Izložba: Kino Samobor

U subotu, 23. lipnja 2018. u 17 sati kod kina u Samoboru (Trg Matice Hrvatske 6) održat će se otvorenje izložbe KINO SAMOBOR i promocija istoimene publikacije. Izložba i publikacija prikazuju proces, rezultate i postprodukciju istoimene radionice studenata arhitekture i dizajna održane u Samoboru u ožujku ove godine. Tema radionice bile su prostorne i vizualne intervencija na zgradi Kina Samobor koja je u rekonstrukciji. Izložba ostaje otvorena do završetka radova.

Radionica Kino Samobor nastala je na inicijativu grada Samobora, a u suradnji s Arhitektonskim fakultetom i Studijem dizajna Sveučilišta u Zagrebu. Kako se zbog dotrajalosti i neadekvatne opreme preuređuje zgrada Kina Samobor, pored postojećeg i predviđenog projekta pokazala se potreba za dodatnim intervencijama koje bi prostor Kina učinile reprezentativnim mjestom za stvaranje kulturnih sadržaja grada Samobora. U dvjema vikend-radionicama, te suradnjom studenata arhitekture i dizajna, ponuđena su četiri rješenja koja nude prepoznatljiv imidž i nove strategije korištenja tog prostora.

Premda su očekivanja grada, kao naručitelja, možda bila fokusirana na interijer prostora Kina, ponuđena rješenja proširila su njihove programske i strateške horizonte.
Iako bliske discipline, po edukativnim metodama značajno različitih pristupa, na radionici su se studenti suočili s drukčijim načinom razmišljanja. Zajednički rad obilovao je razgovorima i razmjenama različitih mišljenja studenata i mentora, a završna prezentacija održana je pred gostima kritičarima iravnateljicom Pučkoga otvorenog učilišta. Ovo nije prva takva radionica, no izmještanjem radnoga procesa izvan fakulteta i neposredna suradnja dviju bliskih disciplina, arhitekture i dizajna, čini jeposebnom. Osobito za Samobor, koji se prvi put susreće s ovakvim načinom poboljšanja kvalitete gradskih prostora.