Inkluzivni dizajn u Zagrebu

U srijedu 2. veljače 2011. godine u HDD-u Julia Cassim održala je predavanje o inkluzivnom dizajnu te najavila radionicu „extra / ordinary design“ koja će se održati krajem ožujka.

Julia Cassim je viši istraživač na Helen Hamlyn Centru pri Royal College of Art u Londonu, te jedna od vodećih svjetskih stručnjaka u području inkluzivnog dizajna. Dugi niz godina širom svijeta vodi projekte inkluzivnog dizajna proizvoda, vizualnih komunikacija i pristupačnosti, a u njenom radu posebno se ističu projekti kognitivne pristupačnosti muzeja i serija međunarodnih radionica pod nazivom Design Challenge, koje kroz suradnju profesionalnih dizajnera i osoba s posebnim potrebama rezultiraju inovativnim rješenjima svakodnevnih proizvoda, komunikacija i usluga, te omogućuju dragocjenu razmjenu znanja i spoznaja između dizajnera, korisnika i poslovnih subjekata.

658_7

Tijekom svog boravka u Zagrebu kao stručnjak za pristupačnost muzeja posjetila je Tiflološki muzej i održala predavanje na Okruglom stolu u Muzeju suvremene umjetnosti u organizaciji Veleposlanstva Velike Britanije, a kao stručnjak za inkluzivni dizajn je u srijedu 2.2.2011. godine u Hrvatskom dizajnerskom društvu održala predavanje o inkluzivnom dizajnu, te najavila radionicu koja će se održati u Zagrebu krajem ožujka 2011. godine.

658_3

Inkluzivni dizajn
Kroz predavanje su prezentirani smisao, ciljevi, osnove metode i realizirani projekti inkluzivnog dizajna. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, globalno demografsko starenje populacije već je sada primjetno u razvijenim zemljama, a Hrvatska se po udjelu stanovništva starijem od 65 godina nalazi među prvima u Europi. Nadalje, širenje svijesti o ljudskim pravima pokreće promjene u zakonodavstvu i naglašava potrebu za uključivanjem (inkluzijom) marginaliziranih skupina u svim aspektima društva i svakodnevnog života, stavljajući naglasak na osobe s invaliditetom kao one koji se suočavaju s najvećim poteškoćama u samostalnoj interakciji sa svakodnevnom okolinom i uslugama, te čije je pravo na normalan život, rad, samostalnost i dostojanstvo najviše ugroženo.

658_1

Osnovni cilj inkluzivnog dizajna je prevladati postojeću metodologiju dizajna za pojedine skupine ljudi (npr. stigmatizirajući dizajn za osobe s invaliditetom) i postići da svakodnevni predmeti, okolina i usluge budu upotrebljivi za najveći mogući broj osoba, bez obzira na dob, spol, znanje ili poteškoće, i to bez modifikacija ili dodataka. Uzimajući u obzir velike razlike među ljudima u mogućnostima, sposobnostima i načinima interakcije s okolinom, projekti inkluzivnog dizajna temelje se na uključivanju stvarnih osoba u proces dizajna, a iskustva pokazuju kako ovakvi projekti rezultiraju ne samo dizajnom koji je kvalitetniji i uspješniji na tržištu, već i promjenom načina razmišljanja i potenciranjem kreativnosti dizajnera, značajnim razvojem komunikacije između dizajna, korisnika i poslovnih subjekata, te povećanjem svijesti šire javnosti o dizajnu kao poslovnom i društvenom alatu.

Radionica u Zagrebu: extra / ordinary design
Pod pokroviteljstvom British Councila u sklopu projekta New Work New Audiences, u organizaciji Studija dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog dizajnerskog društva u suradnji s Helen Hamlyn Centrom pri Royal College of Art iz Londona, te URIHO-m i Udrugom za promicanje inkluzije, koje zapošljavajući osobe s poteškoćama proizvode i distribuiraju vlastite proizvode, u Zagrebu će se od 28.3. do 1.4. održati prva radionica inkluzivnog dizajna, pod nazivom „extra / ordinary design“.

Radionica je namijenjena profesionalnim dizajnerima i studentima dizajna iz područja industrijskog dizajna, dizajna vizualnih komunikacija, tekstilnog i modnog dizajna. Kroz stvarni projekt dizajna demonstrirat će se kombinirane metode uključivanja korisnika i inkluzivnog dizajna, ali u ovom slučaju ne samo kao potencijalnih korisnika već i kao suradnika u samoj proizvodnji. Primjer modela na kojemu se temelji ova radionica je projekt All Inclusive Sarajevo, realiziran 2009. godine u Sarajevu pod vodstvom Julie Cassim i Nataše Perković, samostalne dizajnerice i asistentice na smjeru Produkt dizajn Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu.

658_6

Četiri interdisciplinarna tima dizajnera, osoba s poteškoćama i studenata marketinga, vođeni od strane iskusnih britanskih dizajnera i eminentnih domaćih kolega, surađivat će na osmišljavanju novih proizvoda, ambalaže, prezentacije i distribucije proizvoda, izradi prototipova, osmišljavanju vizualnog identiteta, te postavljanju izložbe prototipova, u područjima tekstilnog/modnog dizajna, proizvoda od keramike i metala za URIHO, te tekstilne proizvode i vizualni identitet za Udrugu za promicanje inkluzije. Petodnevna radionica će završiti predstavljanjem izrađenih prototipova i ostalih rješenja na izložbi u Hrvatskom dizajnerskom društvu. Nakon završetka radionice udruge-partneri će, uz konzultacije s dizajnerima, pokrenuti proizvodnju i plasman izabranih proizvoda, koji će biti predstavljeni javnosti i kroz naknadnu izložbu u listopadu 2011. godine.

Kreativna voditeljica radionice je Julia Cassim, a voditelji kreativnih timova su iskusni britanski profesionalni dizajneri Andrew Walker, Freddie Yauner, Ian McIntyre i Gero Grundmann. Inicijator radionice je Sanja Bencetić, samostalna dizajnerica i nositeljica kolegija Inkluzivni dizajn na Studiju dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a suvoditeljica radionice je Mirna Reinprecht, samostalna dizajnerica i članica Upravnog odbora HDD-a. Uz britanske dizajnere, suvoditelji timova su Nataša Mihaljčišin (I-gle), Filip Gordon Frank, Maja Mesić i Nataša Perković. Tim studenata marketinga vodit će Dragana Lucija Ratković (Muze) i prof. Goroslav Keller.

Dizajnerima će se omogućiti stjecanje novih znanja, iskustva i spoznaje o inkluzivnom dizajnu i socijalnoj inkluziji, te o prednostima i načinima sudjelovanja stvarnih korisnika u projektima dizajna, osobito onih s poteškoćama u interakciji sa svakodnevnom okolinom. S obzirom na realno lokalno stanje dizajna i gospodarstva, ova radionica dizajnerima nudi iskustvo i upoznavanje tehnologija (metal, keramika, tekstil) i mogućnost afirmacije kroz realizaciju proizvoda, a široj zajednici demonstraciju značaja dizajna kao alata konkurentnosti. Udruge-partneri i zaposlenici steći će uvid u mogućnosti i načine komunikacije i suradnje s dizajnerima, te prednosti uključivanja dizajna u poslovni proces. Osnovni cilj radionice je osnažiti tržišnu konkurentnost partnerskih zaštićenih radionica, te osnažiti komunikaciju i potaknuti značajnije sudjelovanje zaposlenika s poteškoćama u procesu razvoja novih proizvoda.

Prijava za sudjelovanje na radionici bit će otvorena na web-stranici Hrvatskog dizajnerskog društva od 28.02. do 11.03.2011. godine.

linkovi:
Julia Cassim www.hhc.rca.ac.uk/216/all/1/julia-cassim.aspx
Design Challenge www.hhc.rca.ac.uk/405/all/1/professionals.aspx
primjer projekta inkluzivnog dizajna www.youtube.com/watch?v=5m42VkSEfa0
British Council http://www.britishcouncil.org/croatia.htm
URIHO http://www.uriho.hr/index.php?option=com_frontpage&Itemid=40
Udruga za promicanje inkluzije http://www.inkluzija.hr/
All Inclusive Sarajevo http://www.hhc.rca.ac.uk/2371/all/1/all_inclusive_Sarajevo.aspx
Andrew Walker http://why-create.com/andrew-walker-fashiontextiles/
Freddie Yauner http://www.freddieyauner.co.uk/
Ian McIntyre http://www.ianmcintyre.co.uk/
Gero Grundmann http://www.studiobec.com/gerogrundmann.htm
Nataša Mihaljčišin (I-gle) http://www.i-gle.com/
Filip Gordon Frank http://www.filipgordonfrank.com/
Maja Mesić http://facesofdesign.com/maja-mesi/portfolio/maja-mesi-s-portfolio
Dragana Lucija Ratković (Muze) http://www.muze.hr/
Hrvatsko dizajnersko društvo http://dizajn.hr/

tekst: Sanja Bencetić
fotografija: Dragana Ileš