Predavanje Mladih balkanskih dizajnera u HDD-u

predavanje

Autori devet najboljih projekata, pobjednika natječaja Zajedničko tlo iz 2015. godine u organizaciji Balkanske dizajnerske mreže, dobili su priliku sudjelovati na jednomjesečnim rezidencijama u Skoplju, Beogradu i Zagrebu, koje se odvijaju u suradnji s vodećim regionalnim dizajnerima i proizvođačima

Tri dizajnerska tima – Filter iz Bosne i Hercegovine, Studiolav iz Grčke te Aleksandra Stoyneva iz Bugarske – nalaze se u Zagrebu na rezidenciji u organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva. Podršku u razvoju novih projekata pružaju im profesionalni dizajneri / mentori Simon Morasi Piperčić, GrupaStudio Igle te Nikola Radeljković, dok se praktični dio rezidencijalnog programa odvija u ProstorijiSpin Valisu i Regeneraciji.

PicMonkey Collage

Nagrađeni projekti natječaja Zajedničko tlo: Aleksandra Stoyneva – Well-being garment design; Studiolav – Designer Baking Stamps; Filter – Nomadic shelving system

Rezidencije donose obostranu korist mladim dizajnerima i proizvođačima, povezuju dizajnerski i proizvodni sektor, pružaju edukaciju putem prakse koja nedostaje mladim dizajnerima te ih povezuju s vodećim dizajnerskim studijima i proizvodnim sektorom u regiji kako bi se u konačnici razvili novi dizajnerski koncepti i predmeti koji će, uz rezultate rezidencija iz Beograda i Skoplja, biti predstavljeni na Mikser festivalu u Beogradu i Danu D u Zagrebu.

Predavanje dizajnerskih timova održat će se u ponedjeljak 11. travnja u 19 sati u HDD galeriji, Boškovićeva 18, a mladi dizajneri predstavit će svoj dosadašnji rad i upoznati nas s aktualnom dizajnerskom scenom zemalja iz kojih dolaze.

O dizajnerima:

Filter je međunarodno poznat studio za arhitekturu i dizajn sa sjedištem u Sarajevu u sastavu Ibrica Jašarević, Vedad Islambegović, Kenan Vatrenjak, Asmir Mutevelić i Nedim Mutevelić. Zahvaljujući nizu osvojenih međunarodnih nagrada i održanih izložbi u mnogim europskim gradovima, smatra se najnagrađivanijim studijem u Bosni i Hercegovini danas.

Studiolav su 2011. godine osnovali Loukas Angelou i Vasso Asfi, a bavi se produkt dizajnom i dizajnom interijera. Studio je aktivan na međunarodnoj dizajnerskoj sceni, nominiran je za prestižnu nagradu Elle Decoration International Design u kategoriji mladih talenata 2013. godine te je ušao u uži izbor za BIO23 Design Biennial Award u Ljubljani u kategoriji Back to Crafts.

Mlada bugarska dizajnerica Aleksandra Stoyneva diplomirala je tekstilni dizajn na National Academy of Art u Sofiji 2015. godine. Prvu samostalnu izložbu imala je 2010. godine, dok su 2013. njezini radovi izlagani na Sofia Design Weeku. Dobitnica je druge nagrade na natječaju National KUKERMODA Fashion Design Contest.

eu (1)