Odabrani pobjednici natječaja: YOUNG BALKAN DESIGNERS 2022

Mikser Organizacija je s ponosom predstavila pobjednike ovogodišnjeg izdanja regionalnog natječaja Young Balkan Designers 2022 čiji su radovi najbolje odgovorili na ovogodišnju temu “Life Hacks” kojom su mladi stvaraoci ohrabreni da razmišjaju izvan ograničenja masovne, industrijske proizvodnje i otvore put k samoodrživim, jednostavnim, pristupačnim i personaliziranim rješenjima. Međunarodni žiri je od 111 pristiglih radova iz 9 zemalja regije, odabrao 15 radova čije autore očekuje nagrada u obliku sudjelovanja na međunarodnoj smotri talenata “Salone Satellite” na Međunarodnom sajmu namještaja u Milanu 2022.

Na natječaj za mlade kreativce Balkana, pristiglo je ukupno 111 radova na kojima je radilo 125 dizajnera iz 9 zemalja regije: Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Rumunjske, Slovenije, Srbije i Turske.

Međunarodni žiri Mikserovog natječaja i ove godine čine relevantni eksperti iz područja suvremenog dizajna i umjetnosti:  Marcus Fairs, osnivač i glavni urednik jednog od najutjecajnijih svjetskih dizajnerskih portala Dezeen.com iz Velike Britanije; alumnisti platforme Young Balkan Designers, sada ostvareni mladi autori: Ana Kraš, višestruko talentirana umjetnica i dizajnerica iz Srbije koja radi i živi u SAD; Vasso Asfi i Loukas Angelou, dizajnerski tandem StudioLav iz Grčke koji uspješno gradi karijeru u Velikoj Britaniji; Jovana Zhang, suosnivačica nagrađivanog dizajnerskog kolektiva Pinwu iz Kine koji spaja tradicionalne zanate sa suvremenim eksperimentalnim dizajnom; Denis Leo Hegić, dizajner i kustos Berlinske neformalne umjetničke scene, osnivač kreativnog studija Supermarket Lab i umjetničke manifestacije Unblock Art Fair u Njemačkoj, kao i virtualnog muzeja Museum of Now.

Ocjenjujući domišljatost, inovativnost, primjenjivost dizajnerskih rješenja i njihov doprinos zdravom i održivom načinu života, žiri je odabrao 15 pobjedničkih radova:

+1 – Milan Kajganić, Srbija

AVID – Ena Begičević Čeliković, Bosna i Hercegovina

BIOCARPET- Arpad Pulai, Srbija

ELENA. – Eva Garibaldi, Slovenija

ESTIS – George Andriotis & George Bosnas (GA&GB), Grčka

FORM FOLLOWS CULTURE – Nada Elkharashi, Turska

INTERIOR GREENHOUSE – Doroteya Chelnieva, Bugarska

IO – Mehmed Mešanović, Bosna i Hercegovina

MEENGHE – Đurđa Garčević, Srbija

POLIČNIK – Tadej Urh, Slovenija

SUBVERSION – Tijana Kostić, Srbija

THE LAST JAR OF HONEY – Katarina Trpčić, Hrvatska

TOT – Milan Kajganić, Srbija

VAL – Andraž Rudi Vrhovšek, Slovenija

VOZICHEK – Matko Plovanić, Hrvatska

 

Izabrane pobjednike natječaja Young Balkan Designers 2022 očekuje nagrada u vidu sudjelovanja na međunarodnoj smotri talenata “Salone Satellite” na  najistaknutijem svjetskom dizajnerskom događaju – Međunarodnom sajmu namještaja u Milanu 2022, koji se poslije dvije godine odlaganja zbog pandemije održava od 7. do 12. lipnja 2022.

Uz mentorsku podršku stručnog tima inicijatve YBD koji čine su-osnivačice YBD platforme, Maja Lalić, suosnivačica Mikser Organizacije i Jelena Matić, profesorica Šumarskog fakulteta u Beogradu, i renomirani industrijski dizajner Nikola Radeljković iz kolektiva Numen / For Use (Hrvatska), odabrani autori imat će priliku da dodatno razviju i usavrše svoje radove do zajedničkog nastupa u Milanu.

Nakon svjetske premijere nagrađeni radovi bit će predstavljeni domaćoj i regionalnoj publici u Beogradu početkom listopada 2022., na Mikser festivalu, jednom od najznačajnijih regionalnih festivala kreativnosti i društvenih inovacija.

FINAL ybd INSTA STORY-15