Izložba “U pravom smjeru / in the right direction”

Od 20.6. do 20.8.2017. u Muzeju za umjetnost i obrt može se pogledati izložba pod nazivom “U pravom smjeru / in the right direction” na temu sustava signalizacije u prostoru za Zračnu luku Zagreb (2008. – 2011.) i Međunarodnu zračnu luku Franjo Tuđman (2014. – 2017.). Autorice signalizacije su dizajnerice Nada Dogan i Isabel Jägle.

 

Dizajn kompleksnog sustava signalizacije za novu zagrebačku Zračnu luku Franjo Tuđman unikatni je primjer takve vrste projekta pred kojim se našao dizajner ili dizajnerica u Hrvatskoj. Iznimno kompleksan projekt sadrži pozamašan udio već spomenuta „nevidljivog” dizajna (wayfinding, planiranje kretanja) kojim se putnici koriste, „a da toga nisu svjesni”. Onaj opipljivi, svima vidljiv dio projekta utjelovljen je u dizajnu samostojećih i visećih displeja te sustava piktograma i tekstnih oznaka. No u pozadini izvedenog rješenja dugotrajno su se i složeno analizirala sva potencijalna kretanja putnika, determinacije mjesta odluke (točaka na kojima putnici moraju odlučiti kojim će putom nastaviti kretanje) te, konačno, i izbor pozicija znakova. Zadatak je bio dodatno otežan time što je, zbog limitiranog budžeta, projektni dvojac zadužen za orijentacijski i informacijski dizajn (Nada Dogan, Isabel Jägle) bio prisiljen preuzeti i niz dodatnih stručnih uloga (psihologa, ergonoma i komunikologa) u planiranju kretanja novom zagrebačkom zračnom lukom.

 

4_W0A9926

Nastavljajući se na dobru praksu modernističke tradicije, tim dizajnera (Dogan, Jägle, Schöneck), predvođen Nadom Dogan izvodi novi piktogramski sustav Agram na temelju minuciozne analize dvaju već spomenutih sustava AIGA i ERCO (nastao na temelju Aicherovih piktograma). Rezultat te analitičke faze projekta zanimljiva je knjižica u kojoj je usporednim prikazom svih triju sustava predočena čitava informacijska matrica. Sustav piktograma Agram tako se sadržajno temelji na prepoznatljivim, već gotovo standardiziranim prikazima, no autori istodobno razvijaju vlastiti formalni koncept oblikovanja, ustrajući pritom na dosljednosti i redukciji kao glavnim dizajnerskim principima. Opseg tog pothvata – sustav piktograma trenutno obuhvaća 200 znakova koji uz već etablirane reprezentiraju i mnoge nove pojmove – čini Agram zaista jedinstvenim primjerom u domaćoj praksi. Nada Dogan i koautorica projekta Isabel Jägle sklone su čistom i preciznom grafičkom izrazu koji se, naizgled s lakoćom, prilagodio zahtjevima izrade iznimno zahtjevna sustava signalizacije. Ta prividna jednostavnost rješavanja kompleksnih problema zasigurno je dostignuta zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu samih autorica. Njemačka dizajnerica Isabel Jägle okušala se u izradi različitih orijentacijskih sustava (Akademie für Darstellende Kunst Baden-Württemberg, Filmakademie Baden-Württemberg, Bechtle AG). S druge strane, Nada Dogan na projektima informacijskog i orijentacijskog sustava zagrebačke zračne luke radi već desetak godina. Naime, izradi komunikacijskog sustava novog terminala prethodio je rad na orijentacijskom sustavu već postojećeg terminala Zračne luke Zagreb. Upravo je taj projekt najozbiljnije recentno sustavno ulaganje u dizajn „starog” terminala, često prve i posljednje točke kontakta međunarodnih putnika s Hrvatskom. Dobar primjer širine zadatka s kojim su se suočile dizajnerice na projektu zagrebačke zračne luke – od plana orijentacijskog sustava preko dizajna piktograma do samih nosača informacije – jest i projekt LED displeja, potpuno nova proizvoda koji je nastao za potrebe „starog” terminala. Riječ je o displeju koji estetski (iznimno tanka konstrukcija, nevidljivi spojevi u nizanju više jedinica, modularni sustav veličina) i funkcionalno (ušteda električne energije i troškova održavanja, brojne konstrukcijske inovacije) znatno unapređuje postojeći proizvod. Treba napomenuti da je displej rezultat interdisciplinarne suradnje Nade Dogan s inženjerom strojarstva, koji je tehnički razvio proizvod i pripremio ga za serijsku proizvodnju, te inženjerima elektrotehnike i prometa Zračne luke Zagreb. Nažalost, taj displej nije korišten u novom međunarodnom terminalu.

6_W0A9810

 

Projektni tim za potrebe Zračne luke Franjo Tuđman dizajnirao je više od 350 različitih displeja, sustav piktograma Agram te specifičnu tipografiju signalizacije (Nikola Đurek). Pozornim kodiranjem veličina, rastera i boja, set piktograma i oznaka razrađen je u logičan, jasno čitljiv komunikacijski sustav. Unutar strogih ograničenja koje takav projekt nameće autori su našli prostora za finu oblikovnu intervenciju koja sustav čini ujednačenim i vizualno jedinstvenim. U složenom organizmu poput toga uloga dizajna krucijalna je: ne samo kao posrednika između sustava i korisnika nego i kao čimbenika vizualnog ujedinjenja kompleksnog i razvedenog prostora. Stoga u nedostatku razvijena sustava identiteta upravo ovaj projekt na sebe preuzima i tu tešku zadaću. Važan je napor svih sudionika projektnog tima uložen u izradu lokaliziranih oznaka i pisma i zaista je šteta da im nije dana prilika da projekt zaokruže izradom čitava vizualnog identiteta nove zračne luke.

Koraljka Vlajo
(dio teksta iz kataloga izložbe)

 

5_W0A9956

 


Prof. Isabel Jägle, dipl. dizajnerica

Njemačka dizajnerica Isabel Jägle (1966.) u okviru dvojnog obrazovanja završava zanat grafike i tiska u Stuttgartu. Od 1980. na taj način svoje zanimanje uči od samih temelja. Zanatsko obrazovanje u sljedećim godinama pomaže joj kao dizajnerici, profesorici i umjetnici.

Sredinom devedesetih spajajući zanat i umjetnost započinje preddiplomski studij umjetnosti u Stuttgartu, s naglaskom na crtanju, slikanju i kiparstvu. Slijedi diplomski studij komunikacijskog dizajna, koji veoma jasno upućuje na svestranost Isabel Jägle.

Višegodišnji angažman u različitim agenturama u Njemačkoj omogućuje joj usavršavanje u struci, što joj omogućuje stvaranje velike mreže poznanstava s drugim stručnjacima. Tako je i profesionalno otvorila vlastiti ured za komunikacijski dizajn u Ludwigsburgu. Za vrijeme rada u agenturama među ostalima upoznaje i Nadu Dogan.

Od 2003. do 2009. predavala je tipografiju i oblikovanje pisma u Školi za dizajn u Heilbronnu i crtanje u Visokoj školi za dizajn u Schwäbisch Hallu. Na potonjoj školi podučava buduće dizajnere komunikacija i kulture. Od 2008. je predaje crtanje i oblikovanje informacija, u Visokoj školi za dizajn u Darmstadtu, a u svojoj profesuri ujedinjuje svoje dvije strasti, dizajn i umjetnost.

2_W0A9804

Nada Dogan, mag. dizajna / mag. ing. el.

Rođena Zagrepčanka, Nada Dogan (1966.) diplomirala je dizajn na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu (1994.) te na Elektrotehničkom fakultetu smjer računarske tehnike, područje računarske grafike (1990.).

Široko obrazovanje upotpunjuje završena Škola za balet i ritmiku, današnja Škola suvremenog plesa Ane Maletić (1984.).

Plesom se bavila kao profesionalna plesačica i koreografkinja te kostimografkinja u Komornom ansamblu slobodnog plesa (KASP) i Gesti (1984.–1993.). Plesom kao predloškom za dizajnersko promišljanje bavi se od prvih izdanja Biblioteke Gesta, više od 20 godina, te kao likovna urednica i dizajnerica Časopisa za plesnu umjetnost Kretanja i Biblioteke Kretanja.

Provela je deset godina u inozemstvu, u Stuttgartu i Strasbourgu, gdje je radila kao dizajnerica, umjetnička direktorica u agencijama za reklamni i komunikacijski dizajn i zatim kao samostalna dizajnerica.

Samostalna je dizajnerica na području dizajna vizualnih komunikacija, a posebno se posljednjih deset godina specijalizirala za dizajn sustava orijentacije u prostoru.

Kao glavna projektantica, vodila je međunarodni dizajnerski tim za izradu novog informacijskog i orijentacijskog sustava putničke zgrade Zračne luke Zagreb, što je uključivalo i razvoj novog proizvoda – sustava displeja (2009.– 2011.), te međunarodni dizajnerski tim za izradu informacijskog i orijentacijskog sustava novog terminala Zračne luke Franjo Tuđman (2014.–2017.).

Višestruko je nagrađivana na području grafičkog dizajna za vizualne identitete i knjige. Njezine se knjige, koje su uvrštene u izložbu Best Designed Books All Over the World, nalaze u trajnom fundusu Muzeja knjiga u Leipzigu.

Od 2014. predaje kolegij Design management na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa.

e-pozivnica