Izložba i radionica Vrapčanski jastuci u Galeriji Forum

U Galeriji Forum 7. prosinca u 19 sati otvara se izložba Vrapčanski jastuci koja, uz radionice, predstavlja treći segment projekta Destigmatizacija koji se bavi problemom diskriminacije i predrasuda prema ljudima koji boluju od duševnih bolesti i poremećaja

Projekt Destigmatizacija razvijen je u suradnji s pacijentima Psihijatrijske bolnice Vrapče i suradničkim timom koji je 2010. pokrenula umjetnica Andreja Kulunčić sa psihoterapeutkinjom Dubravkom Stijačić, a bavi se problemom diskriminacije i predrasuda prema ljudima koji boluju od duševnih bolesti i poremećaja. Projekt je usmjeren na njihovo osnaživanje tako oni, kao pacijenti bolnice, sami budu akteri procesa destigmatizacije u javnosti.

Za vrijeme trajanja izložbe u Galeriji Forum rekonstruirat će se proces izrade jastuka koji se i dalje šiju u okviru terapijskih radionica u Bolnici Vrapče. Posjetitelji izložbe moći će sudjelovati u njihovoj izradi, odnosno kupovati jastuke te tako sudjelovati u procesu destigmatizacije. Prihod od prodaje jastuka namijenjen je Udruzi za psihosocijalnu pomoć i rehabilitaciju koja pomaže pacijentima u Bolnici Vrapče.

GF Vrapci pozivnica emailing A

Prostor izložbe također će biti otvoreni prostor rasprave o poroznoj granici između mentalnog zdravlja i mentalne bolesti, tako će se u Galeriji Forum za vrijeme trajanja izložbe održati serija razgovora na teme duševnog zdravlja koje će voditi psihoterapeutkinja Dubravka Stijačić:

Utorak, 8. prosinca u 18 sati Depresija i kako se nositi s njom

Četvrtak, 10. prosinca u 18 sati Osobno iskustvo depresije (izlaganje bivše pacijentice)

Utorak, 15. prosinca u 18 sati Kako sačuvati mentalno zdravlje: jesmo li mentalno zdravi ili mentalno bolesni?

Četvrtak, 17. prosinca u 18 sati Dugotrajna nezaposlenost i mentalno zdravlje: što znači zaposlenje za psihičko zdravlje?

Autorice projekta: Andreja Kulunčić (vizualna umjetnica), Dubravka Stijačić (defektologinja, socijalna pedagoginja i psihoterapeutkinja Klinike za psihijatriju Vrapče), kuna zlatica (dizajnerski tim), Vlatka Prstačić (voditeljica kreativnih radionica u Klinici za psihijatriju Vrapče)

Koautori jastuka: pacijenti Klinike za psihijatriju Vrapče

Izložba ostaje otvorena do 23. prosinca, a podržali su je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Klinika za psihijatriju Vrapče.

Više informacija potražite na:

www.facebook.com/vrapci.org/

www.vrapci.org/