GRUPA: ILI_ILI / SUSTAV MODULARNE RASVJETE (24. 9. – 8. 10. 2013.)

U utorak 24. 9. u 20 sati u HDD galeriji otvara se izložba STUDIO GRUPA: ILI_ILI. Izložba je dio programa Carte blanche, u kojem pozvani autori, dobitnici nagrada na Izložbi hrvatskog dizajna 1112, dobivaju otvoren prostor i odriješene ruke da razmotre različite mogućnosti prezentacije svog dizajnerskog djelovanja u galerijskim uvjetima, s naglaskom na svim specifičnostima koje donosi samo područje u kojem djeluju

Načini predstavljanja u ovoj seriji variraju od klasičnih pregleda dosadašnjih radova, preko konceptualnih i istraživačkih pristupa, do predstavljanja samog dizajnerskog procesa i kombinacija svega navedenog. U tom smislu, Grupin galerijski nastup polazi od projekta kojim su trenutno gotovo u potpunosti zaokupljeni – pripreme za masovnu proizvodnju rada ili_ili. Projekt ili_ili dosad je već prošao dugačak put od natječaja koji je Grupu prema propozicijama trebao povezati s partnerom (obrtnikom, proizvođačem), preko hrabre odluke u kojoj je dizajnerski studio odlučio potpuno samostalno ući u čitav proces, do nekoliko izložbenih predstavljanja (1112, Neobični scenariji, Solid Acts – Design from Croatia) i visoke eksponiranosti u domaćim i stranim medijima. Izložba će predstaviti proces iza nastanka visećih lampi ili_ili kroz različite vidove dokumentacije i prezentacije, a istodobno i reinterpretirati sam prostor galerije kao svojevrsni ambijent ili laboratorij koji demonstrira različite mogućnosti i varijacije ovog modularnog dizajnerskog proizvoda.

IMG_20130921_104855

Iz predgovora izložbe:

Ako je HDD galerija od početka svog djelovanja nešto pokušavala izbjeći, onda je to opasnost da se pretvori u salon proizvoda, odnosno da počne izgledati poput prodajnog dizajnerskog dućana – koji nije prodajan. Zato smo se okretali povijesti dizajna i onome što od nje možemo naučiti, prezentaciji radioničkih i participativnih metodologija, didaktičkim izložbama, projektima istraživačkog, interdisciplinarnog i eksperimentalnog karaktera, ili pak onima čija su pozadina, proces razvoja ili značenje u širem kontekstu važni, zanimljivi i komunikabilni u galerijskom okruženju. S aktualnom izložbom produkt dizajnerskog studija Grupa vjerojatno smo se najviše približili salonskom predstavljanju lijepih i privlačnih proizvoda kojima je galerijski ambijent zapravo scenska pozadina, bez puno objašnjavanja, bez puno diskursa na koji smo navikli i na kojem obično insistiramo.

IMG_20130921_124006

Jedan razlog jest taj što su Grupine lampe ili_ili jednostavno lijep i razigran proizvod. Uz modularnost i mogućnost korisnika da ih sam kombinira te tako realizira onaj višak emotivne povezanosti s predmetom, to je njihova dominantna karakteristika. Drugi razlog je taj što ili_ili sada u potpunosti zaokuplja svu pažnju Grupe, te izložba na neki način pruža uvid u trenutno stanje tekućeg projekta, demonstrira varijabilnost ili_ili kao uporabnog predmeta, pokazuje Grupinu posvećenost stalnom usavršavanju i u konačnici, interpretira galeriju kao mjesto testiranja proizvoda. Nešto kao umanjeni TEŽ-ov toranj, koji je istodobno i laboratorij i nehotična svjetlosna instalacija. Naime, unatoč činjenici da je medijski jako eksponiran te da je u godinu dana izlagan na barem četiri reprezentativne manifestacije (Dan D, Izložba hrvatskog dizajna 1112, Neobični scenariji, Solid Acts), ili_ili još uvijek je u fazi dorade za masovnu proizvodnju pod Grupinom vlastitom etiketom Grupa Products.

IMG_20130921_124126

Projekt ili_ili dosad je već prošao dugačak put od natječaja koji je Grupu prema propozicijama trebao povezati s partnerom (obrtnikom, proizvođačem) i hrabre odluke u kojoj je dizajnerski studio, razočaran dinamikom suradnje, odlučio potpuno samostalno ući u čitav proces. Od posljednjeg predstavljanja ovog modularnog sustava rasvjete dogodile su se minimalne preinake, no sistem je ostao maksimalno čist i ekonomičan. Šest varijanti laganih stožastih plastificiranih aluminijskih elemenata dobivenih obrtničkom tehnikom kovinopojasarenja u po tri nijanse zelene, žute, sive i plave boje omogućava relativno fleksibilan vanjski izgled samog proizvoda. Kablovi, čiju je proizvodnju po narudžbi organizirao sam studio preko vanjskog dobavljača, prate isti taj koloristički program, kao i prstenovi koji nose lampe, a kombinirani elementi međusobno su spojeni prihvatnim kopčama. Prvotna, ali brzo odbačena ideja za spajanje bili su magneti, Grupa se sada oslonila na jeftin, gotov i masovno dobavljiv element, a u međuvremenu isprobava prototipe gumenih brtvi s plastičnim kopčama koje će uskoro postati standardan dio ili_ili. Ove detalje možda i nije presudno znati, ali iznimno su važni u kontekstu praktički samoiniciranog proizvoda za koji je dizajnerski studio samostalno preuzeo investiranje i sve odgovornosti koje je mogao preuzeti u organiziranju njegove proizvodnje. Grupa, uostalom, ne skriva promjenjivu anatomiju svojih dizajnerskih projekata, najbolji primjer toga je nagrađivani 3angle koji je od prvog predstavljanja do konačnog oblika doživio upravo dramatičnu transformaciju. No za razliku 3anglea, gdje su imali zaleđe u jakom klijentu i proizvođaču, ili_ili (uz lampu Model i jastuke Pilot) u potpunosti su Grupina DIY avantura gdje je dizajner ujedno i poduzetnik i investitor, sa svim rizicima i prednostima takve pozicije, sve češće u hrvatskom produkt dizajnu.

Marko Golub

IMG_20130923_191748


O “ili_ili” visećoj lampi:
Šest različitih elemenata, jednostavnim povezivanjem, moguće je sastaviti u veliki broj različitih visećih oblika. Dimenzijama prilagođeni elementi se međusobno povezuju prihvatnim kopčama. Osim formom, elementi se međusobno razlikuju i bojom. Kombiniranjem tri nijanse zelene, žute, plave i sive dobivamo monokromne ili višebojne visilice. Pomoću prepoznatljive obrtničke tehnike kovinopojasarenja proizvod je ručno izrađen iz aluminija i mat plastficiran u dvanaest različitih nijansi. Fleksibilnost i raznolikost proizvodu omogućavaju primjenu u različitim situacijama. Proizvod otvara mogućnost samim korisnicima da oblikuju svoju vlastitu idealnu kombinaciju, mogućnost izbora je velika i kao što i sam naziv proizvoda kaže moguće ih je složiti ILI ovako ILI onako.

Grupa (Filip Despot, Ivana Pavić, Tihana Taraba)
Grupa je svoju karijeru započela dizajnom linije namještaja od masivnog drva za tvornicu Artisan za koji su nagrađeni Edidom 2009.g. (Elle Decoration International Design Award) u kategoriji ‘Mladi dizajner’. 2010. razvijaju vlastiti brand Grupa products pod kojim proizvode i distribuiraju Model lampe, jastuke Pilot i Ili_ili modularne lampe. Za tvornicu Kvadra razvili su sjedeću garnituru 3angle za koju su nagrađeni na izložbi HDDa 2011/2012. u kategoriji najbolji produkt dizajn. Uz produkt dizajn, Grupa prakticira i dizajn postava izložbi te scenografije.


Grupa: ILI_ILI – Sustav modularne rasvjete
24. 9. – 08. 10. 2013.

Autori izložbe:
Studio Grupa / Filip Despot, Ivana Pavić, Tihana Taraba

Grafički dizajn:
Šesnić&Turković

Tekst:
Marko Golub

Sponzori tiska:
Cerovski print boutique, Ars kopija

HDD galerija / Hrvatsko dizajnersko društvo
Boškovićeva 18, Zagreb
Voditelj galerije: Marko Golub

Radno vrijeme:
pon – pet 8 – 20h
subotom 10 – 15h

Program HDD galerije podržavaju
Ministarstvo kulture RH i Grad Zagreb