Promocija knjige DALIBOR MARTINIS – DIZAJNER PRI RADU na Plan D. konferenciji u Orisu

martinis naslovna

Prvoga dana PLAN D. KONFERENCIJE u četvrtak 27. veljače u 19 sati u ORISU – KUĆI ARHITEKTURE (Kralja Držislava 3) održat će se predstavljanje dugo najavljivane knjige DALIBOR MARTINIS: DIZAJNER PRI RADU 1970 – 1990. Novo izdanje Hrvatskog dizajnerskog društva, predstavit će autori MARKO GOLUB i DEJAN KRŠIĆ, dizajner, likovni kritičar i pisac BORIS GREINER te sam DALIBOR MARTINIS. Prilikom promocije i trajanja konferencije, knjiga će se moći nabaviti po promotivnoj cijeni u pop up knjižari Plan D. konferencije, u predvorju Orisa.

Fotografija na naslovnici: Boris Cvjetanović

Plan D. konferenciju započinjemo promocijom nedavno objavljene knjige Dalibor Martinis – Dizajner pri radu 1970 – 1990 u izdanju HDD-a, autora Marka Goluba i Dejana Kršića. Ovo monografsko izdanje na 130 stranica na hrvatskom i engleskom jeziku daje pregled djelovanja Dalibora Martinisa, jednog od najistaknutijih hrvatskih medijskih umjetnika, kao grafičkog dizajnera. Obuhvaćajući vremensko razdoblje od početka 1970ih do 1990, u kojem Martinis kontinuirano djeluje (i) kao dizajner, knjiga nas prije svega upoznaje s impresivnim plakatnim opusom ovog autora, prije svega za kontekste filmske industrije i likovne umjetnosti, ali i s dizajnom za televiziju, oblikovanjem časopisa i publikacija te zaštitnih znakova. O knjizi će govoriti dizajner, pisac i likovni kritičar Boris Greiner, autori knjige Marko Golub i Dejan Kršić te sam Dalibor Martinis. Knjiga u slobodnoj prodaji košta 99 kn, a prilikom promocije moći ćete je kupiti po sniženoj cijeni od 75 kn.

 

Marko Golub, Dejan Kršić, Dalibor Martinis: Dizajner pri radu / Disigner at work 1970 - 1990

Marko Golub, Dejan Kršić, Dalibor Martinis: Dizajner pri radu / Disigner at work 1970 – 1990


Dalibor Martinis
 (Zagreb, 1947.) jedan je od najistaknutijih hrvatskih medijskih umjetnika. Svoje radove – u širokom rasponu od videoumjetnosti, preko performansa do interaktivnih i prostorno-specifičnih instalacija – od ranih 1970-ih izlaže širom svijeta. Kao umjetnik izlagao je na Venecijanskom bijenalu i Bijenalu suvremene umjetnosti u Sao Paolu, kasselskoj Documenti, Kwangju bijenalu u Južnoj Koreji i drugdje. Njegovi radovi nalaze se u zbirkama brojnih svjetskih muzeja, kao što su MoMA, Stedelijk muzej, beogradski Muzej savremene umetnosti, Kunsthaus u Zürichu, Nacionalna galerija Kanade u Ottawi, zagrebačka Moderna galerija, Centar za umjetnost i medije u Karlsruheu, Zaklada Erste u Beču, te u privatnim kolekcijama. Zapažen je i Martinisov rad u području grafičkog dizajna. Dominantan dio njegovog dizajnerskog opusa čine plakati koje je oblikovao za Galeriju suvremene umjetnosti u Zagrebu 1970-ih i 1980-ih godina. Velik broj plakata dizajnira i za filmove redatelja kao što su Rajko Grlić, Lordan Zafranović, Antun Vrdoljak i drugi. U prvoj polovici 1970-ih sa Sanjom Iveković dizajnirao je i televizijske grafike za Radioteleviziju Zagreb.

 

Marko Golub, Dejan Kršić, Dalibor Martinis: Dizajner pri radu / Designer at work 1970 - 1990

Marko Golub, Dejan Kršić, Dalibor Martinis: Dizajner pri radu / Designer at work 1970 – 1990

 

Više o programu Plan D. konferencije 2020, pročitajte na našoj web stranici.

Više o samoj knjizi pročitajte ovdje.