Izložba POLJSKI PLAKAT: TIJELO u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi

U ponedjeljak 21. siječnja 2019. u 19 sati u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi otvara se izložba POLJSKI PLAKAT: TIJELO. Riječ je o kolekciji poljskih plakata na temu tijela iz zbirke plakata Dydo u Krakowu koji su uvršteni u novu knjigu Mirka Ilića i Stevena Hellera “Head to Toe: The Nude in Graphic Design”. Izložba ostaje otvorena do 15. veljače.

 

Izložba, u autorskoj koncepciji Mirka Ilića, u Hrvatsku je stigla u prosincu 2018. i prvotno je bila postavljena u sklopu manifestacije Sa(n)jam knjige u Istri u Galeriji C8 u Puli. Zagrebačku izložbu organizira Udruga bivših učenika ŠPUD-a Zagreb – UBU u suradnji sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna.  Ovom izložbom UBU ujedno započinje svečano obilježavanje 10 godina djelovanja, a sama izložba sastavnica je i projekta Runaway Art u suradnji s ALU i MSU. Neki od značajnih poljskih autora čiji će plakati biti izloženi na izložbi su Ewa Bajek Wein, Michał Batory, Lex Drewiński, Mieczysław Górowski, Ryszard Kaja, Franciszek Starowieyski i dr. O knjizi Head to Toe: The Nude in Graphic Design pisali smo inače ovdje.

 

bajek_dekalog 6-1

 

U tekstu Golotinja kao metafora, Steven Heller piše o radovima poljskih dizajnera na temu tijela, odnosno golotinje: “Golotinja u poljskom dizajnu plakata uglavnom je simboličko-metaforičke prirode. Kada je poljski plakat bio na svom kreativnom vrhuncu pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina, u vrijeme sveopće cenzure, golotinja je – često nadrealna i apsurdna – omogućavala poljskim umjetnicima da razbiju nametnute tabue. Ono što je, povijesno gledano, toliko uzbudljivo kod poljskog plakata jest upravo njegova sposobnost da prevari vlasti zahvaljujući nekonvencionalnom korištenju golotinje. Tijelo, od glave do pete, podjednako je i umjetnost i politika te se odlikuje nevjerojatnom moći i ljepotom.”

TDS00800

 

Izložbu će otvoriti fotograf Željko Koprolčec koji je s Mirkom Ilićem surađivao na više projekata te ujedno snimio fotografije za kutiju i omot knjige Head to Toe, posebno za tu namjenu. Otvorenje izložbe Poljski plakat: Tijelo bit će 21. 1. 2019. godine u 19 sati, a za vrijeme trajanja izložbe bit će organizirane radionice i vodstva za učenike ŠPUD-a.

 

TDS00828

Program izložbe uvršten je i u Noć muzeja, koja se ove godine održava 1. 2. te će se izložba moći posjetiti sve do 22 sata unutar već tradicionalnog programa Promenada u ŠPUD-u.

Ulaz na izložbu je slobodan, a posjet je moguć u radnom vremenu ISO-a, pon – pet od 11 do 19 sati sve do 15. veljače 2019.

TDS00816