Premijera [d]razgovora sa Stanislavom Habjanom na YouTubeu

U srijedu 10. lipnja u 20 sati na YouTube kanalu Hrvatskog dizajnerskog društva premijerno se prikazuje [d]razgovor s grafičkim dizajnerom, piscem i umjetnikom Stanislavom Habjanom. Unutar 60 minuta pričamo o svemu od njegovih početaka 1980-ih godina, kultnoj zbirci priča Nemoguća varijanta koja čeka novo prošireno izdanje, estetici i kulturi xeroxa, Greiner&Kropilak Mail Art Officeu, Danijelu Žeželju i Slipoj konfidenci, dinamičnom odnosu slike i teksta, grafičkog dizajna i pisanja, kao i o najrecentnijim projektima među kojima sada središnje mjesto zauzima bend Car je gol. Razgovor su vodili Marko Golub i Ora Mušćet, a snimio ga je i montirao Miran Krčadinac.

Ovo je prvi put da razgovor nismo održali uživo u prostoru galerije s publikom, jer bi u našem malom izložbenom prostoru to bilo nespretno za izvesti uz poštivanje preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva kulture. S druge strane, bilo nam je važno zadržati i visoki profesionalni standard dokumentiranja samih razgovora koji smo uspostavili u suradnji sa snimateljem Miranom Krčadincem. Stoga je ovo za nas sljedeća najbolja stvar od toga da se vidimo uživo, uostalom, mnogi od vas su se i upoznali s programom [d]razgovora upravo putem snimki koje redovito objavljujemo.

Premijeru [d]razgovora sa Stanislavom Habjanom možete odgledati zajedno s nama u srijedu 10. lipnja s početkom u 20 sati putem ovog linka. Nakon premijere, video ostaje arhiviran. U međuvremenu bacite oko na druge stvari koje bi vas mogle zanimati među osamdesetak dosad objavljenih videa na našem YouTube kanalu!

 

Stanislav Habjan bavi se pisanjem, dizajnom, likovnošću, performansom i multimedijom. Autor je knjiga kratkih priča Nemoguća varijanta (1984.) i Greiner & Kropilak Interkonfidental (s Borisom Greinerom, 1999.). Prozom je zastupljen u više antologija hrvatske kratke priče i novele, tekstovi su mu prevođeni na engleski, talijanski, poljski, slovenski i makedonski, a naslovom njegove priče Poštari lakog sna imenovana je panorama proze Quorumova naraštaja (ur. Krešimir Bagić, 1996.). Ostvarujući radove unutar nekoliko autorskih grupacija (Greiner&Kropilak, Slipa konfidenca, Petikat) objavljivao je, izlagao i nastupao u Hrvatskoj, Francuskoj, Sloveniji, Italiji, Danskoj, Njemačkoj, Indiji i drugdje.

Stanislav_postav1 custom

Godine 1993. u suradnji s Greinerom konstruirao je Human Weight Printer, unikatni tip grafičke preše za dvije osobe kojom je ostvareno niz izvedbi otisaka grafika uživo. Kao dizajner autor je brojnih vizualnih identiteta za domaće i međunarodne umjetničke projekte, filmske i glazbene festivale, izložbe i kazališne predstave. Oblikovao je plakate i kataloge za nastupe hrvatskih umjetnika na Venecijanskom bijenalu (1997., 2003., 2005.). Plakati su mu uvršteni u Graphis poster books (1994., 1995., 2004.). Stanislav Habjan bio je art direktor novina za kulturu Homo volans (1995. – 1997.) i glazbenog magazina Nomad (1998/9.).

Sa snimanja koncerta benda Car je gol u HDD galeriji

Sa snimanja koncerta benda Car je gol u HDD galeriji

Nagrađivan je za prozu, za grafički dizajn i za autorski projekt. U koautorstvu s Danijelom Žeželjom, Borisom Greinerom i drugim autorima ostvario je više multimedijskih projekata i performansa (Homo volansOsmijeh MajakovskogStazione TopoloReflexBeCycled!,  My Home is Your HomeSimetrija kvadrataKaciga od MancheIdijot Wind,  Pjesma za ViduViktora.). U suradnji s Danijelom Žeželjom ostvario je niz dizajnerskih projekata, kao i grafičkih mapa i slikovnica (Petikat ExpBecycled QuotesBe Fair to Dog!LunŽivot mimoDućan metaforaPio i PepeAko znenada pride kruto lačan gost). U razdoblju od 2012. do 2015. godine, s prijateljima je vodio projekt Skale do Sunca, program galerije za umjetnost i dizajn u Staroj Novalji. Aktualni samostalni projekti uključuju mu izložbe Dialogues i Uzmi, čitaj!, putujući ambijent Dućan metafora, polivalentni projekt Literartura, te od proljeća 2019. godine, literarni i scenski projekt Car je gol.

 

Stanislav_postav12 custom

Više o izložbi Stanislav Habjan: Neobjavljeno 1983. – 2023. pročitajte ovdje, a tekst kustosa Marka Goluba Mašta ili ništa! O neobjavljenom Stanislava Habjana, posvećen Habjanovom intermedijskom djelovanju pročitajte na ovom linku.

Stanislav_postav25 custom