Niko Mihaljević dobitnik je Nagrade Radoslav Putar

Između četvero finalista ovogodišnjeg izdanja najvažnije hrvatske nagrade za mlade umjetnike, međunarodni žiri NAGRADE RADOSLAV PUTAR Instituta za suvremenu umjetnost sinoć je u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci proglasio pobjednika – dizajnera vizualnih komunikacija i multimedijskog autora NIKU MIHALJEVIĆA!

Finalisti za nagradu, koju su jučer predstavljeni na zajedničkoj izložbi u organizaciji Instituta za suvremenu umjetnost i MMSU Rijeka, osim Nike Mihaljevića, bili su i Marija Ančić, Luka Kedžo i Mario MatokovićOvogodišnje finaliste je izabrao, kao i dobitnika Nagrade izabrao je žiri u sastavu: Dino Zrnec, dobitnik Nagrade Radoslav Putar 2015; Ksenija Baronica, kustosica, Galerija SC, Zagreb; Barnabás Bencsik, direktor osnivač ACAX, Budimpešta; Nataša Šuković & Ksenija Orelj, kustosice, MMSU, Rijeka; Slaven Tolj, ravnatelj MMSU, Rijeka

Inače, Niko Mihaljević dvaput je kao dizajner izlagao u HDD galeriji. Prvi put početkom 2012. predstavio se izložbom Praksa na kojoj je prikazao većinom svoje projekte u području eksperimentalnih publikacija i knjiga umjetnika, kao i specifične objekte nastale medijskim istraživanjima odnosa zvuka i grafičkih zapisa. Prije par mjeseci u istom prostoru pokazao je i koncepciju Veliki izbor talijanskih hlača – Zagrebački A4 dizajn ulice, a o toj izložbi možete čitati ovdje i ovdje, te gledati i slušati ovdje.

ep8_face_48

Niko Mihaljević (rođ. 1985. u Splitu) multimedijalni umjetnik i dizajner vizualnih komunikacija. Školovao se na zagrebačkom Studiju dizajna, a potom na Werkplaats Typografie u Nizozemskoj. U umjetničkoj praksi se fokusira na bilježenje, arhiviranje, reinterpretaciju i mitologizaciju svakidašnjih objekata i situacija te korištenje autobiografskih referenci i subjektivnih gesti unutar objektivnih sustava. Služi se različitim medijima, posebno ga zanima konceptualna zvučna kompozicija, performans, tekst i knjige umjetnika te arheologija medija. Osnivač je inicijative zabilježenog zvuka Alluvial Gold. Radi kao samostalni dizajner u području kulture, a od 2014. je asistent na odjelu Medijskog dizajna na Sveučilištu Sjever.


Nagrada Radoslav Putar ove se godine dodjeljuje petnaesti puta. Dobitnik Nagrade Radoslav Putar dobiti će priliku boraviti na dvomjesečnom rezidencijalnom programu u Residency Unlimited u New Yorku, (http://residencyunlimited.org/), tijekom veljače i ožujka 2017., i imat će samostalnu izložbu u Institutu za suvremenu umjetnost.
Nagrada je organizirana u suradnji s mrežom YVAA – Young Visual Artists Award, Residency Unlimited, New York i Trust for Mutual Understanding, New York, koju je inicirala Wendy Luers s The Foundation for a Development of a Civil Society.

Wendy W. Luers, osnivačica i ravnateljica Foundation for a Civil Society je 1990. zajedno s Predsjednikom Vaclavom Havelom i grupom umjetnika disidenata u Čehoslovačkoj osnovala Nagradu Jindrich Chalupecky, s namjerom da se umjetnicima mlađima od 35 godina prizna umjetnička izvrsnosti, i da im se omogući iskustvo boravka u SAD-u.

YVAA – Young Visual Artists Awards program (YVAA – http://www.yvaa.tumblr.com/) osnovan je tijekom godina kao međunarodna mreža sličnih nagrada, s podrškom zaklade Trust for Mutual Understanding iz New Yorka. Danas 10 europskih država članica čine ovu mrežu: Češka, Slovačka, Hrvatska, Kosovo, Srbija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Albanija i Bugarska.
Residnecy Unlimited (RU) je od 2015. organizator programa YVAA i domaćin rezidencijalnih boravaka u New Yorku.