Izložba: ARHITEKTURA KNJIGE: Od Arhitekture prirode do (Est)etike ružnoga

U četvrtak, 13. 4. 2017. u 19,30 sati u Galeriji Modulor u Centru za kulturu Trešnjevka, Park Stara Trešnjevka 1, Zagreb, otvara se izložba dizajnerice NADE DOGAN pod nazivom ARHITEKTURA KNJIGE: Od Arhitekture prirode do (Est)etike ružnoga.

 

Dizajnerica Nada Dogan prezentira seriju knjiga iz područja arhitekture i srodnih umjetnosti, koje su sve redom dobile priznanja za dizajn i od kojih se 3 nalaze u trajnom fundusu Muzeja knjiga u Leipzigu (BML).

Niz tematski izuzetno zanimljivih, gotovo intrigantnih knjiga, koje su istovremeno i vrhunski osmišljene i izrađene, rijedak je primjer u praksi. Svaka knjiga oblikovanjem, na nivou vizualnih komunikacija, strukturom i vizualnim sadržajem, prati i problematizira tematiku knjige. Izradi knjiga prethodi opsežan proces rada i istraživanja, pri čemu je knjiga sažetak tog istraživanja. Izložba želi omogućiti posjetitelju da zaviri u proces istraživanja teme i strukturiranje knjige.

Dio postava izložbe su fotografije koje problematiziraju temu od arhitekture prirode do (est)etike ružnoga u svakodnevnom svijetu koji nas okružuje.

dogan2


Iz uvodnog teksta Zvonka Pađana:

“Naime, likovno uobličavanje nije samo za sebe zatvoren postupak, nego treba rezultirati kao svojevrsni neverbalni tumač pisanoga sadržaja knjige. Taj proces dizajniranja u biti je problem neposredna definiranja njezina vizualnog identiteta.

U promatranome dijelu opusa dizajnerice Nade Dogan taj je dizajnerski zadatak bio složeniji, jer nisu bile posrijedi uobičajena faktografija, taksonomija i kronologija povijesti arhitekture, nego prezentiranje rezultata istraživačke analize, koja je donosila nove poglede na postojeće spoznaje iz svijeta arhitekture. Tu je Nada Dogan preuzela dvojnu zahtjevnu ulogu. Prva je ta da se knjiga likovno definira u cijelosti, a druga da unutar teksta interpolira vlastiti slikovni materijal, fotografije i grafike, koji će dodatno obogatiti i razjasniti pisani tekst knjige.”

 

Nada Dogan samostalna je umjetnica na području dizajna vizualnih komunikacija, posebno specijalizirana za dizajn sustava orijentacije u prostoru. Završen Studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu kao i Fakultet elektrotehnike i računarstva, završena Škola za balet i ritmiku, te dugogodišnje iskustvo profesionalnog dizajnera čine osnovu njenog rada. Provela je 10 godina u inozemstvu kao umjetnički direktor u agencijama i zatim kao samostalni dizajner. Višestruko je međunarodno nagrađivana na području grafičkog dizajna za vizualne identitete i knjige. Predavač je kolegija Dizajn management na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa