International Design Awards (IDA) dodjeljuje novčanu potporu dizajnerima

U svrhu potpore globalnih napora da se spriječi širenje korona virusa, International Design Awards (IDA) i European Product Design Awards (ePDA) pozivaju dizajnere i inovatore da se prijave za novčanu potporu “COVID-19 Design Innovation Grant”. Novčana potpora dodjeljuje se u četiri kategorije: produkt dizajn, arhitektura/dizajn interijera, grafički dizajn i modni dizajn. Prijave na natječaj koji je otvoren do 30. travnja su besplatne. Više o natječaju i potporama pročitajte u nastavku.

Globalna pandemija korona virusa predstavlja velik izazov za sve kreativce i dizajnere, ali i priliku za korištenje talenata i vještina koje mogu pomoći čitavim zajednicama u suočavanju s trenutnim i predstojećim problemima. U suradnji s ePDA-om (European Product Design Awards), IDA pokreće novi međunarodni natječaj COVID-19 Design Innovation Grant s ciljem suzbijanja korona virusa.

Novčana potpora dodjeljuje se u četiri različite kategorije:

 

$5,000 za produkt dizajnere

Produkt dizajneri pozvani su da se prijave na natječaj s dizajnom bolničke opreme koja se može proizvesti po cijeni manjoj od 1000 dolara. Pobjednik će dobiti potporu od 5000 dolara za proizvodnju svog prototipa.

$5,000 za arhitekte ili dizajnere interijera

Ova će se potpora dodijeliti za inovativni dizajn izolacijskog prostora koji bi omogućio zajednički život, bez prijenosa virusa, pacijentima sa simptomima COVID-19 i njihovim obiteljima.

$2,000 za grafičke dizajnere

Pozivaju se grafički dizajneri i ilustratori da pomognu u educiranju javnosti o korona virusu te sprječavanju širenja istoga. Tema njihova rada može biti usmjerena i na suočavanje sa psihološkim posljedicama izolacije.

$2,000 za modni dizajn

Ova će se potpora dodijeliti za najbolji dizajn maske za lice ili druge zaštitne opreme koja pomaže zaustaviti širenje virusa. Preporučljivo je da se dizajnirana oprema može iskoristiti više puta.

 

Kriteriji za sudjelovanje na natječaju su originalan dizajn čije su tehničke standarde potvrdili stručnjaci/pripadnici medicinskog osoblja. Potvrđeni standardi moraju biti detaljno obrazloženi u prijavama. Uz prijavu je potrebno predati do 5 fotografija ili crteža dizajna te kratki opis rada uz objašnjenje zašto je upravo on kandidat za potporu. Dizajnere se poziva da po izboru uključe i dodatne detalje rada u PDF dokumentu te link stranice na kojoj je predstavljen projekt.

Prijava na natječaj je moguća do 30. travnja, a sudjelovati mogu profesionalci i amateri.

Detalji o prijavama i mogućnostima sudjelovanja mogu se pronaći na web stranicama IDA-e i ePDA-e.