Predavanja ARMINA VITA i JANA BOELENA u Muzeju za umjetnost i obrt – petak, 5. 9. 2014.

U sklopu programa Izložbe hrvatskog dizajna 1314, u petak, 5. rujna u Muzeju za umjetnost i obrt održat će se predavanja belgijskog kustosa JANA BOELENA i američkog grafičkog dizajnera i publicista ARMINA VITA. Armin Vit i Jan Boelen članovi su međunarodnog ocjenjivačkog suda Izložbe 1314.

Predavanja u sklopu Izložbe hrvatskog dizajna 1314 – petak, 5. 9. 2014.

Više o predavanjima:

Petak, 5. rujna, 18.00
Jan Boelen: Designing everyday life. The biennial as a tool.
Predavanje Jana Boelena fokusirat će se na njegov trenutni kustoski rad na 50. bijenalu dizajna u Ljubljani te na načinu kako jedna velika dizajnerska manifestacija može poslužiti za ponovno promišljanje uloge dizajna u kontekstu svakodnevnog života. „BIO50 bit će kompleksan, preobražavajući napor u smjeru osnaživanja lokalnih i međunarodnih mreža dizajna i potrage za alternativama postojećih sustava u kojima dizajn djeluje, te će stvoriti osnove za izdržljive strukture koje će se s vremenom razvijati i izvan trajanja samog Bijenala”. (iz kustoskog iskaza za BIO50).

Petak, 5. rujna, 19.00
Armin Vit: UnderConsideration Exposed
UnderConsideration – tko smo, što radimo, kako radimo i za što se zalažemo. Predavanje će ponuditi pogled iznutra u naše malo dizajnersko poduzeće s velikom prisutnošću u dizajnerskoj industriji, te otkriti na koji način zarađujemo, koliko radimo, koju tipografiju koristimo, kako dizajniramo, gdje griješimo, zašto je ormar dobro mjesto za konferencijske pozive, te koja su glavna iskušenja vođenja dizajnerskog studija koji skoro pa ni nema klijenata.

Više o predavačima:

Jan Boelen (1967.) je belgijski kustos i kritičar suvremene umjetnosti i dizajna, koji organizira i osmišljava izložbe i projekte, te provodi istraživačke prakse. Studirao je industrijski dizajn pri Media & Design Academie (KHLim) u Genku, Belgija. Tijekom karijere surađivao je s mnogo renomiranih imena u svom području, poput međunarodnog kolektiva Numen/ForUse i dizajnera Konstantina Grčića, među ostalima. Jan Boelen osnivač je i ravnatelj Z33, Kuće za suvremenu umjetnost u Hasseltu, Belgija, gdje zajedno sa svojim kolegama razvija istraživačke umjetničke, dizajnerske i društvene prakse i diskurse. Također predsjeda Flamanskim komitetom za arhitekturu i dizajn. Nakon što je predavao na preddiplomskom Odsjeku “Man and Well Being” na Akademiji za dizajn u Eindhovenu, Boelen je postao predstojnik diplomskog Odsjeka za socijalni dizajn pri istoj instituciji. Gost u Hrvatskoj po prvi put je bio 2013. godine, kao član međunarodnog žirija festival Dan D, kada je održao i dobro posjećeno predavanje. Jan Boelen trenutno kurira Bijenale dizajna (BIO) u Ljubljani, koji se održava tijekom rujna 2014., u isto vrijeme kada se u Zagrebu otvara Izložba hrvatskog dizajna 1314.

Jan Boelen

Armin Vit (1977.) je grafički dizajner i publicist rođen i odrastao u Mexico Cityu, a danas živi i radi u Austinu u američkoj saveznoj državi Teksas. Suosnivač je UnderConsiderationa, grafičkog dizajnerskog studija koji je istodobno i izdavačka kuća. Iako je pisao za većinu dobro poznatih stručnih publikacija, poznatiji je po svom pisanju na blogovima koji čine UnderConsiderationovu online mrežu (Speak Up, Brand New, Quipsologies i drugima), kao i po knjigama čiji je autor zajedno sa suprugom i partnericom Bryony Gomez-Palacio. Najnovija izdanja su im knjige Graphic Design Referenced, Women of Design i samoizdana Flaunt. Armin dio vremena drži predavanja na različite teme širom svijeta, od San Diega do Berlina. U sklopu UnderConsiderationov dizajnerskog studija dizajnirao je korporativne identitete, knjige i web sjedišta za niz klijenata.

Armin Vit

Linkovi:

Intervju s Janom Boelenom (dizajn.hr)
Intervju s Arminom Vitom (dizajn.hr)