Predavanja JEANA FRANCOISA PORCHEZA i OSKO+DEICHMANN u sklopu Izložbe hrvatskog dizajna 1516

U srijedu 14. 9. s početkom u 19 sati u atriju MUZEJA ZA UMJETNOST I OBRT održat će se predavanja slavnog francuskog tipografa JEANA FRANCOISA PORCHEZA i njemačkog produkt-dizajnerskog dvojca OSKO+DEICHMANN. Oba predavanja dio su popratnog programa bijenalne IZLOŽBE HRVATSKOG DIZAJNA 1516 u organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva, koja se u istom prostoru otvara dan ranije, 13. 9. Ulaz na oba predavanja je besplatan!

Više o Izložbi hrvatskog dizajna 1516 pročitajte ovdje.

 

Jean Francois Porchez: Svijet u riječima
atrij Muzeja za umjetnost i obrt 19:00

O predavanju:
Jedan od najvećih francuskih suvremenih tipografa, Jean Francois Porchez (zecraft.com, typofonderie.com) dolazi ponovno u Zagreb podijeliti svoja iskustva i tijekom karijere stečene komadiće tipografske mudrosti u kreiranju personaliziranih (custom) tipografskih pisama za neke od najpoznatijih svjetskih brendova, kao što su: Le Monde, pariški metro, Louis Vuitton, Galleries Lafayette, Sephora, YSL Beauté, The Boston Consulting Group i Nespresso – da spomenemo samo neke. Također, Porchez će u sklopu popratnog programa Izložbe hrvatskog dizajna 1516 održati i dvodnevnu radionicu o kojoj više možete pročitati ovdje.

O predavaču:
Jean Francois Porchez učio je za grafičkog dizajnera, a s vremenom se u potpunosti posvetio tipografiji. Porchez je osnivač digitalne slovolivnice Typofonderie i tipografski direktor studija ZeCraft, posvećenog dizajniranju logotipa i slova za posebne namjene. Praksa g. Porcheza obuhvaća široko područje dizajna pisama i logotipa te stručnog savjetovanja u tim poljima, a u njegove klijente  ubrajaju se planetarno poznati pojedinci, tvrtke i brendovi poput proizvođača papira Arjowiggins, utjecajnih francuskih novina Le Monde, modnih marki Luis Vuitton i Yves Saint Laurent Beauty, pop-megazvijezde Beyoncé Knowles i mnogih drugih. Jean Francois Porchez jedan je od pokretača tipografske radionice Type@Paris 2015. Počasni je predsjednik Međunarodnog udruženja tipografa (Atypl), a često održava predavanja na manifestacijama diljem svijeta. Jean Francois Porchez za svoj rad i javno djelovanje primio je mnoge nagrade, među kojima se ističu Nagrada Charles Peignot 1998. i titula Viteza u Redu umjetnosti i pisma 2015., koju dodjeljuje francusko Ministarstvo kulture i jedno je od najvećih priznanja koja se uopće mogu dobiti u toj zemlji.

 

Osko+Deichmann: PLOT – A modular Loungescape
atrij Muzeja za umjetnost i obrt 20:00


O predavanju:
Predavanje njemačkog dizajnerskog dua Blasiusa Oska i Olivera Deichmanna predstavit će detaljan uvid u njihovu dizajnersku metodologiju, i to na primjeru konkretnog projekta PLOT i njegovog razvoja – korak po korak. Osko i Deichmann govorit će o cijelom dizajnerskom procesu, od briefinga, preko istraživanja i inspiracijskih  smjernica, sve do gotovog proizvoda.

O predavačima:
Devedesetih godina prošlog stoljeća Blasius Osko i Oliver Deichmann osjetili su privlačnost energije prethodno podijeljenog Berlina koji je upijao kreativne mlade ljude iz cijeloga svijeta. U ozračju stalne promjene i naizgled beskrajnih mogućnosti dvojac je 1996. započeo studij na Akademiji likovne umjetnosti u Berlinu. Unatoč različitim prethodnim iskustvima, ubrzo su započeli suradnju koja se pretvorila u nevjerojatan timski rad i rezultate koji su nadilazili njihove pojedinačne kapacitete. Tako su 1998. godine osnovali studio za dizajn koji su nazvali Wunschforscher što u doslovnom prijevodu znači ‘istraživač želja’ u sklopu kojega su kreirali predmete na rubu dizajna, invencije i umjetnosti. Najpoznatiji radovi iz ovoga razdoblja su SushiRoller i top.table. Istovremeno su radili na dizajnu setova i vizualnim konceptima za modne revije, događaje i zabave, među ostalim za MTV Designerama On Stage te Adidas Originals. Godine 2005. osnovali su studio Osko+Deichmann. Od tada se bave razvijanjem proizvoda obilježenih snažnim konceptima i bezvremenskom, no osobitom estetikom. Radovi nastali u Osko+Deichmannu bili su izloženi u pariškom Louvreu, Muzeju Vitra Design u Weilu am Rhein i Berlinu, Galeriji Cube u Manchesteru, berlinskoj MoMA-i i Muzeju Guggenheim, Marti Herford, Muzeju dizajna Holon, Villi Necchi – Camera del Principe u Milanu, Međunarodnom bijenalu dizajna u Saint Étienneu, itd.