Na Laubi se za Dan nezavisnosti vijori Ljubičićeva zastava

U srijedu 8. 10. 2014. u 18 sati na pročelju Kuće za ljude i umjetnost LAUBA svečano će se podignuti hrvatska zastava, i to ona koju već nekoliko desetljeća zagovara Boris Ljubičić kao dio svog sveobuhvatnog projekta vizualnog identiteta hrvatske države.

Iz Laubinog priopćenja:

Govoreći o identitetu govorimo o ukupnosti činjenica koje služe kako bi se jedna osoba razlikovala od bilo koje druge. Osobno je posve primjenjivo i na državno. Prvi susret s identitetom neke države je njezina zastava – platnena površina simboličkog značenjana kojoj se nalazi određena kombinacija boja, oblika i znakova. Povijesno gledano, imati zastavu znači imati nezavisnost i suverenost, a visoko dizati zastavu znači boriti se za ideju ili pronositi ideju. Misija Laube jest da se bori za ideje i prenosi ih! Stoga se Laubaland, hibridan kulturno-umjetnički prostor, odlučio podići svoju zastavu te svoj identitet i ideje želi pokazivati i prenositi pod vizijom zastave i identiteta kakve ih je osmislio Boris Ljubičić. Nakon 1990. Boris Ljubičić značajnije se posvetio projektu vizualnog identiteta Hrvatske kao nove države nastale raspadom SFRJ. Tada Ljubičić predlaže novi izgled hrvatskog novca i zastave, ali se njegovi prijedlozi ne realiziraju. Unatoč tome, Ljubičić ostaje uporan u promidžbi svoje ideje koja hrvatski identitet stilizira do krajnosti i koristi samo dva izmjenična kvadrata kao vizualni kôd. Ideja postupno biva prihvaćena, najvećim dijelom upornim djelovanjem Ljubičića koji taj izmjenični kôd integrira u većinu svojih projekata, ali jednim dijelom i od dizajnerske struke koja prihvaća kôd i također ga počinje koristiti kao osnovu za većinu identiteta u novonastaloj Hrvatskoj državi, te jednim dijelom od same javnosti. Danas su izmjenični kvadrati ili popularno zvane “hrvatske kockice” općeprihvaćene kao najprepoznatljiviji hrvatski identitet. Laubina misija je otkrivanje novih oblika umjetničkog izraza hrvatskih vizualnih umjetnika i umjetnica, kao i doprinošenje podizanju javne svijesti o suvremenoj hrvatskoj umjetnosti. Stoga, odlučili smo dio tog hrvatskog vizualnog identiteta uklopiti u identitet Laube. Ispred Laube, od 8.10.2014. viori se nova zastava!

Intervju s Borisom Ljubičićem pročitajte ovdje.

 

Boris Ljubičić diplomirao je 1968. slikarstvo na Likovnoj akademiji u Zagrebu, te se potom profesionalno usavršavao u Finskoj, Irskoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Italiji, Nizozemskoj, Izraelu i Japanu. Prvi značajan projekt koji je napravio bio je vizualni identitet VIII. Mediteranskih igara u Splitu 1979. godine. Znak kojega je dizajnirao Ljubičić – tri bijela kruga uronjena u more, na plavoj podlozi – usvojen je kao trajni simbol za sve mediteranske sportske igre. Njegovi projekti vizualnih identiteta za kulturne institucije s međunarodnim sudjelovanjem i rejtingom kao što su: Muzički biennale u Zagrebu, Dubrovačke ljetne igre, Muzej za Umjetnost i obrt, Hrvatski muzej naivne umjetnosti, Fundacija Ivana Meštrovića, Muzej grada Vukovara ili Muzejski dokumentacijski centar je samo jedan od njegovih dijelova dizajnerskog opusa u kulturi. Godine 1988. osniva vlastiti studio, Studio International, u Zagrebu. Nakon 1990. se posebno posvetio velikom i samozatajnom projektu vizualnog identiteta Republike Hrvatske, kao nove države na novoj karti svijeta. Njegov projekt zastave i novca nije realiziran, ali je odigrao veliku ulogu u stvaranju svijesti o hrvatskom vizualnom kodu po kojem se danas Hrvatska u svijetu lako prepoznaje. Njegov koncept dva izmjenična kvadrata je najšire prihvaćen i izvan Hrvatske kao njezino neizdvojivo originalno obilježje.

mg / Lauba