Ovogodišnji Red Dot pripao i domaćim dizajnerskim timovima

Red Dot, jedna od najprestižnijih nagrada u području dizajna, ove je godine pripala i domaćim natjecateljima – Studiju Sonda, agenciji Bruketa&Žinić&Grey, Bertol Metalu, Reedesign studiju te PAB Akrapoviću. Vižinadski studio Sonda po petnaesti je put nagrađen Red Dotom, a ove godine čak za dva projekta – zbornik priča „Autorske bure“ i sladoled King u čašici, dok je ovo prva Red Dotova nagrada Bertol Metalu, nagrađnom za kolekciju ručki za staklena vrata „Soft metal“. Bruketa&Žinić&Grey dobitnici su Red Dot nagrade za brend dizajn Grand Park Hotela Rovinj te za ambalažu pjenušavog vina “Untouched by Light”. Dizajnerica Veronika Uravić Čolak iz Reedesigna dobitnica je nagrade za ambalažu proizvoda Bakin’mix, a tvrtka PAB Akrapović nagrađena je za dizajn vatrogasne kacige PAB FIRE 05. Ovo je još jedno veliko priznanje hrvatskim dizajnerima koji su nagrađeni među gotovo 7000 prijavljenih radova. Više o njihovim radovima pročitajte u nastavku!

Nagrada Red Dot dodjeljuje se od 1955. godine i međunarodno je prepoznatljiv dokaz kvalitete produkt dizajna, dizajna koncepata te dizajna komunikacija. U ovogodišnjem natjecanju u području produkt dizajna stručni žiri je ocjenjivao 6992 inovativna proizvoda iz čak 60 zemalja, što dokazuje ugled ove nagrade. O kvaliteti i profesionalnosti u organizaciji dodjele Red Dot nagrade svjedoči i činjenica da je neovisni žiri koji se sastojao od izvanrednih stručnjaka iz različitih područja donosio odluku o najboljim proizvodima na način da se svaki fizički predmet proučio uživo.  Žiri se sastao kako bi, osim estetskih karakteristika, ocijenio funkcionalnost, ergonomiju, vještinu izrade i odabir materijala prijavljenih proizvoda. Nakon višednevnih, intenzivnih rasprava donijeli su odluku o kvaliteti dizajna. Pod geslom “U potrazi za dobrim dizajnom i inovacijom”, samo su najbolji radovi dobili nagradu. Ove godine Red Dot nagrada pripala je četirima natjecateljima iz Hrvatske. Uz već nagrađivane, Studio Sonda, Reedesign i Bruketa&Žinić&Grey, Red Dot je po prvi puta pripao obiteljskom obrtu Bertol Metal i tvrtki PAB Akrapović.

Studio Sonda iz Vižinade dobitnik je dvije nagrade Red Dot Award: Brands & Communication design – za novi  Ledov proizvod King u čašici, te za zbornik priča Autorske Bure, nastao u sklopu projekta Rijeka Europska Prijestolnica Kulture 2020. S dvije najnovije, Studio Sonda zaokružio je brojku od ukupno 15 Red Dot nagrada.

Nagrađeni dizajn sladoleda "King" u čašici, dizajn: Studio Sonda

Nagrađeni dizajn sladoleda “King” u čašici, dizajn: Studio Sonda

 

Sondina promjena formata Ledovog King sladoleda sa štapića u pakiranje čašice, kao i potreba za web prodaju putem HORECA-e, iziskivala je uočljiv, zaigran i suvremen dizajn. Dizajnerima je kao inspiracija poslužio stilizirani oblik krune koji bi kupac trebao asocirati s kraljevskim trenutkom konzumiranja sladoleda.

“Ovo je naš petnaesti Red Dot, ali u slučaju King čašice prvi put je dodijeljen za takvu vrstu proizvoda, namijenjenog širokoj potrošnji, koji je tržišno dostupan u čitavoj regiji, pa i šire. To nas osobito veseli jer dokazuje da estetika uobičajena za boutique ili limited rješenja, ukoliko je promišljeno implementirana i strateški planirana, može biti primjenjiva i na komercijalnijim platformama. Volimo projekte koji nas inspiriraju i ne traže konfekcijska rješenja, a ovo je dokaz da ona takva ne moraju biti čak i kada je riječ o velikim nakladama.” – Jelena Fiškuš i Sean Poropat, kreativni direktori Studija Sonda

Nagrađa zbrika priča "Autorske bure", EPK Rijeka 2020, dizajn: Studio Sonda

Nagrađa zbrika priča “Autorske bure”, EPK Rijeka 2020, dizajn: Studio Sonda / foto: Studio Sonda

 

U sklopu projekta Rijeka EPK, 16 autora/ica provelo je mjesec dana na Kvarneru i njegovim otocima, svaki/a zasebno na drugoj lokaciji, stvarajući zbirku pripovjedaka Autorske Bure. Tamo, na moru, karakterističan vjetar Bura razbija morsku vodu u najsitnije kapljice i pjena stvara tanak, maglovit sloj, takozvanu Fumareu (lat.).
Dizajn zbirke buru stoga nastoji dočarati i emocionalno i fizički: tekst je otisnut na paus papiru, uzrokujući preklapanje slova, što neodoljivo podsjeća na nemir vjetra i izmaglicu vodene prašine. No podizanjem stranice postiže se bistrina neophodna za čitanje, također vrlo karakteristična za Buru, znanu i kao vjetar koji bistri um.

 

Zbrika priča "Autorske bure" foto: Studio Sonda

Zbrika priča “Autorske bure”
foto: Studio Sonda

 

“Nagrada za Autorske Bure važna nam je jer Buru, kao ljudi s mora, shvaćamo dijelom svog identiteta i jer u godini koja uslijed svega što nam se događa i metaforički predstavlja jednu veliku buru, bar malim dijelom možemo osvjetlati situaciju u kojoj se našla naša Prijestolnica kulture 2020. Time još jednom dokazati koliko su nam kultura i dizajn važni kao nositelji pozitivnih vijesti i kreativnih promjena u trenutcima kada nam je to najpotrebnije.” –  kreativni direktori Studija Sonda, Jelena Fiškuš i Sean Poropat

 

 

Nagrađena "Soft Metal" kolekcija, dizajn: Kristina Lugonja & Filip Havranek, Bertol metal izvor: Kristina Lugonja & Filip Havranek

Nagrađena “Soft Metal” kolekcija, dizajn: Kristina Lugonja & Filip Havranek, Bertol metal
izvor: Kristina Lugonja & Filip Havranek

 

Drugi dobitnici Red Dot nagrade dizajneri su obiteljskog obrta Bertol metala s nešto više od 40 godina iskustva. U posljednja dva desetljeća, Bertol metal se bavi dizajnom, razvojem te izradom okova za staklo. Ovaj domaći obrt svoj fokus na kvalitetu i inovativnost iskazuje u razvoju konačnog proizvoda i njegovom visokokvalitetnom dizajnu. Svaki je proizvod izrađen od najkvalitetnijeg metala koji krasi brojne stambene objekte u Hrvatskoj i inozemstvu.

Danijel Bertol, Filip Havranek, Kristina Lugonja

Danijel Bertol, Filip Havranek, Kristina Lugonja / foto: Sanja Tušek

 

Nagrađena Soft Metal kolekcija dizajn je iskusnog dizajnerskog dvojca Kristine Lugonje i Filipa Havraneka, a preispituje dizajn ručki za staklena vrata, danas vrlo čestog elementa dizajna interijera. Na spoju vertikalne i horizontalne osi dobiven je jednostavan detalj organskog oblika, koji, osim što ručki daje prepoznatljiv karakter, učvršćuje i njezinu konstrukciju. Za razliku od klasičnih tradicionalnih ručki za staklena vrata koje se proizvode od nehrđajućeg čelika, Soft Metal ručke napravljene su od visokokvalitetne aluminijske legure koju je moguće plastificirati u različite boje i teksture, čime se arhitektima i dizajnerima interijera pruža veća razina slobode.

 

"Soft metal" kolekcija, Bertol metal, dizajn: Kristina Lugonja & Filip Havranek foto: Sanja Tušek

“Soft metal” kolekcija, Bertol metal, dizajn: Kristina Lugonja & Filip Havranek
foto: Sanja Tušek

Agencija Bruketa&Žinić&Grey osvojila je dvije Red Dot nagrade za brend dizajn Grand Park Hotela Rovinj i za dizajn ambalaže pjenušavog vina Untouched by Light.

 

Dizajn brenda Grand Park Hotela Rovinj, Bruketa&Žinić&Grey u suradnji s Maistrom

Dizajn brenda Grand Park Hotela Rovinj, Bruketa&Žinić&Grey u suradnji s Maistrom

 

Brend dizajn Grand Park Hotela Rovinj oblikovan je u suradnji s Maistrom. Dizajn hotela zamišljen je kao dnevnik putovanja kroz skice i bilješke posjetitelja. Umjesto još jednog ekrana, u svakoj sobi čekaju bilježnica i polaroid fotoaparat koji posjetitelja motiviraju na istraživanje Rovinja. Izloženi manje poznatim lokalnim pričama, posjetitelji sukreiraju vizualni identitet čuvanjem vlastitih uspomena u dnevniku putovanja. Mala bilježnica postaje središnja točka interakcije, a u njoj identitet mjesta postaje osoban i uvijek nanovo kreiran. U Cap Aureo signature restoranu motiv dnevnika se razvija   u analogni chat koji gosti ispisuju na meniju. Dok je iskustveni fokus na kreiranju osobnih bilješki o destinaciji, priče otisnute kroz prijelome na aplikacijama identiteta vode goste  kroz manje poznate mikronarative o destinaciji. U svome prvom ciklusu, vizualni identitet dijeli impresije svojih prvih gostiju – četiriju umjetnika koji su destinaciju već istražili . Njihova vizualna sjećanja pojavljuju se na različitim hotelskim aplikacijama, uokvirena na zidovima soba, u putnome dnevniku, pozivajući goste da se priključe i sukreiraju nečije buduće iskustvo hotela, ali i Rovinja.

"Untouched by Light", Bruketa&Žinić&Grey u suradnji s Radgonskim goricama izvor: Bruketa&Žinić&Grey

“Untouched by Light”, Bruketa&Žinić&Grey u suradnji s Radgonskim goricama
izvor: Bruketa&Žinić&Grey

 

Projekt je nastao suradnjom agencije Bruketa&Žinić&Grey i Radgonskih gorica, kojima je agencija pomogla u pozicioniranju na inozemnom tržištu. Zajednički rad rezultirao je brojnim prednarudžbama proizvoda, kao i medijskom popraćenošću diljem svijeta. Na osvajanje nagrade za originalnu ideju i kreativnost utjecalo je povezivanje činjenice da svjetlost dokazano djeluje na smanjenje kvalitete vinskih aroma. Grožđe vina Untouched by light ubire se noću uz pomoć naočala za noćno gledanje, a dozrijeva u mraku prirodnih spilja Gornje Radgone u Sloveniji. Pažljivo je kreirana i ambalaža – vino je pakirano u bocu od crnog stakla i vakumiranu vrećicu koja dodatno sprječava njegov kontakt sa svjetlom i zrakom. Jednom kada izađe iz špilje u kojoj odležava, vino se štiti crnom bocom, omotanom u 100% reciklirajuću vakumiranu vrećicu koja dodatno blokira svjetlo i zrak. Ovaj je projekt Bruketa&Žinić&Grey agencije dobitnik i IdejaX nagrade, o čemu smo pisali ovdje.

 

Bruketa&Žinić&Grey, brend dizajn Grand Park Hotela Rovinj

Bruketa&Žinić&Grey, brend dizajn Grand Park Hotela Rovinj

 

Dizajnerica Veronika Uravić Čolak, osnivačica riječkog studija Reedesign, osvojila je nagradu u kategoriji dizajna ambalaže za svoj projekt Bakin’mix. Riječ je o branding projektu za prvi hrvatski gluten free brend mješavina za kruh, peciva i kolače, čije su posebnosti, osim top kvalitete i jednostavnosti pripreme, i činjenica da je razvijen u Hrvatskoj u suradnji s nutricionistima i ekspertima te kao takav uvršten u listu lijekova i dostupan u svim boljim ljekarnama diljem Hrvatske. Oblikovanje ambalaže zasniva se na prikazu samoga proizvoda u obliku praha koji svojom strukturom stvara zaštitno lice brenda – baku s punđom. Njezinom pojavom na ambalaži proizvoda, stavljen je naglasak na povezivanje tradicije sa suvremenim prehrambenim potrebama. Ambalaža pritom asocira na tradicionalnu bakinu kuhinju.

 

Dizajnerski studio: Reedesign Studio, Rijeka Dizajn: Veronika Uravić Čolak foto: Petar Fabijan

Dizajnerski studio: Reedesign Studio, Rijeka
Dizajn: Veronika Uravić Čolak
foto: Petar Fabijan

Ovo je druga Red Dot nagrada u kategoriji dizajna ambalaže dizajnerici Veroniki Uravić Čolak, nagrađivanoj članici Hrvatskog dizajnerskog društva i ULUPUH-a koja djeluje samostalno od 2000. godine u području grafičkog oblikovanja i opremanja  projekata komercijalnog  i kulturnog karaktera. Na području grada Rijeke, Studio Reedesign je kroz 15 godina poslovanja aktivno uključen u oblikovanje izložbenog dizajna i kulturnih događanja, dok se kroz zadnjih nekoliko godina profilirao najviše u oblikovanju ambalaže proizvoda.

PAB FIRE 05 kaciga, PAB Akrapović dizajn: Marko Bašić

PAB FIRE 05 kaciga, PAB Akrapović
dizajn: Marko Bašić

 

Prestižno priznanje dobila je i tvrtka PAB Akrapović iz Buzeta za dizajn vatrogasne kacige pod nazivom PAB FIRE 05. Kaciga ujedinjuje vrhunsku tehnologiju i visoke sigurnosne standarde kako bi vatrogascima pružila što bolju zaštitu. Sve komponente i materijali korišteni pri izradi kacige prošli su rigorozne testove sigurnosti i kvalitete. U obrazloženju nagrade, ocjenjivački je sud naglasio ergonomske kvalitete ovoga proizvoda, koje ga čine udobnim za nošenje i pri najtežim uvjetima. Za dizajn PAB FIRE 05 kacige zaslužan je dizajnerski tim PAB Akrapovića, pod vodstvom kućnog dizajnera Marka Bašića.