Predavanje Tončija Vladislavića: “Šutejeva Antimoda: utopijski modni manifest”

U petak, 19. prosinca 2014. godine s početkom u 19 sati u prostoru Zelene akcije (Frankopanska 1, Zagreb) Tonči Vladislavić, održat će predavanje u sklopu programa Moda i odijevanje – nove teorije i nove prakse, pod nazivom ‘Šutejeva Antimoda: utopijski modni manifest’.

Ovo predavanje problematizira stalno prisutno pitanje odnosa mode i umjetnosti, ne izbjegavajući danas prisutno pitanje: da li je moda umjetnost, na slučaju Šutejeva velebnog opusa konceptualnih modnih crteža, nastalih u razdoblju 1964. – 1974., pod zajedničkim nazivom Antimoda.

Moda i umjetnost, kroz povijest kao i danas, bilježe veća ili manja približavanja u radu umjetnika kod kojih odjevni predmet, izdvojen iz funkcije odijevanja ili modnog sistema, postaje novi materijal, svojevrsni semantički rezervoar, koji u realiziranom ili konceptualnom kontekstu (kao skulptura, instalacija ili dio performansa) biva ponovno kontekstualiziran i resemantiziran, dobivajući atribute umjetničkog djela.
Ono što će nas zanimati je kako je i zašto Šutej stvorio opus Antimoda, nalazeći izazov u predmetima odijevanja i mode, kao i način na koji su modni predmeti postali anti-predmeti, ostvarujući koncept jedne nemoguće modne stvarnosti kao jedinstveni utopijski modni projekt.

Kroz seriju predavanja Moda i odijevanje – nove teorije i nove prakse predstavljaju se projekti CIMO-a koji osim kulturalnog doprinosa, donose pomak od tradicionalnog shvaćanja mode kao sustava moći u ime kulturalne protežnosti prema promatranju odjevnih praksi kao inkluzivne kulturalne i ekonomske potrebe. CIMO je posebno fokusiran na problem održivog dizajna te njeguje i podržava pojedinačne teorijske i kreativne napore koji stoje nasuprot konzumerizmu i fenomenu banalne pomodnosti.

Predavanja iz ciklusa ’Moda i odijevanje – nove teorije i nove prakse’ održavaju se tijekom prosinca svakog petka u 19.00 sati u prostoru Zelene akcije, Zagreb..