Natječaj za dizajn vizualnog identiteta i postava izložbe IN A NUTSHELL

Objavljen je Natječaj za dizajn vizualnog identiteta i postava izložbe IN A NUTSHELL — Contemporary Croatian Design (2000-2010). Rok za predaju radova produljen do 19. travnja 2010. do 13 h.

Hrvatsko dizajnersko društvo za potrebe projekta Ministarstva kulture RH raspisuje Natječaj za dizajn vizualnog identiteta i postava izložbe IN A NUTSHELL – Contemporary Croatian Design.

IN A NUTSHELL* je projekt međunarodne prezentacije suvremenog hrvatskog dizajna osmišljen kao putujuća izložba te pripadajući katalog. Bit će izloženi recentni radovi iz različitih dizajnerskih disciplina koji predstavljaju specifičan dio suvremene hrvatske dizajnerske prakse. Izložba je namijenjena predstavljanju u različitim tipovima prostora – od galerija do međunarodnih art &design sajmova i festivala. Selekcija radova za izložbu trenutno je u pripremi, a kustosica izložbe je Koraljka Vlajo.

Očekuje se da će dizajn postava i vizualnog identiteta izložbe i sami biti primjerima dizajnerske izvrsnosti te snažnim vizualnim dojmom bitno pridonijeti sveukupnoj upečatljivosti i atraktivnosti projekta. Želimo postići kreativan, jednostavan, prilagodljiv i suvremeno artikuliran način prezentacije izložaka. Cilj nam je ostvariti postav i identitet koji će svojom pristupačnošću i nepretencioznošću odgovarati duhu izložbe.

Rokovi
10. 3. 2010. Objava poziva i početak natječaja
15. 3. 2010. Rok za najavu sudjelovanja na Natječaju
17. 3. 2010. Usmeni briefing
1. 4. 2010. Rok za postavljanje pitanja o Projektnom zadatku natječaja
19. 4. 2010. Rok za predaju natječajnih radova
19. 4. 2010. Prva sjednica Ocjenjivačkog suda; Obavijest autorima/grupama autora čiji radovi su odabrani u uži izbor radova
21. 4. 2010. Druga sjednica Ocjenjivačkog suda; Prezentacije odabranih autora/grupa autora pred Ocjenjivačkim sudom
29. 4. 2010. Rok za objavu rezultata natječaja

Nagrade

1. nagrada 8.000,00 kn
2. nagrada 5.000,00 kn
3. nagrada 3.000,00 kn
Nagrade su navedene u netto iznosima

Najava sudjelovanja na Natječaju
Obaveza svih natjecatelja je najaviti sudjelovanje na Natječaju. Najava sudjelovanja vrši se elektronskom poštom na adresu natjecaji@dizajn.hr do 15. 3. 2010. Poruku je potrebno nasloviti ‘Natječaj – najava sudjelovanja’, a u tekstu poruke navesti ime, adresu i telefonski broj natjecatelja koji najavljuju svoje sudjelovanje na Natječaju.

Ocjenjivački sud
Vanja Ilić, arhitektica
Maroje Mrduljaš, teoretičar arhitekture i dizajna
Ira Payer, grafička dizajnerica, predsjednica HDD
Nevena Tudor Perković, Ministarstvo kulture RH
Koraljka Vlajo, produkt dizajnerica, voditeljica Zbirke dizajna MUO, kustosica izložbe

Postavljanje pitanja
Natjecatelji imaju pravo postavljati pitanja vezana uz Projektni zadatak isključivo putem elektronske pošte na adresu natjecaji@dizajn.hr do 1. 4. 2010.

Objava rezultata Natječaja
Ocjenjivački sud objavit će rezultate Natječaja najkasnije do 22. 4. 2010.

*  In a nutshell – In a few words; concisely
Fraza In a nutshell (u prijevodu: jezgrovito, ukratko, u srži) dobra je reprezentacija same ideje izložbe kao jezgrovitog predstavljanja suvremenog hrvatskog dizajna: relativno malenim brojem pažljivo odabranih predmeta određeni su najzanimljiviji pravci razvoja discipline. Istovremeno, fraza In a nutshell  odnosi  se i na zajedničku karakteristiku svih prezentiranih radova da, svaki na svoj način, dopiru do srži ideje izvrsnog dizajna.