Lansiran je zagrebački Design District!

Zagrebačka četvrt čiju arteriju čini Martićeva ulica u lipnju će zablistati kao domaćin novog uzbudljivog festivala! Ovu zonu u istočnom dijelu središta grada koju omeđuju Šubićeva, Zvonimirova, Račkoga, Draškovićeva i Vlaška ulica, festival Design District Zagreb afirmirat će kao kreativnu gradsku četvrt. Iako donedavno poznata po brojnim trgovinama autodijelova i salonima automobila, četvrt je svoj urbani identitet posljednjih godina spontano transformirala pa danas doživljava procvat koji zahvaljuje brojnim vrijednim kulturnim i kreativnim inicijativama.

Design District Zagreb višeslojni je multidisciplinarni projekt nastao s idejom da se komunikacijski ujedine sve postojeće kreativne inicijative koncentrirane u tom dijelu grada. Namjera je stimulirati izgradnju ‘kreativne zone Martićeva’, prvenstveno kroz umrežavanje i suradnju dionika postojeće lokalne scene i osnaživanje njihovih kapaciteta, kao i kroz oživljavanje brojnih neiskorištenih prostora, te poticanje stvaranja novih stalnih i povremenih sadržaja. Projekt ukazuje na potencijal četvrti da u savezu s kreativnim i odgovornim poduzetničkim pothvatima afirmira proizvodnju kulture i turizma kao pogonskog goriva razvoja grada te zagovara dizajn i sve ostale stvaralačke djelatnosti kao one koje potiču strukturalne promjene korisne za razvoj kulturne, obrtničke i manufakturne proizvodnje i pomažu tranziciji iz tradicionalne ekonomije prema kreativnoj, održivoj i inovativnoj ekonomiji.

 

design district (2)

 

Kulminacija projekta bit će četverodnevni festival od 16. do 19. lipnja, namijenjen širem krugu građana i turističkih posjetitelja, dok će se brojne druge aktivnosti odvijati kontinuirano s ciljem dugoročnog poboljšanja kvalitete života stanovnika četvrti. Organizatori Design Districta Zagreb su Croatian Design Superstore i Dizajn centar Zagreb. Projekt se odvija u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba i Gradom Zagrebom, odnosno Gradskim uredom za strategijsko planiranje i razvoj Grada te uz podršku Hrvatskog dizajnerskog društva, Društva arhitekata Zagreba i Udruženja hrvatskih arhitekata.

 

design district (2)

 

Ira Payer, autorica koncepta i kreativna direktorica Design Districta Zagreb, predstavila je ideje koje stoje iza projekta:

“U brojne napuštene poslovne prostore u kvartu, ranije povezane s autoindustrijom, spontano se useljavaju novi zanimljivi kreativni i kulturni sadržaji. Poput mnogih europskih gradova, i Zagreb danas vidi svoj razvojni put u prenamjeni industrijske infrastrukture u pogone za proizvodnju kulture u najširem smislu, što posebno dolazi do izražaja u širem središtu grada. K tome, u slučaju ovog kvarta, takva preobrazba se odvija postupno i nenametljivo, ne narušavajući prepoznatljivi duh cijele četvrti. Intenzitet kreativnih aktivnosti u kvartu došao je do trenutka kada su međusobno umrežavanje i živahnija suradnja između svih lokalnih aktera poželjan razvojni put. I sami djelujemo iz Martićeve,  koja je naš “profesionalni dom”, bivajući svjedokom buđenja novog vala razvoja koji još uvijek traje. Tako da se može reći da nas je ova četvrt dozvala u svoje okrilje, nakon čega je uspostavljen zajednički plodonosni odnos.

 

design district (1)

 

U ovoj zoni su koncentrirani neki od najboljih dizajnerskih i arhitektonskih studija u Zagrebu, te ureda civilnih i umjetničkih udruga. Kvart je prožet vrijednom arhitektonskom baštinom modernog razdoblja, koja se u najnovije vrijeme počela ozbiljnije obnavljati. S druge je strane pun praznih, neiskorištenih prostora zaostalih i među većinom nakon povlačenja sadržaja povezanih s automobilskom industrijom iz četvrti. Njih namjeravamo oživjeti i učiniti ih korisnima. Design District Zagreb želi povezati aktere postojeće kreativne scene kvarta i osnažiti  njihov stvaralački kapacitet, a ujedno i oživjeti neiskorištene prostore, potičući stvaranje novih sadržaja. Program se sastoji od nekoliko projekata koji, svaki na svoji način stimuliraju strukturalne promjene korisne za razvoj kulturne, obrtničke i manufakturne proizvodnje i pomažu tranziciji iz tradicionalne ekonomije prema kreativnoj, održivoj i inovativnoj ekonomiji.

 

design district (3)

ORIS – Kuća arhitekture, foto: Oris PR

 

Namjera nam je ostvariti sustavno okupljanje i predstavljanje kreativne i kulturne proizvodnje urbane zone oko Martićeve ulice, kao i privremeno, no postupno i stalno otvaranje njezine napuštene prostorne infrastrukture prema ljudima koji u četvrti trenutno ili stalno borave. U kontekstu postindustrijske preobrazbe zagrebačkog urbanog okoliša, cilj je također pružiti novu vrijednost i smisao toj karakterističnoj četvrti, i to tako da te vrijednosti organski dolaze odozdo, uz inicijativu i sudjelovanje samih građana, povezanih metodama nezavisne kulturne scene i kreativnim poslovanjem malih poduzetnika. Ove godine to planiramo ostvariti pravim četverodnevnim festivalom u lipnju, kada će kvart ispuniti zanimljivi dizajnerski i umjetnički radovi, impresivne instalacije u javnom prostoru, svježa rješenja, scenariji i intervencije za dodatno poboljšanje života u kvartu, i još mnogo toga. Ideja je istodobno upregnuti sve stvaralačke potencijale u ‘zoni Martićeva’ kako bi kvart bio dugoročno prepoznat kao jedno od žarišta i najživlje središte kreativnih djelatnosti u gradu.

 

design district (1)

Blokbar, foto: Marija Gašparović

 

U Zagrebu se zapravo zbiva nevjerojatno puno toga s obzirom na njegovu veličinu i broj stanovnika. Kad je riječ o specifično dizajnerskoj sceni, nakon ranijih perioda krize posljednjih se godina pojavljuje zaista puno izvrsnih projekata, od vješto dizajniranih i tržišno orijentiranih produkata do kompleksnih problemskih inicijativa i hvalevrijednih društveno senzibilnih koncepata koji proširuju granice struke. Dizajnerska udruženja i platforme aktivno rade na okupljanju i zajedničkom predstavljanju svih vrsta vrijednog i održivog dizajna, a simultano se učvršćuju i granaju kolegijalni odnosi koji nam, kao struci koja se još uvijek bori za afirmaciju, daju neophodnu kolektivnu snagu. Ključ razvoja scene je u međusobnom poticanju i uvažavanju, odnosno u spoznaji da nismo nužno jedni drugima konkurencija, već smo svi dio jedne veće stvaralačke zajednice. Kultura i kreativnost su zasigurno pokretači snažnijeg i inovativnog društva, ali budućnost se temelji na našoj sposobnosti razvoja suradničkih odnosa. Politika suradnje je uvijek dobar put, pogotovo u našem poslu”.

 

Organizacijski tim Design District Zagreb, foto: Marija Gašparović

Organizacijski tim Design District Zagreb, foto: Marija Gašparović

 

Autentičan sadržaj Design Districta Zagreb, zajedno sa svim programskim događanjima, može se redovito pratiti i na internet stranici www.designdistrict.hr, koja će obilovati zanimljivim pričama iz kvarta, s naglaskom na intervjue s njezinim stanovnicima. U programu Design District Zagreb aktivno će sudjelovati i dionici kreativne zajednice iz kvarta, među kojima izdavajamo: književni klub (i kvartovski pionir) Booksa, knjižara Bibliofil, Galerija Miroslav Kraljević i Galerija 3.14, ORIS – Kuća arhitekture, coworking prostor Impact Hub, proizvođači i showroomi dizajnerskog namještaja Prostoria i Grupa Products, odnosno dizajnerskih naočala Sheriff & Cherry, atelje Owl Lidije Boševski, arhitektonski uredi Penezić i Rogina, MVA Mikelić Vreš arhitekti, Matrica arhitektura, Dva arhitekta; dizajnerski studiji Grupa, Fiktiv, Kuna zlatica, Superstudio, ugostitelji Blok bar, Mak na konac, Mali bar, Divas cafe i Divas bistro, visoke škole Edward Bernays i Vern, Design hostel 63 i dizajnerski apartmani Svimi, trgovine dizajnerskog namještaja Studio Haramina i Planet Moderna, ali želimo uključitu također i male obrtničke radnje kao što su postolar A Shoo ili cvjećarnica La Marco, koje se hrabro izdvajaju nekonfekcijskom ponudom.