Otvorenje izložbe “Bernardo Bernardi i TVIN” u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU

banner

Otvorenje izložbe “Bernardo Bernardi i TVIN – od komponibilnog sistema uredskog namještaja do programa humanizacije radnoga mjesta” održat će se u srijedu, 22. svibnja 2019. godine u 18:00 sati u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU, Ulica Ivana Gorana Kovačića 37 u Zagrebu.

Ova tematska izložba iz fundusa Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU realizirana je u suradnji s Gradskim muzejom Virovitica i Muzejom za arhitekturo in oblikovanje u Ljubljani.

Bernardo Bernardi (1921.–1985.), arhitekt po formaciji i industrijski dizajner po vokaciji, sredinom 1960-ih godina započinje višegodišnju suradnju s Drvno industrijskim kombinatom TVIN iz Virovitice, za čiju proizvodnju do 1980-ih godina veže uspješnu realizaciju niza projekata. U kreativnom dijalogu s Razvojnim odjelom TVIN-a, u svojstvu kućnog dizajnera tvornice, Bernardi je realizirao niz uspješnih, višestruko nagrađivanih sistema komponibilnog namještaja: Pan (od 1966.), Skan (od 1967.), Dorma (od 1977.), Betatvin (od 1978.) i njihove razvojne inačice.

Modularnim sistemima širokoga programskog raspona s fleksibilnim mogućnostima prilagodbe pojedinačnom prostoru i svakom radnom procesu, Bernardi je opremio brojne poslovne interijere, poput redakcije Start u neboderu Vjesnik 1976. ili glavne uprave Zagrebačke banke u Zagrebu 1979. godine. Inspiraciju za visoku razinu kreativnosti, ali istovremeno i sistematične logičnosti svakog sistema, Bernardi je crpio iz skandinavskih uzora, osobito rada danskog dizajnera Børge Mogensena, te slovenskog arhitekta Nike Kralja, višegodišnjeg dizajnera tvornice Stol iz Kamnika. Potaknut iskustvima od Kopenhagena i Ljubljane, do Zagreba i Virovitice, Bernardi je u intenzivnoj suradnji s TVIN-om ostvario inovativne sisteme namještaja najviših ergonomskih zahtjeva kojima je poslovne prostore pretvarao u funkcionalne i humane radne ambijente.

Vrhunski rezultati sinergije tvornice TVIN i njena dizajnera ukazuju na nezaobilaznu ulogu dizajna kao pokretača gospodarskog razvoja u vlastitoj sredini. Implementacija dizajna u proizvodni proces u slučaju TVIN-a značila je i mnogo više – osigurala je prepoznatljivost i ostvarila identitet koji se i danas pamti. Prezentacijom ove sretne suradnje cilj je oteti zaboravu vrijednosti TVIN-ovih proizvodnih programa koji su u svoje vrijeme – metodološki i kvalitativno – pripali najvišim europskim dosezima na području vrhunski oblikovanog, komponibilnog namještaja za potrebe uredskog poslovanja, kao i opreme doma. Prilog je to boljem poznavanju vlastite dizajnerske baštine, te zalog koji i nadalje kreativno obvezuje.

Izložba ostaje otvorena do petka, 26. srpnja 2019. godine, radnim danom od 10:00 do 16:00 sati, srijedom do 18:00 sati.