Otvorenje Galerije ULUPUH na novoj adresi

U petak 15. studenoga 2019. u 19 sati svečano se otvara Galerija ULUPUH na novoj adresi Ilica 13/1 u Zagrebu. Galerija nastavlja svoju dugogodišnju izložbenu djelatnost u novome prostoru u samome centru grada gdje će svojim bogatim izložbenim programom biti još prisutnija u doprinosu kulturnoj i umjetničkoj ponudi grada Zagreba. U narednoj godini Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti obilježit će 70 godina postojanja kao krovna strukovna udruga primijenjenih umjetnika, a novu galeriju svečano će otvoriti ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

U novouređenom prostoru otvorit će se i bijenalna izložba pod nazivom Nacionalna baština. Glavni motiv izložbe šibenska je katedrala sv. Jakova koju su članovi svih ULUPUH-ovih sekcija interpretirali u različitim medijima. Tako je katedrala interpretirana u medijima tekstila, odjeće, kiparstva, nakita, fotografije, keramike, ilustracije, karikature, multimedija i drugih.

Za ovogodišnji je motiv projekta izabrano najznačajnije graditeljsko ostvarenje 15. i 16. stoljeća u Hrvatskoj. Katedrala je zbog iznimnih vrijednosti 2000. godine uvrštena na UNESCO-ov popis svjetskoga kulturnog naslijeđa. Na izložbi Nacionalna baština prikazuju se radovi nastali na temu hrvatske nacionalne baštine, a ove se godine održava po treći put.

Pozivnica za otvorenje

Pozivnica za otvorenje

Cilj projekta/izložbe je aktivno uključivanje ULUPUH-a u kreativnu i kulturnu industriju povezivanjem sa svim potrebnim segmentima za izradu i plasman umjetnina suradnjom s partnerima iz turističkog i gospodarskog sektora. U prvom izdanju (2015.) izložba je bila posvećena kinološkoj baštini, u drugom izdanju (2017.) čipki, a ove je godine kao inspiracija odabrana Šibenska katedrala – kao motiv u tekstilu, odjeći, kiparstvu, nakitu, fotografiji, keramici, ilustraciji, karikaturi, multimediji i dr. Umjetnici svih sekcija pozvani su da u svome mediju izražavanja likovno odgovore na krovnu temu stvarajući unikatno djelo, ali i možebitan prepoznatljiv umjetnički suvenir.

Kustosica izložbe je Ivana Bakal, a selekciju radova su uz kustosicu obavile Branka Hlevnjak i Višnja Slavica Gabout. Na izložbi sudjeluju Ivana Bakal, Carlos Ignacio Bellante, Martina Franić, Igor Galaš, Tatjana Grgurina Vučetić, Jadranka Hlupić Dujmušić, Ruža Hodak, Sanja Jakupec, Vlasta Jarnjak, Vesna Kolobarić, Petra Krpan, Andreja Ana Krušelj Pavličić, Zlatko Odrčić, Snježana Pokos-Vujec, Romulić & Stojčić, Vanja Šolin, Marin Sovar, Sanja Šebalj, Biserka Šipek, Tomislav Šmider, Mario Treščec, Zlatko Turković, Sonja Turner Fegić, Svebor Vidmar i Marijana Županić Benić.