Young Balkan Designers 2022: Life Hacks for Health and Wellbeing

Organizacija Mikser najavljuje novo izdanje regionalnog natječaja Young Balkan Designers 2022 i poziva mlade dizajnerice i dizajnere iz regije, te druge kreativce do 35 godina starosti, da od 8. prosinca 2021.godine, do 20. siječnja 2022. godine prijave svoja rješenja kao odgovor na ovogodišinju temu “Life Hacks”. U nastavku donosimo više detalja.

Ovim pozivom traga se za domišljatim i duhovitim dizajnerskim rješenjima, projektima, predmetima, konceptima, uslugama, scenarijima i izumima koji doprinose zdravom i održivom načinu života i blagostanju korisnika, pokreću razgovor o alternativnim “dizajnerskim prečicama” (hakovima) ka  kvalitetnijem svakodnevnom životu: kod kuće, u školi ili na poslu, u javnosti, u našim intimnim i zajedničkim prostorima, urbanim i ruralnim sredinama, u našem fizičkom i digitalnom okruženju.

 

Pobjednici i pobjednice YBD 2009 - Prvi nastup u Milanu

Pobjednici i pobjednice YBD 2009 – Prvi nastup u Milanu

 

Prijaviti se mogu pojedinci i timovi iz sljedećih zemalja: Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Grčka, Mađarska, Makedonija, Crna Gora, Rumunjska, Slovenija, Srbija i Turska. Svaki učesnik i učesnica mogu se prijaviti na više projekata, na način da se za svaku novu prijavu popunjava nova elektronska prijava.

Stand YBD 2009 - Prvi nastup na milnaskom sajmu - Arc lounge nominacija za najbolji proizvod

Štand YBD 2009 – Prvi nastup Milano – Arc lounge nominacija za najbolji proizvod

Ohrabrujemo mlade dizajnere i dizajnerice da razmišljaju izvan ograničenja masovne, industrijske proizvodnje i otvore put ka samoodrživim, jednostavnim i pristupačnim personaliziranim rješenjima koja pospješuju inkluzivnost i jednakost pružanjem izbora i fleksibilnosti za potrebe različitih korisnika i inspiriraju članove obitelji, timova i zajednica na razvijanje i održavanje zdravog životnog stila, udružuju se i međusobno pomažu.

Dizajneri i dizajnerice mogu dostaviti inovativna rješenja za namještaj, rasvjetu, elemente interijera, predmete za svakodnevnu upotrebu, inovacije urbanog vrtlarstva, didaktičke igračke i alate, modne dodatke, uredski materijal, školsku opremu, kućni pribor, tekstil, zaštitnu opremu, modnu odjeću, inovativne i ekološke materijale i postupke; urbane servise, dizajnerske usluge; digitalna rješenja za unaprjeđivanje svakodnevnog života; inovativni dizajn i scenarije proizvodnje koji nude ekonomski i socijalno održiva rješenja za lokalne probleme, kako u urbanim, tako i u ruralnim sredinama.

Nije nužno da predloženi projekti imati ambiciju „ostavljanja traga“, nego da pokušaju reducirati karbonski otisak, uključe promišljanja o principima kružne ekonomije, primijene lokalne vještine i resurse, i uključe lokalne aktere u rješavanje problema i proizvodnju, stvarajući pozitivan ekološki, ekonomski, kulturni i društveni utjecaj.

Stand YBD 2010 - Drugi nastup Milano - nominacija za najbolji štand

Štand YBD 2010 – Drugi nastup Milano – nominacija za najbolji štand


Internacionalni žiri
koji će ocjenjivati inovativnost i primjenjivost dizajnerskih rješenja pristiglih na natječaj čine: Marcus Fairs, osnivač i glavni urednik jednog od najrelevantnijih svjetskih dizajnerskih portala Dezeen.com iz Velike Britanije, alumnisti platforme Young Balkan Designers, sada ostvareni mladi autori i autorice: Ana Kraš, višestruko talentirana umjetnica i dizajnerica iz Srbije koja radi i živi u SAD, Vasso Asfi i  Loukas Angelou, dizajnerski tandem StudioLav iz Grčke koji uspješno gradi karijeru u Velikoj Britaniji, Jovana Zhang Bogdanovic, suosnivačica nagrađivanog dizajnerskog kolektiva Pinwu u Kini koji spaja tradicionalne zanate sa suvremenim eksperimentalnim dizajnom, Denis Leo Hegic, dizajner i kustos Berlinske neformalne umjetničke scene, osnivač kreativnog studija Supermarket Lab i umjetničke manifestacije Unblock Art Fair u Njemačkoj, kao i virtualnog muzeja Museum of Now.

Odabrane pobjednike i pobjednice natječaja Young Balkan Designers 2022 očekuje nagrada u vidu sudjelovanja na međunarodnoj smotri talenata “Salone Satellite”, najistaknutijem svjetskom dizajnerskom događaju – Međunarodnom sajmu namještaja u Milanu 2022. godine, koji se nakon dvije godine (otkazivan zbog pandemije) održava od 5. do 10. travnja 2022. godine. Nakon svjetske premijere nagrađeni radovi bit će predstavljeni domaćoj i regionalnoj publici u Beogradu početkom listopada 2022. godine, na Mikser festivalu, jednom od najznačajnijih regionalnih festivala kreativnosti i društvenih inovacija.

 
Pojedinosti natječaja : https://ybd.mikser.rs/

Formular za prijave: https://ybd.mikser.rs/form/

Kontakt: ybd@mikser.rs