Okrugli stol – Spomenici i javni prostor u Republici Hrvatskoj

Udruženje hrvatskih arhitekata organizira okrugli stol pod nazivom “SPOMENICI I JAVNI PROSTOR U REPUBLICI HRVATSKOJ” koji će se održati u srijedu, 9. svibnja 2018. u 19 sati u Udruženju hrvatskih arhitekata, Trg bana J. Jelačića 3/1, Zagreb. Povod za ovaj okrugli stol  je priprema Zakona o umjetnicima i Zakona o spomenicima braniteljima. Sad je vrijeme da na osnovu spomeničkih praksi od devedesetih do danas pokušamo iščitati glavne trendove oblikovanja javnog prostora, iščitati simptome u javnom prostoru i pokušamo ponuditi optimalna rješenja u demokratskom korištenju javnog prostora kao javnog dobra.

 

Demokratske promjene početkom devedesetih obećavale su demokratizaciju društva na niz razina. Javni je prostor uvijek materijalizacija vladajućih ideologija, i kao takav trebao je biti jedno od prvih mjesta materijalizacije obećanja i realizacije te demokratizacije. Umjesto demokratizacije dogodio se nered u javnom prostoru, a taj nered često ima za rezultat uništenja javnog prostora kao javnog dobra lošim praksama postavljanja javne skulpture i spomenika.

 

Naslanjajući se na zaključke simpozija “Problem spomenika: spomenik danas” koje je donijelo Društvo povjesničara umjetnosti 2014. godine cilj je ponuditi okvir za rješenje kompleksnog pitanja postavljanja skulpture i spomenika u javnim prostorima.

 

Govornici:

Frano Dulibić  – Društvo povjesničara umjetnosti

Silva Kalčić – ULUPUH

Marko Ercegović – HDLU DU

Barbara Blasin – Hrvatsko dizajnersko društvo

Darija Perković – Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata

Tamara Bjažić Klarin i Sanja Horvatinčić – Institut za povijest umjetnosti

Maja Kireta i Valentina Fištrek – Udruženje hrvatskih arhitekata

Moderira: Antonio Grgić, Udruženje hrvatskih arhitekata

 

Poslije prvog okruglog stola 9.5., drugi i završni bit će održan u četvrtak, 24. svibnja 2018. u 19 sati u Udruženju hrvatskih arhitekata, Trg bana J. Jelačića 3/1, Zagreb

 

Organizator: UHA