Razgovor s kreativcima – arhitektura, umjetnost i dizajn

Povodom izložbe “3LHD Interakcije” u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, u petak 12. veljače 2016. u 19 sati u Dvorani Gorgona održat će se razgovor na temu interakcije arhitekture, umjetnosti i dizajna. Moderatori su Maroje Mrduljaš i Marko Golub, a gosti govornici biti će: Vanja Žanko, Igor Eškinja, Nikola Radeljković i Lana Cavar.

Na početku događanja održat će se predstavljanje kataloga izložbe 3LHD interakcije. Katalog će ispred tima dizajnera predstaviti Damir Bralić. Večer će završiti predstavljanjem knjige Inside Hotel Adriatic koja kroz objektive dvaju fotografa prikazuje život unutar hotela ali je i svojevrstan katalog njegove umjetničke kolekcije. Knjigu će predstaviti Lana Cavar.

 

3LHD_250_3LHD_interactions_photo_by_Jure_Živković_8475

 

Od samih početaka svog djelovanja, arhitektonski studio 3LHD bitno se oslanja na razne oblike suradnji i razmjene. Brojne realizacije 3LHD-a tako su bile prilika za istraživanja u domenama suvremene umjetnosti, grafičkog dizajna i produkt dizajna. Štoviše, neki od posebno zanimljivih radova u tim disciplinama u Hrvatskoj dogodio se upravo unutar okvira 3LHD projekata. U svim tim suradnjama, arhitektura, umjetnost i dizajn zadržavaju svoju autonomiju. Nema estetskih ili konceptualnih koncesija, a koherencija nastaje temeljem činjenice da su okupljeni autori kompatibilnih, no ne nužno i identičnih estetskih pristupa.

 

3LHD_250_3LHD_interactions_photo_by_Jure_Živković_8505

 

Na čemu se temelje te interakcije? Koje je njihovo konceptualno izvorište? Postoji li veza između suvremenih suradnji arhitekata, dizajnera i umjetnika s idejom sinteze plastičnih umjetnosti koja je prilično snažna u hrvatskom kontekstu? Ili je riječ o novom tipu udruživanja u kojem se suradnje ne temelje na identičnosti, nego na heterogenosti? Može li arhitektura biti platforma i pokretač za eksperimente u kreativnim disciplinama? Sve su to pitanja na koje će sudionici razgovora pokušati odgovoriti ovom prilikom.

Ovo događanje ujedno je i još jedna prilika za posjet izložbi, koja u MSU ostaje otvorena do nedjelje 14.02.2016.