizatorice i voditeljice projekta (Mirna Ptiček, Nataša Mihaljčišin, Ivana Čuljak) odgovorit će svima prijavljenima najkasnije u utorak 9.12.

IZLAGANJE REZULTATA RADIONICE
Rezultati radionice bit će izloženi u HDD-u nakon održane radionice (u naknadno najavljenim datumima) te na artOmatu u HDLU (udruga Kamensko), od 16. do 21. prosinca 2014..