Niko Mihaljević dobitnik je Nagrade Radoslav Putar

putar finale

Između četvero finalista ovogodišnjeg izdanja najvažnije hrvatske nagrade za mlade umjetnike, međunarodni žiri NAGRADE RADOSLAV PUTAR Instituta za suvremenu umjetnost sinoć je u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci proglasio pobjednika – dizajnera vizualnih komunikacija i multimedijskog autora NIKU MIHALJEVIĆA!

Finalisti za nagradu, koju su jučer predstavljeni na zajedničkoj izložbi u organizaciji Instituta za suvremenu umjetnost i MMSU Rijeka, osim Nike Mihaljevića, bili su i Marija Ančić, Luka Kedžo i Mario MatokovićOvogodišnje finaliste je izabrao, kao i dobitnika Nagrade izabrao je žiri u sastavu: Dino Zrnec, dobitnik Nagrade Radoslav Putar 2015; Ksenija Baronica, kustosica, Galerija SC, Zagreb; Barnabás Bencsik, direktor osnivač ACAX, Budimpešta; Nataša Šuković & Ksenija Orelj, kustosice, MMSU, Rijeka; Slaven Tolj, ravnatelj MMSU, Rijeka

Inače, Niko Mihaljević dvaput je kao dizajner izlagao u HDD galeriji. Prvi put početkom 2012. predstavio se izložbom Praksa na kojoj je prikazao većinom svoje projekte u području eksperimentalnih publikacija i knjiga umjetnika, kao i specifične objekte nastale medijskim istraživanjima odnosa zvuka i grafičkih zapisa. Prije par mjeseci u istom prostoru pokazao je i koncepciju Veliki izbor talijanskih hlača – Zagrebački A4 dizajn ulice, a o toj izložbi možete čitati ovdje i ovdje, te gledati i slušati ovdje.

ep8_face_48

Niko Mihaljević (rođ. 1985. u Splitu) multimedijalni umjetnik i dizajner vizualnih komunikacija. Školovao se na zagrebačkom Studiju dizajna, a potom na Werkplaats Typografie u Nizozemskoj. U umjetničkoj praksi se fokusira na bilježenje, arhiviranje, reinterpretaciju i mitologizaciju svakidašnjih objekata i situacija te korištenje autobiografskih referenci i subjektivnih gesti unutar objektivnih sustava. Služi se različitim medijima, posebno ga zanima konceptualna zvučna kompozicija, performans, tekst i knjige umjetnika te arheologija medija. Osnivač je inicijative zabilježenog zvuka Alluvial Gold. Radi kao samostalni dizajner u području kulture, a od 2014. je asistent na odjelu Medijskog dizajna na Sveučilištu Sjever.


Nagrada Radoslav Putar ove se godine dodjeljuje petnaesti puta. Dobitnik Nagrade Radoslav Putar dobiti će priliku boraviti na dvomjesečnom rezidencijalnom programu u Residency Unlimited u New Yorku, (http://residencyunlimited.org/), tijekom veljače i ožujka 2017., i imat će samostalnu izložbu u Institutu za suvremenu umjetnost.
Nagrada je organizirana u suradnji s mrežom YVAA – Young Visual Artists Award, Residency Unlimited, New York i Trust for Mutual Understanding, New York, koju je inicirala Wendy Luers s The Foundation for a Development of a Civil Society.

Wendy W. Luers, osnivačica i ravnateljica Foundation for a Civil Society je 1990. zajedno s Predsjednikom Vaclavom Havelom i grupom umjetnika disidenata u Čehoslovačkoj osnovala Nagradu Jindrich Chalupecky, s namjerom da se umjetnicima mlađima od 35 godina prizna umjetnička izvrsnosti, i da im se omogući iskustvo boravka u SAD-u.

YVAA – Young Visual Artists Awards program (YVAA – http://www.yvaa.tumblr.com/) osnovan je tijekom godina kao međunarodna mreža sličnih nagrada, s podrškom zaklade Trust for Mutual Understanding iz New Yorka. Danas 10 europskih država članica čine ovu mrežu: Češka, Slovačka, Hrvatska, Kosovo, Srbija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Albanija i Bugarska.
Residnecy Unlimited (RU) je od 2015. organizator programa YVAA i domaćin rezidencijalnih boravaka u New Yorku.