Radionica izrade fanzina Print Zine 2018 i predavanje Sergeja Vutuca u Fažani

posteri zine

Prostor urbane kulture poziva sve zainteresirane da se prijave na radionicu izrade fanzina koja će se održati od 16. do 20. srpnja 2018. u Kasarni u Fažani. Prvog dana radionice, u ponedjeljak 16. srpnja u 17 sati, fotograf i multimedijalni umjetnik Sergej Vutuc održat će uvodno predavanje koje je otvoreno za javnost, dok će posljednji dan radionice, u petak 20. srpnja, fanzini biti predstavljeni u obliku javne izložbe koja će se održati u 20 sati u istom prostoru.

Fanzin je neprofitabilna i nezavisna publikacija rađena prema „uradi sam“ principu najčešće tiskana u manjoj nakladi. Radionica Print Zine 2018 edukativnog je karaktera te polaznicima nudi mogućnost učenja osnova izrade fanzina. Tijekom pet dana polaznici će moći oblikovati, otisnuti i uvezati svoj fanzin u ediciji od pet primjeraka po polazniku. Raditi se može u timu ili individualno, a polaznicima će za vrijeme radionice biti osigurani alati i materijal za rad (papiri za crtanje, škare, lijepilo, pribor za crtanje, klamerica, PC, pristup internetu, fotokopirni uređaj (b/w)), a u izradi mogu koristiti i vlastite materijale poput fotografija, tekstova, ilustracija, printeva, časopisa, knjiga itd.

Prvoga dana radionice, u ponedjeljak 16. srpnja u 17 sati u Kasarni u Fažani fotograf i multimedijalni umjetnik Sergej Vutuc održat će uvodno predavanje koje je otvoreno za javnost.

Vutuc je rođen 1979. godine u Doboju (BiH), odrastao je u Zagrebu, a trenutno živi i radi u Berlinu. Poznat je prije svega po svojim eksperimentalnim fotografijama te kao urednik brojnih fanzina i artzinea. Već od sredine 90-ih Vutuc postaje aktivan u pankerskoj i skejterskoj supkulturi, čije tipične „uradi sam“ estetike i filozofije određuju njegov daljnji rad. U svom predavanju Sergej će publici govoriti o nastanku fanzina te razvoju njihove uloge u odnosu na zajednicu i društvo od njihove pojave do danas. Publika će imati prilike čuti nešto o različitim vrstama fanzina danas, ali i o Vutucu te njegovom osobnom iskustvu i radu.

Posljednji dan radionice, u petak 20. srpnja, fanzini će biti predstavljeni u obliku javne izložbe koja će se održati u 20 sati također u Kasarni u Fažani. Po završetku radionice jedan će primjerak svakog izrađenog fanzina biti arhiviran u Fanzinoteci, arhivu nezavisnih publikacija koji se vodi u prostoru Kasarne.

Sudjelovanje na radionici je besplatno, a svi zainteresirani mogu se prijaviti putem e-maila: kasarnafazana@gmail.com. Radionica će se održavati u poslijepodnevnim satima, broj polaznika je ograničen. Voditelj radionice je Oleg Morović.

Video najava radionice: https://www.youtube.com/watch?v=z6zysrNQpig

PrintZine plakat

Kasarna prostor urbane kulture namijenjena je aktivnom provođenju slobodnog vremena i oživljavanju kulturno-umjetničke scene u Fažani kontinuiranim programima poput filmskih projekcija, izložbi, koncerata, edukativnih radionica i predavanja. Jedan od glavnih ciljeva prostora također je oživljavanje i pružanje podrške sceni nezavisnih izdavača, autora, umjetnika, ilustratora dizajnera te stvaranje umjetničke zajednice putem projekata poput ovoga.

Svi zainteresirani mogu pratiti rad prostora putem facebook stranice facebook.com/kasarnaprostorurbanekulture ili prijavom na newsletter.