Prijavite se za sudjelovanje na IZLOŽBI HRVATSKOG DIZAJNA 1718 do 17. lipnja!

Podsjećamo vas da je javni poziv za prijavu radova na Izložbu hrvatskog dizajna 1718 otvoren još samo do 17. lipnja! Izložba hrvatskog dizajna 1718, koja će se održati od 25. listopada do 25. studenog 2018. godine u Muzeju za umjetnost i obrt i susjednom Salonu Izidor Kršnjavi – ISO, središnja je i najveća strukovna dizajnerska manifestacija u Hrvatskoj. Na Izložbi će se predstaviti selekcija recentne dizajnerske produkcije nastale tijekom dvogodišnjeg razdoblja koja obuhvaća profesionalne i studentske radove iz različitih dizajnerskih disciplina. Radove možete prijaviti putem elektroničke prijavnice do 17.6., a zaprimanje radova (ispisi i originali) vršit će se od 18. do 21.6.

Izložba hrvatskog dizajna žirirani je prikaz recentne dizajnerske produkcije tijekom dvogodišnjeg razdoblja u različitim dizajnerskim disciplinama te obuhvaća profesionalne i studentske radove iz područja vizualnih komunikacija, produkt dizajna, ambalaže, dizajna novih medija, modnog i odjevnog dizajna, prostorne signalizacije, dizajna postava izložbi itd. Izložbe hrvatskog dizajna održavaju se od 1999. godine i do danas su jedina manifestacija takvog formata u Hrvatskoj koja obuhvaća sva područja dizajna, te već niz godina ima izuzetan odaziv stručne i široke javnosti.

Svrha izložbe je doprinos afirmaciji dizajna kao tržišno i društveno relevantne struke. Strogom selekcijom prijavljenih radova izdvaja se i vrednuje najbolje u suvremenom hrvatskom dizajnu te uspostavlja i održava visoke kvalitativne kriterije i standarde u suvremenoj produkciji. Izložba 1718 teži obuhvatiti ukupnost dizajnerskog stvaralaštva u Hrvatskoj – od izrazito tržišno uvjetovanih projekata do onih nastalih u neprofitnom, kulturnom i istraživačkom kontekstu.

Radovi predstavljeni na Izložbama hrvatskog dizajna prolaze oštru selekciju žiratora, koja ne valorizira samo dizajnersku pismenost projekata već i eksperimente, propitivanje društvenog konteksta, kvalitetne autorske iskorake te prije svega kulturnu vrijednost dizajna. Jednaka pozornost posvećuje se i neprofitnim projektima studenata svih studija dizajna u Hrvatskoj, a izložba ujedno reflektira i temeljan odnos dizajna i gospodarstva, što se posebice pokazalo važnim kroz fluktuaciju prisutnosti industrijskog dizajna na dosadašnjim izložbama.

Cilj izložbe je autentično dokumentirati “trenutak” dizajnerske profesije unutar dvogodišnjeg perioda, prostrti pred publiku panoramsku sliku visokopostavljenih profesionalnih standarda te relevantnih tendencija koju u datom trenutku želimo zabilježiti kao svojevrsni oslonac i podsjetnik za budućnost.

nnf_4743-custom


KATEGORIJE

Radovi na izložbi 1718 bit će predstavljeni u sljedećim kategorijama:

1_ dizajn vizualnih komunikacija

2_ dizajn u digitalnim medijima / dizajn interakcija

3_ dizajn ambalaže

4_ industrijski / produkt dizajn

5_ prostorne i grafičke intervencije i sistemi

6_ modni i odjevni dizajn

7_ cjeloviti projekt / proizvod

8_ projekt / inicijativa / kritički dizajn

Svi radovi koji se prijavljuju na izložbu trebaju biti realizirani, s iznimkom radova koji se prijavljuju unutar kategorije “projekt/inicijativa/kritički dizajn”.

PRIJAVA RADOVA

Prijave radova traju od 7.5. do 17.6.2018. putem obrasca za prijavu profesionalnih i studentskih radova. Detaljni uvjeti, način prijave, kriteriji vrednovanja radova te način rada Selekcijske komisije i Ocjenjivačkog suda opisani su u nastavku. Izložba će se otvoriti 25. listopada 2018. u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Dio izložbenog postava prikazat će se u Salonu Izidor Kršnjavi u Zagrebu.

nnf_4607-custom


SELEKCIJA RADOVA

Odabir pristiglih radova obavit će Selekcijska komisija u sastavu: Boris Greiner (grafički dizajner), Dejan Dragosavac Ruta (grafički dizajner), Vedran Kasap (produkt dizajner), Ana Labudović (grafička dizajnerica), Mario Lončarić (programer i UX konzultant), Tomislav Mostečak (modni dizajner) i Nika Pavlinek (dizajnerica).

NAGRADE

Na izložbi će se dodijeliti Velika nagrada HDD-aNagrada za doprinos diskursu o dizajnu i Nagrade prema kategorijama prijave.

Velika nagrada HDD-a dodjeljuje se projektu koji je, prema ocjeni Međunarodnog ocjenjivačkog suda, svojom kvalitetom, inovativnošću, kompleksnošću ili jasnom i snažnom porukom široke društvene prepoznatljivosti značajno odskočio u odnosu na ostatak dizajnerske produkcije. Selekcijska komisija u lipnju će za ovu nagradu nominirati tri projekta koji su u protekle dvije godine metodama dizajna ostvarili zamjetan učinak i pozitivne pomake u socijalnom, kulturnom i ekonomskom kontekstu, a Međunarodni ocjenjivački sud će potom u listopadu odlučiti o prvonagrađenom projektu.

Nagrada za doprinos diskursu o dizajnu dodjeljuje se jednom radu za koji se smatra da je, unatrag dvije godine, donio bitne pomake razvoju kritičkog i teorijskog diskursa o dizajnu, koji potiče na dijalog struke i javnosti te u konačnici utječe na širenje znanja o dizajnu. Ova nagrada odnosi se na projekte različitih formata i tipologija koji razvijaju teorijski i kritički diskurs o dizajnu na relevantan način, primjerice  izložbe ili serije izložbi, manifestacije, publikacije ili serije publikacija, tekstove, znanstvene radove, televizijske i radijske emisije itd. Rad ne mora (ali može) biti u selekciji za Izložbu, predlažu ga članovi Selekcijske komisije, a potvrđuje Upravni odbor HDD-a.

nnf_4466-custom

Nagrade u pojedinim kategorijama dodjeljuju se radovima koji pokazuju izvrsnost u svim fazama osmišljavanja i izvedbe i predstavljaju pokazne primjere dobre prakse u dizajnu.

Kako bi se na što kvalitetniji i fleksibilniji način odgovorilo na problem velikog raspona tipologija radova unutar široko definiranih kategorija, Ocjenjivački sud može dodijeliti i Priznanja Hrvatskog dizajnerskog društva.

Izložba se održava pod pokroviteljstvom ico-D (International Council of Design Associations) te će se dodijeliti i posebna nagrada za izvrsnost – ico-d Excellence Award.

Na osnovi odluke Upravnog odbora Hrvatskog dizajnerskog društva, Nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva za životno djelo dodijelit će se Matku Meštroviću za izniman doprinos hrvatskom dizajnu.

OCJENJIVAČKI SUD

Ocjenjivački sud će biti sastavljen od članova Selekcijske komisije: Boris Greiner (grafički dizajner), Dejan Dragosavac Ruta (grafički dizajner), Vedran Kasap (produkt dizajner), Ana Labudović (grafička dizajnerica), Mario Lončarić (programer i UX konzultant), Tomislav Mostečak (modni dizajner) i Nika Pavlinek (dizajnerica), te dva člana iz inozemstva: Susan Sellers (grafička dizajnerica, SAD) i Slavimir Stojanović (grafički dizajner, Srbija).

POSTAV I VIZUALNI IDENTITET

Vizualni identitet: Marino Krstačić FurićAna Tomić i Lana Cavar.

Postav: Market kolektiv – Marita BonačićKatarina PerićIva Hrvatin

PARTNERI PROJEKTA

Muzej za umjetnost i obrt, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb i Salon Izidor Kršnjavi.

POSTAVLJANJE PITANJA

Sva pitanja u vezi s prijavom radova mogu se poslati na 1718@dizajn.hr.

ROKOVI

7.5.2018. – objava raspisa

do 17.6.2018. do ponoći – prijava radova elektroničkim putem

od 18.6.-21.6.2018. – zaprimanje radova (ispisi radova/originali)

do 10.7.2018. – objava selektiranih radova za Izložbu 1718 i objava nominacija za Veliku nagradu HDD-a

25.10.2018. – otvorenje izložbe

____________________________________

PRAVILNIK

Pravilnikom se propisuju uvjeti sudjelovanja te način rada radnih tijela Izložbe hrvatskog dizajna 1718

UVOD

Hrvatsko dizajnersko društvo objavilo je poziv za sudjelovanje na Izložbi hrvatskog dizajna 1718 koja će se održati od 25.10. do 25.11.2018. u Muzeju za umjetnost i obrt i Salonu Izidor Kršnjavi u Zagrebu. Selektirani radovi bit će izloženi na Izložbi i predstavljeni u Publikaciji hrvatskog dizajna 1718. Organizator izložbe je Hrvatsko dizajnersko društvo. Partneri izložbe su Muzej za umjetnost i obrtŠkola primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb i Salon Izidor Kršnjavi – ISO.

Pravo sudjelovanja imaju svi autori s boravištem u RH, autori čije djelovanje na bilo koji način pripada hrvatskom kulturnom krugu, kao i inozemni autori s projektima nastalima za naručitelja registriranog u RH.

Na izložbu se mogu prijaviti i studentski radovi. Studentskim radovima smatraju se radovi nastali u sklopu obrazovnog programa neke od ustanova za školovanje dizajnera, pod vodstvom mentora. Studenti radove prijavljuju u dogovoru s mentorom. Nementorirani radovi nastali izvan obrazovnog programa ne smatraju se studentskim radovima. Takvi radovi mogu se prijaviti unutar profesionalnih kategorija uz uvjete koji vrijede za prijavu tih radova.

Članovi Selekcijske komisije i Ocjenjivačkog suda kao i članovi njihove bliže obitelji (supružnici, roditelji, djeca) ili njihovi bliski poslovni suradnici ne mogu prijaviti radove na redovnu selekciju.

Članovi Organizacijskog odbora, kao i članovi njihovih obitelji ili njihovi bliski poslovni suradnici mogu prijaviti rad za izložbu, ali njihovi radovi nisu u konkurenciji za nagrade.

Prihvaćaju se radovi nastali u periodu od 30.5.2016. do 17.6.2018.

Prijave za sudjelovanje na izložbi zaprimaju se u periodu od trenutka objave poziva do nedjelje 17.6.2018. do ponoći. U svrhu prijave potrebno je ispuniti elektronsku prijavnicu, priložiti digitalnu dokumentaciju kako je opisano u Pravilniku te potvrdu o uplati kotizacije. Kotizacija se plaća za sve radove koji su prijavljeni za izložbu.

Radovi (isprinti ili originali) za potrebe selektiranja trebaju se dostaviti u Hrvatsko dizajnersko društvo, Boškovićeva 18, Zagreb, osobno, poštom ili dostavom u periodu od 18. do 21.6.2018. od 10 do 19 sati.

Selektiranje radova obavit će se od 26.6. do 9.7.2018.

Popis radova selektiranih za Izložbu objavit će se na www.dizajn.hr do 10.7.2018.

Otvorenje izložbe i dodjela nagrada održat će se 25. listopada 2018. u 20.00 sati u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Radna tijela Izložbe hrvatskog dizajna 1718 su Selekcijska komisija i Ocjenjivački sud.

KATEGORIJE PRIJAVE

Radovi se mogu prijaviti u sljedećim kategorijama:

1 – dizajn vizualnih komunikacija

2 – dizajn u digitalnim medijima / dizajn interakcija

3 – dizajn ambalaže

4 – industrijski / produkt dizajn

5 – prostorne i grafičke intervencije i sistemi

6 – modni i odjevni dizajn

7 – cjeloviti projekt / proizvod

8 – projekt / inicijativa / kritički dizajn

Svi radovi koji se prijavljuju na izložbu trebaju biti realizirani, s iznimkom radova koji se prijavljuju unutar kategorije “projekt/inicijativa/kritički dizajn”.

Radovi na Izložbi ne moraju nužno biti predstavljeni u kategoriji za koju su prijavljeni. U slučaju prijave premalog broja radova u nekoj od kategorija, Selekcijska komisija zadržava pravo prijavljene radove prikazati unutar druge srodne kategorije.

SELEKCIJSKA KOMISIJA

Odabir pristiglih radova obavlja Selekcijska komisija koju čine:

 • Boris Greiner, grafički dizajner
 • Dejan Dragosavac Ruta, grafički dizajner
 • Vedran Kasap, produkt dizajner
 • Ana Labudović, grafička dizajnerica
 • Mario Lončarić, programer i UX konzultant
 • Tomislav Mostečak, modni dizajner
 • Nika Pavlinek, dizajnerica

Selekcijska komisija formirana je s obzirom na kategorije prijave tako da svaku kategoriju svojim kompetencijama i profesionalnim autoritetom pokrivaju najmanje dva ili tri člana komisije. U slučaju spriječenosti ili odustajanja nekog od članova Selekcijske komisije odredit će se zamjenski član, odnosno članovi. Članove Selekcijske komisije predlaže Upravni odbor. Svi članovi Selekcijske komisije dužni su se upoznati s Pozivom za sudjelovanje te odredbama ovog Pravilnika prije početka rada Selekcijske komisije te se obvezuju raditi u skladu s njihovim odredbama.

Prvi sastanak Selekcijske komisije saziva Tajnica HDD-a nakon završetka prijave i predaje radova za selektiranje. Na uvodnom sastanku Tajnica HDD-a upoznat će članove Selekcijske komisije s Pravilnikom te ukupnim brojem pristiglih radova. Članovi Selekcijske komisije zajednički će odlučiti o proceduri selektiranja. Preporuka je da svi članovi Selekcijske komisije zajednički selektiraju pristigle radove, ali da konačnu odluku unutar pojedine kategorije imaju članovi komisije koji su uže specijalizirani za to područje.

Tijekom selektiranja u prostoriji u kojoj su izloženi radovi prisutni su članovi Selekcijske komisije te Tajnica HDD-a, koja će pisanim putem evidentirati odluke komisije. Zapisnik s izborom prihvaćenih i odbijenih radova dostavit će se članovima Selekcijske komisije nakon završetka postupka selektiranja na dodatnu potvrdu. Nakon konačne pisane verifikacije popisa prihvaćenih radova od strane svih članova Selekcijske komisije, Tajnica HDD-a službeno će objaviti rezultate na www.dizajn.hr do roka predviđenog ovim Pravilnikom.

Selekcijska komisija će nominirati i tri projekta za Veliku nagradu HDD-a. Projekti koji se nominiraju za Veliku nagradu HDD-a ne moraju biti prijavljeni za Izložbu 1718. Nominirani projekti javno će se objaviti na www.dizajn.hr do roka predviđenog ovim Pravilnikom.

Selekcijska komisija može predložiti jedan rad za dodjelu Nagrade za doprinos diskursu o dizajnu. Rad koji se predlaže za Nagradu ne mora biti prijavljen za Izložbu 1718. Prijedlog za dodjelu nagrade potvrđuje Upravni odbor HDD-a, a proglašenje dobitnika bit će na otvorenju Izložbe 1718.

U slučaju odgađanja roka prijava za sudjelovanje na izložbi, rok objave može se odgoditi najviše za onoliko dana obuhvaćenih tom odgodom.

Selekcijska komisija ima pravo, putem posebnog poziva autorima, dodatno uvrstiti radove za koje smatra da su vrijedna ostvarenja na području dizajna u razdoblju koje prezentira izložba. Ti radovi trebaju za prijavu biti pripremljeni prema istim uvjetima koji vrijede za radove prijavljene redovnim putem.

Članovi Selekcijske komisije kao i članovi njihove bliže obitelji (supružnici, roditelji, djeca) ili njihovi bliski poslovni suradnici ne mogu prijaviti radove na redovnu selekciju.

Članovi Selekcijske komisije predstavit će se na izložbi s jednim radom nastalim u periodu od 30.5.2016. do 17.6.2018. koji biraju sami unutar kategorije kojoj rad pripada. Ti radovi nisu u konkurenciji za nagrade i u skladu s time bit će posebno označeni na izložbi.

Članovi Selekcijske komisije bit će predstavljeni u publikaciji Pregled hrvatskog dizajna 1718.

O načinu njihova predstavljanja odlučit će uredništvo kataloga.

OCJENJIVAČKI SUD

Ocjenjivački sud dodijelit će nagrade HDD-a, a bit će sastavljen od članova Selekcijske komisije: Boris GreinerDejan Dragosavac RutaVedran KasapAna LabudovićMario Lončarić i Nika Pavlinek te dva inozemna člana: Susan Sellers i Slavimir Stojanović.

Članovi Ocjenjivačkog suda ne mogu prijaviti rad za redovnu selekciju.

Članovi Ocjenjivačkog suda bit će predstavljeni u publikaciji Pregled hrvatskog dizajna 1718.

O načinu njihova predstavljanja odlučit će urednik kataloga.

NAGRADE

Svi selektirani radovi ulaze u konkurenciju za nagrade. Ocjenjivački sud dodijelit će jednu Veliku nagradu Hrvatskog dizajnerskog društva te Nagrade i Priznanja Hrvatskog dizajnerskog društva po kategorijama, a njihov broj ovisit će o kvaliteti pristiglih radova.

Velika nagrada HDD-a dodjeljuje se projektu koji je, prema ocjeni Ocjenjivačkog suda, svojom kvalitetom, inovativnošću, kompleksnošću ili jasnom i snažnom porukom široke društvene prepoznatljivosti značajno odskočio u odnosu na ostatak dizajnerske produkcije. Selekcijska komisija će na zasjedanju za ovu nagradu nominirati tri projekta koji su u protekle dvije godine metodama dizajna ostvarili zamjetan učinak i pozitivne pomake u socijalnom, kulturnom i ekonomskom kontekstu, a Ocjenjivački sud će na žiriranju odlučiti o prvonagrađenom projektu.

Nagrade u pojedinim kategorijama dodjeljuju se radovima koji pokazuju izvrsnost u svim fazama osmišljavanja i izvedbe i predstavljaju pokazne primjere dobre prakse u dizajnu.

Kako bi se na što kvalitetniji i fleksibilniji način odgovorilo na problem velikog raspona tipologija radova unutar široko definiranih kategorija, Ocjenjivački sud može dodijeliti i Priznanja Hrvatskog dizajnerskog društva.

Studentskim radovima također će se dodijeliti Nagrade i Priznanja po kategorijama.

Ako radovi unutar pojedine kategorije ne udovoljavaju kriterijima Ocjenjivačkog suda, isti može odlučiti da se unutar te kategorije ne dodijele nagrade.

Ocjenjivački sud dodijelit će posebnu nagradu za izvrsnost – ico-D Excellence Award u skladu s pravilima ico-D pod čijim se pokroviteljstvom Izložba održava.

Na osnovi odluke Upravnog odbora Hrvatskog dizajnerskog društva, Nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva za životno djelo dodijelit će se Matku Meštroviću za izniman doprinos hrvatskom dizajnu.

Na osnovu odluke Upravnog odbora Hrvatskog dizajnerskog društva, a na prijedlog Selekcijske komisije, na Izložbi se može dodijeliti Nagrada za doprinos diskursu o dizajnu jednom radu za koji se smatra da je, unatrag dvije godine, donio bitne pomake razvoju kritičkog i teorijskog diskursa o dizajnu, koji potiče na dijalog struke i javnosti te u konačnici utječe na širenje znanja o dizajnu. Ova nagrada odnosi se na projekte različitih formata i tipologija koji razvijaju teorijski i kritički diskurs o dizajnu na relevantan način, primjerice izložbe ili serije izložbi, manifestacije, publikacije ili serije publikacija, tekstove, znanstvene radove, televizijske i radijske emisije itd. Rad ne mora (ali i može) biti u selekciji za izložbu. Članovi Selekcijske komisije Izložbe hrvatskog dizajna 1718 tijekom selekcije radova za Izložbu predlažu dobitnika Nagrade, a njihov prijedlog potvrđuje Upravni odbor HDD-a.

OPĆI UVJETI ZA PRIJAVU RADOVA

Na izložbu se prijavljuju radovi iz područja dizajna vizualnih komunikacija, dizajna u digitalnim medijima / dizajna interakcija, dizajna ambalaže, industrijskog / produkt dizajna, prostornih i grafičkih intervencija i sistema, modnog i odjevnog dizajna, cjelovitog projekta / proizvoda te radovi unutar kategorije koncept / inicijativa / kritički dizajn, koji su nastali u razdoblju od 30.5.2016. do 17.6.2018.

Broj prijavljenih radova nije ograničen.

Radovi se zaprimaju od 18. do 21.6.2018. od 10 do 19 sati, na adresi HDD, Boškovićeva 18, Zagreb.

Troškove dostave radova snose prijavitelji.

PRIJAVA RADOVA

Radovi se prijavljuju putem online-prijavnice. Uz prijavnicu, za svaki rad potrebno je priložiti i digitalne mape, kako je opisano uz svaku pojedinu kategoriju, te skeniranu potvrdu o plaćenoj kotizaciji. Potvrdu je moguće predati i zajedno s dokumentacijom (ispisi radova / originali) za selektiranje najkasnije do posljednjeg dana prijave. Prihvatit će se isključivo radovi prijavljeni prema navedenom postupku. Prijavnice se mogu ispuniti zaključno do ponoći 17.6.2018.

Slanjem prijavnice svi autori potvrđuju da su suglasni s odredbama ovog Pravilnika.

Tajništvo HDD-a će sve pristigle prijavnice šifrirati. Šifra sačinjava početno slovo kategorije i troznamenkasti broj s redom zaprimanja (npr. VK001, P001, M001 itd.). Šifre studentskih radova dodjeljuju se tako da se početnom slovu kategorije i troznamenkastom broju s redom zaprimanja doda početno slovo S (npr. SVK001, SP001, SM001 itd.).

Tajništvo HDD-a će provjeriti udovoljavaju li sve prijave uvjetima i uputama u raspisu te po potrebi zatražiti od prijavitelja dopunu prijave.

PREDAJA RADOVA ZA POTREBE SELEKTIRANJA

Osim online-prijavnice te digitalne mape, za potrebe selektiranja potrebno je dostaviti original rada ili ispis u visokoj rezoluciji do formata B2, ako postoji pretpostavka da digitalnom prezentacijom rad značajno gubi na kvaliteti prikaza. U slučaju da se predaje original rada, nije potrebno predavati ispis.

Ako je za potrebe selekcije predan original rada, u slučaju njegova izbora od strane Selekcijske komisije, isti će poslužiti za potrebe predstavljanja na izložbi.

Radovi (isprinti / originali) mogu biti poslani poštom, odnosno dostavljeni putem kurirske službe ili osobno. Radovi poslani poštom trebaju imati naznaku “Izložba 1718”.

Radovi se zaprimaju od 18. do 21.6.2018. od 10 do 19 sati, na adresi HDD, Boškovićeva 18, Zagreb.

Troškove dostave radova snose prijavitelji.

Tajnica HDD-a će svakom radu (isprintu / originalu) dodijeliti pripadajuću šifru s prijavnice. Radovi nisu anonimni pred članovima Selekcijske komisije.

Radovi za koje do posljednjeg dana predviđenog za predaju radova za potrebe selektiranja (21.6.2018.) nije plaćena kotizacija propisana ovim Pravilnikom neće biti prihvaćeni.

Popis radova koje je odabrala Selekcijska komisija bit će objavljen na www.dizajn.hr do 10.7.2018.

KRITERIJI SELEKTIRANJA

Selekcijska komisija odabirat će radove koji pokazuju izvrsnost u svim fazama osmišljavanja i izvedbe te predstavljaju pokazne primjere dobre prakse u dizajnu.

KOTIZACIJA

Pravne osobe i autori (fizičke osobe) koji nisu članovi HDD-a plaćaju pristupnu kotizaciju u iznosu od 350 kn po prijavljenom radu, odnosno 700 kn za seriju radova.

Autori (fizičke osobe) koji su članovi Hrvatskog dizajnerskog društva plaćaju umanjenu pristupnu kotizaciju* u iznosu od 200 kn po prijavljenom radu, odnosno 400 kn za seriju radova.

Grupa autora (fizičke i pravne osobe) od kojih je barem jedan autor član HDD-a također ima pravo na umanjenu pristupnu kotizaciju* u iznosu od 200 kn / 400 kn po prijavljenom radu / seriji radova.

Studenti koji nisu članovi HDD-a plaćaju pristupnu kotizaciju za radove nastale pod vodstvom mentora u iznosu od 50 kn po prijavljenom radu, odnosno 100 kn za seriju radova.

Studenti koji su članovi HDD-a ili grupa studenata od kojih je barem jedan član HDD-a oslobođeni su plaćanja pristupne kotizacije* za radove nastale pod vodstvom mentora.

*Pravo na umanjenu kotizaciju, odnosno na neplaćanje kotizacije, priznaje se samo članovima HDD-a s urednom podmirenom članarinom.

Kotizaciju je potrebno uplatiti na žiro račun HDD-a (IBAN HR0624840081100855084) te pod svrhu plaćanja obavezno upisati “Kotizacija za 1718”. Ako ste član HDD-a, u pozivu na broj potrebno je navesti trajni članski broj (u slučaju potrebe kontaktirati tajnistvo@dizajn.hr). Samo radovi s plaćenom kotizacijom mogu sudjelovati u postupku selekcije.

KATEGORIJE PRIJAVE

1 – dizajn vizualnih komunikacija

Dizajn vizualnih komunikacija podrazumijeva izdavačke projekte (knjige, novine, časopisi), tiskana sredstva promocije i/ili komunikacije (plakati, godišnjaci, brošure, kalendari), brending i vizualne identitete (znak i/ili logotip, primarna komunikacijska sredstva, složeni sustavi vizualnog identiteta), oglašivačke projekte (kampanje; billboardi, plakati, oglasi), oblikovanje vrijednosnih papira i tiskanica (poštanske marke, obveznice, kreditne kartice), informacijski dizajn (grafikoni, dijagrami, sheme). U ovoj kategoriji se prijavljuju i specifični segmenti vizualnih komunikacija: tipografija i ilustracija.

Moguće je prijaviti samo realizirane radove. Za svaki rad potrebno je ispuniti zasebnu online-prijavnicu uz koju se prilažu tri digitalne mape:

 • Mapa 1 (za selektiranje radova*) treba sadržavati digitalni zapis u .pdf formatu koji sadrži prezentaciju rada i sva potrebna tekstualna objašnjenja na hrvatskom jeziku.
 • Mapa 2 (za objavu u publikaciji) treba sadržavati:

– jedan prikaz rada prema odabiru autora u .tif formatu (CMYK, razlučivost 300 dpi, dimenzije A4 formata)

– sažetu verziju tekstualnog objašnjenja rada u .doc formatu, max. 700 znakova s razmacima

 • Mapa 3 (za objavu na webu) treba sadržavati digitalni zapis rada u .jpg formatu (RGB, razlučivost 72 dpi, dimenzija 1000 px širine).

* Za selektiranje radova potrebno je predati i kvalitetan ispis rada na A3 formatu (ne kaširati!). Moguće je predati i original rada ili ispis u visokoj rezoluciji do formata B2, ako postoji pretpostavka da gore navedenim načinom prezentacije rad značajno gubi na kvaliteti prikaza. Ako se predaje original rada, nije potrebno predavati ispis na A3 formatu.

Nakon odluke Selekcijske komisije autori će biti kontaktirani oko načina predaje odabranih radova za izložbu.

2 – dizajn u digitalnim medijima / dizajn interakcija

Dizajn u digitalnim medijima podrazumijeva dizajn mikrostranica, kompleksnih web-sjedišta, portala, sučelja online-aplikacija, mobilnih web-sjedišta i aplikacija, animacija za web-stranice, televizijski program, video i film te dizajn računalnih igara. Radi se o projektima i radovima kod kojih je primarni fokus dizajnerskog procesa na vizualnom komuniciranju u 2D medijima (zaslon).

Dizajn interakcija podrazumijeva dizajn digitalnih proizvoda i usluga (primjerice mobilne aplikacije, online-usluge, digitalni gadgeti / artefakti i sl.). Primarno se misli na projekte i radove koji se odmiču od zaslona, a težište dizajnerskog procesa je u dizajniranju interakcija, gdje je tehnologija samo posrednik, uz poseban fokus na dizajniranju korisničkog iskustva / doživljaja.

Moguće je prijaviti samo realizirane radove. Za svaki je rad potrebno ispuniti zasebnu online-prijavnicu.

Radovi se predaju u formi u kojoj su realizirani (URL, DVD/CD, objekt ili u nekom drugom obliku ako navedeno ne omogućuje najprikladniju prezentaciju, npr. videoprezentacija / dokumentacija).

 • Mapa 2 (za objavu u publikaciji) treba sadržavati:

– jedan prikaz rada prema odabiru autora u .tif formatu (CMYK, razlučivost 300 dpi, dimenzije A4 formata);

– sažetu verziju tekstualnog objašnjenja rada u .doc formatu, max. 700 znakova s razmacima.

Nakon odluke Selekcijske komisije, autori će biti kontaktirani oko načina predaje odabranih radova za izložbu.

3 – dizajn ambalaže

Ova kategorija obuhvaća sve realizirane radove u području dizajna ambalaže, odnosno u funkciji fizičke zaštite proizvoda, olakšavanja njegova transporta, skladištenja i upotrebe, njegove prepoznatljivosti u tržišnoj ponudi, jasnoće i preglednosti informacija relevantnih za korisnika itd. Unutar ove kategorije vrednuje se i estetika, sigurnost, ekonomičnost pakiranja, jednostavnost njegova korištenja, kao i ekološki pristup dizajnu. U prijavi je potrebno jasno istaknuti i obuhvat dizajnerskog rada – primjerice, je li riječ o dizajnu etikete koja se primjenjuje na postojeće pakiranje ili o cjelovitom oblikovanju ambalaže.

Moguće je prijaviti samo realizirane radove. Za svaki je rad potrebno ispuniti zasebnu online-prijavnicu uz koju se prilažu tri digitalne mape, kako je dolje opisano.

 • Mapa 1 (za selektiranje radova*) treba sadržavati digitalni zapis u .pdf formatu koji sadrži prezentaciju rada i sva potrebna tekstualna objašnjenja na hrvatskom jeziku.
 • Mapa 2 (za objavu u publikaciji) treba sadržavati:

– jedan prikaz rada prema odabiru autora u .tif formatu (CMYK, razlučivost 300 dpi, dimenzije A4 formata);

– sažetu verziju tekstualnog objašnjenja rada u .doc formatu, max. 700 znakova s razmacima.

 • Mapa 3 (za objavu na webu) treba sadržavati digitalni zapis rada u .jpg formatu (RGB, razlučivost 72 dpi, dimenzija 1000 px širine).

*Za selektiranje radova potrebno je predati i kvalitetan ispis rada na A3 formatu (ne kaširati!). Moguće je predati i original rada ili ispis u visokoj rezoluciji do formata B2, ako postoji pretpostavka da gore navedenim načinom prezentacije rad značajno gubi na kvaliteti prikaza. Ako se predaje original rada, nije potrebno predavati ispis na A3 formatu.

Nakon odluke Selekcijske komisije autori će biti kontaktirani oko načina predaje odabranih radova za izložbu.

4 – industrijski/produkt dizajn

Moguće je prijaviti samo realizirane radove. Podrazumijeva projekte maloserijske i velikoserijske proizvodnje implementirane u svakodnevni život, primjerice namještaj, mehanički, električni i elektronički uređaji i oprema, alati, sustavi komunikacije, transport, manji uporabni predmeti, oprema za sport, igru, zabavu, ambalaža proizvoda (za slučaj da se dizajn odnosi na 3D oblikovanje) i dr., za privatne i javne prostore. Prijaviti se mogu i projekti nastali u limitiranim edicijama i samoinicirani projekti prezentirani funkcionalnim prototipom.

Za svaki je rad potrebno ispuniti zasebnu online-prijavnicu uz koju se prilažu tri digitalne mape, kako je dolje opisano.

 • Mapa 1 (za selektiranje radova*) treba sadržavati digitalni zapis u .pdf formatu koji sadrži prezentaciju projekta / proizvoda, tekstualno objašnjenje, dokumentaciju potrebnu za pojašnjenje projekta i trodimenzionalni prikaz (rendering ili fotografije).
 • Mapa 2 (za objavu u publikaciji) treba sadržavati:

– jedan prikaz rada prema odabiru autora u .tif formatu (CMYK, razlučivost 300 dpi, dimenzije A4 formata);

– sažetu verziju tekstualnog objašnjenja rada u .doc formatu, max. 700 znakova s razmacima.

 • Mapa 3 (za objavu na webu) treba sadržavati digitalni zapis rada u .jpg formatu (RGB, razlučivost 72 dpi, dimenzija 1000 px širine).

*Za potrebe selektiranja potrebno je predati i kvalitetni ispis rada na A3 formatu (ne kaširati!). Za proceduru selektiranja radova moguće je predati i prototip, odnosno realizirani objekt, odnosno ispis (fotografije ili renderinga) u visokoj rezoluciji do formata B2, ako postoji pretpostavka da gore navedenim načinom prezentacije rad značajno gubi na kvaliteti prikaza. U slučaju da je prijavljeni rad dizajn elementa interijera, svakako je potrebno prikazati element unutar interijera za koji je nastao. Ako se predaje original rada, nije potrebno predavati ispis na A3 formatu.

Nakon odluke Selekcijske komisije, autori će biti kontaktirani oko načina predaje odabranih radova za izložbu.

5 – prostorne i grafičke intervencije i sistemi

Ova kategorija uključuje postave izložbi, sustave signalizacije, scenografiju i uređenje interijera te druge intervencije u prostoru koje u sebi sadrže sinergiju elemenata vizualnih komunikacija, produkt dizajna i prostornog uređenja.

Moguće je prijaviti samo realizirane radove. Za svaki je rad potrebno ispuniti zasebnu online-prijavnicu uz koju se prilažu tri digitalne mape, kako je dolje opisano.

 • Mapa 1 (za selektiranje radova*) treba sadržavati digitalni zapis u .pdf formatu koji sadrži prezentaciju projekta / proizvoda, tekstualno objašnjenje, dokumentaciju potrebnu za pojašnjenje projekta i trodimenzionalni prikaz (rendering ili fotografije).
 • Mapa 2 (za objavu u publikaciji) treba sadržavati:

– jedan prikaz rada prema odabiru autora u .tif formatu (CMYK, razlučivost 300 dpi, dimenzije A4 formata);

– sažetu verziju tekstualnog objašnjenja rada u .doc formatu, max. 700 znakova s razmacima.

 • Mapa 3 (za objavu na webu) treba sadržavati digitalni zapis rada u .jpg formatu (rgb, razlučivost 72 dpi, dimenzija 1000 px širine).

*Za potrebe selektiranja potrebno je predati i kvalitetni ispis na A3 formatu (ne kaširati!). Za proceduru selektiranja radova moguće je predati i nacrte te fotografije ili rendering do formata B2, ako postoji pretpostavka da gore navedenim načinom prezentacije rad značajno gubi na kvaliteti prikaza.

Nakon odluke Selekcijske komisije autori će biti kontaktirani oko načina predaje / prezentacije odabranih radova za izložbu.

6 – modni dizajn

Pravo prijave imaju radovi (pojedinačni komadi ili kolekcije) realizirani za potrebe naručitelja. Mogu se prijaviti i dizajnerska rješenja nastala u vlastitoj proizvodnji kao samoinicirani radovi (pojedinačni komadi ili kolekcije). Uključuje modni dizajn odjeće, dizajn modnih dodataka (nakita, torbi, obuće) i modnu ilustraciju. Radovi se prijavljuju u obliku portfolija, fotografije i/ili filmskog zapisa. Za potrebe izlaganja, selektori imaju pravo zatražiti originalan proizvod.

Za svaki je rad potrebno ispuniti zasebnu online-prijavnicu uz koju se prilažu tri digitalne mape, kako je dolje opisano.

 • Mapa 1 (za selektiranje radova*) treba sadržavati digitalni zapis u .pdf formatu koji sadrži prezentaciju projekta / proizvoda, tekstualno objašnjenje, dokumentaciju potrebnu za pojašnjenje projekta i trodimenzionalni prikaz (rendering ili fotografije).
 • Mapa 2 (za objavu u publikaciji) treba sadržavati:

– jedan prikaz rada prema odabiru autora u .tif formatu (CMYK, razlučivost 300 dpi, dimenzije A4 formata);

– sažetu verziju tekstualnog objašnjenja rada u .doc formatu, max. 700 znakova s razmacima.

 • Mapa 3 (za objavu na webu) treba sadržavati digitalni zapis rada u .jpg formatu (RGB, razlučivost 72 dpi, dimenzija 1000 px širine).

*Za potrebe selektiranja potrebno je predati i kvalitetni ispis rada na A3 formatu (ne kaširati!). Za proceduru selektiranja radova moguće je predati i prototip, odnosno realizirani objekt, odnosno ispis (fotografije ili renderinga) u visokoj rezoluciji do formata B2, ako postoji pretpostavka da gore navedenim načinom prezentacije rad značajno gubi na kvaliteti prikaza. Ako se predaje original rada, nije potrebno predavati ispis na A3 formatu.

Nakon odluke Selekcijske komisije, autori će biti kontaktirani oko načina predaje odabranih radova za izložbu.

7 – cjeloviti projekt / proizvod

Ova kategorija uključuje transkategorijske projekte tj. projekte koji predstavljaju cjelovit proizvod ili projekt i prezentiraju ga putem više dizajnerskih područja (npr. uključuju inicijativu, vizualni identitet, razvoj proizvoda ili ambalaže, koncept postava ili prodajnog mjesta, mrežne stanice sl.). Cjelovit proizvod ili projekt treba obuhvaćati jednako kvalitetnu razinu u više naših standardnih kategorija, a obuhvaćati minimalno tri dizajnerska područja (npr. dizajn vizualnih komunikacija, ambalažu, produkt dizajn i sl.). Prijavitelji, odnosno neki od suradnika na projektu, mogu i zasebno prijaviti na Izložbu pojedine elemente projekta u odgovarajućoj kategoriji (npr. ambalažu u kategoriji ambalaže i sl.).

Moguće je prijaviti samo realizirane radove. Za svaki je rad potrebno ispuniti zasebnu online-prijavnicu uz koju se prilažu tri digitalne mape, kako je dolje opisano.

 • Mapa 1 (za selektiranje radova*) treba sadržavati digitalni zapis u .pdf formatu koji sadrži prezentaciju projekta / proizvoda, tekstualno objašnjenje, dokumentaciju potrebnu za pojašnjenje projekta i trodimenzionalni prikaz (rendering ili fotografije).
 • Mapa 2 (za objavu u publikaciji) treba sadržavati:

– jedan prikaz rada prema odabiru autora u .tif formatu (CMYK, razlučivost 300 dpi, dimenzije A4 formata);

– sažetu verziju tekstualnog objašnjenja rada u .doc formatu, max. 700 znakova s razmacima.

 • Mapa 3 (za objavu na webu) treba sadržavati digitalni zapis rada u .jpg formatu (RGB, razlučivost 72 dpi, dimenzija 1000 px širine).

*Za potrebe selektiranja potrebno je predati i kvalitetni ispis na A3 formatu (ne kaširati!). Za proceduru selektiranja radova moguće je predati i nacrte te fotografije ili rendering do formata B2, ako postoji pretpostavka da gore navedenim načinom prezentacije rad značajno gubi na kvaliteti prikaza.

Ako se predaje original rada, nije potrebno predavati ispis na A3 formatu.

Nakon odluke Selekcijske komisije autori će biti kontaktirani oko načina predaje odabranih radova za izložbu.

8 – projekt / inicijativa / kritički dizajn

Kategorija obuhvaća inovativne radove u visokom stupnju dovršenosti ili konceptualne promišljenosti.

Riječ je o radovima koji su najčešće samoinicirani (ali ne i samopromotivni), eksperimentalni, uspostavljaju kritički odnos prema društvenim pojavama ili pokušavaju riješiti neke društvene probleme. Također tu spadaju projekti koji idu u smjeru spekulativnog, kritičkog dizajna i dizajna fikcija, a koji između ostalog propituju i same temelje ove dizajnerske specijalizacije i njezina odnosa s okruženjem (prostorom), tehnologijom i društvom (primjerice radovi postavljeni u urbanom prostoru). Ovi radovi mogu zadirati u „rubna“ područja dizajna i/ili obuhvaćati interakciju prethodno navedenih kategorija. U ovu kategoriju mogu se prijaviti i istraživački projekti, publikacije i izložbe koje unapređuju naše spoznaje o povijesti dizajna i njegovoj ulozi u društvu, na relevantan način kontekstualiziraju njegove dosege, anticipiraju njegove potencijale za budućnost ili na inovativan način povezuju dizajn s drugim disciplinama. Također je moguće prijaviti i dizajnerske koncepte koji nisu materijalizirani / realizirani radovi, ali imaju nedvosmislena obilježja dizajnerske, tehnološke ili društvene inovacije*.

Rad se prijavljuje najprikladnijom metodom, kao što je opisano u onoj od prethodno navedenih kategorija koja je radu tipološki najbliža.

Moguće je prijaviti samo realizirane radove, osim u slučaju posljednje stavke iz navedenog opisa (označeno s “*”). Za svaki je rad potrebno ispuniti zasebnu online-prijavnicu uz koju se prilažu tri digitalne mape, kako je dolje opisano.

 • Mapa 1 (za selektiranje radova*) treba sadržavati digitalni zapis u .pdf formatu koji sadrži prezentaciju projekta / proizvoda, tekstualno objašnjenje, dokumentaciju potrebnu za pojašnjenje projekta i trodimenzionalni prikaz (rendering ili fotografije).
 • Mapa 2 (za objavu u publikaciji) treba sadržavati:

– jedan prikaz rada prema odabiru autora u .tif formatu (CMYK, razlučivost 300 dpi, dimenzije A4 formata);

– sažetu verziju tekstualnog objašnjenja rada u .doc formatu, max. 700 znakova s razmacima.

 • Mapa 3 (za objavu na webu) treba sadržavati digitalni zapis rada u .jpg formatu (RGB, razlučivost 72 dpi, dimenzija 1000 px širine).

*Za potrebe selektiranja potrebno je predati i kvalitetni ispis na A3 formatu (ne kaširati!). Za proceduru selektiranja radova moguće je predati i nacrte te fotografije ili rendering do formata B2, ako postoji pretpostavka da gore navedenim načinom prezentacije rad značajno gubi na kvaliteti prikaza.

Ako se predaje original rada, nije potrebno predavati ispis na A3 formatu.

Nakon odluke Selekcijske komisije autori će biti kontaktirani oko načina predaje odabranih radova za izložbu.

POVRAT RADOVA

Originali radova predanih u sklopu prijave za Izložbu hrvatskog dizajna 1718 daju se HDD-u na korištenje u svrhu izlaganja u Hrvatskoj i inozemstvu, a autori slanjem prijave za rad potvrđuju da su obavezni i suglasni selektirani rad dati na korištenje HDD-u najmanje do zatvaranja Izložbe. U slučaju gubitka ili oštećenja pojedinih radova, autori neće imati materijalnih potraživanja od HDD-a.

Radovi (originali / isprinti) koji nisu odabrani od strane Selekcijske komisije moći će se preuzeti u roku od 10 dana nakon objave rezultata selekcije na www.dizajn.hr. Ako autori u tom roku ne preuzmu radove, HDD ne snosi daljnju odgovornost za njih.

Selektirani radovi će se vraćati na zahtjev prijavitelja tek nakon zatvaranja Izložbe. Autori će biti naknadno obaviješteni o vremenu u kojem se radovi mogu preuzeti. Radovi većih dimenzija moći će se preuzeti u izložbenom prostoru dan nakon zatvaranja izložbe, o čemu će autori biti na vrijeme obaviješteni. Nakon toga radovi ostaju u vlasništvu HDD-a.

Troškove povrata radova snose prijavitelji.

Predajom rada za selekciju autori potvrđuju da se slažu s uvjetima prijave.

PUBLIKACIJA HRVATSKOG DIZAJNA 1718

Izložba će biti popraćena katalogom Publikacija hrvatskog dizajna 1718 koji će sadržavati informacije o svim izloženim radovima i autorima. U katalogu će biti predstavljeni i članovi Selekcijske komisije / Ocjenjivačkog suda.

Katalog je dvojezičan (hrvatsko-engleski). Svi sudionici Izložbe i članovi HDD-a Katalog dobivaju bez naknade. Moguće je dobiti samo jedan katalog po prijavljenom radu. Svi sudionici izložbe mogu kupiti dodatne primjerke kataloga po sniženoj cijeni.

POSTAVLJANJE PITANJA

Sva pitanja u vezi s prijavom radova mogu se poslati na 1718@dizajn.hr.

ROKOVI

 • 7.5.2018. – objava raspisa
 • do 17.6.2018. u ponoć – prijava radova elektroničkim putem
 • od 18.6. do 21.6.2018. – zaprimanje radova (ispisi radova / originali)
 • do 10.7.2018. – objava selektiranih radova za Izložbu 1718, objava nominacija za Veliku nagradu HDD-a
 • 25.10.2018. – otvorenje izložbe i dodjela nagrada

Radovi se prijavljuju putem obrasca za prijavu profesionalnih i studentskih radova.

icod logo