Dizajn.tv: LINIJE SU MOJA SLOVA – Dijalog s Nedeljkom Dragićem

dragic dizajnhr 900

Pogledajte novi video iz programa Dizajn.tv, prvi od dva [d]razgovora s istaknutim filmskim umjetnikom, dizajnerom, ilustratorom, strip autorom i karikaturistom NEDELJKOM DRAGIĆEM. U ovom razgovoru Dragić govori ponajviše o svom radu u području dizajna i ilustracije – od slavnih naslovnica Biblioteke Vjeverica i animiranih reklamnih filmova, preko plakata, do najuspješnije domaće maskote i svojevrsnog simbola Zagreba, legendarnog Zagija. Razgovor je, povodom izložbe održane u HDD galeriji početkom ove godine, vodio njen kustos Marko Golub.

Nedeljko Dragić (1936.) jedan je od najznačajnijih predstavnika zagrebačke škole animiranog filma, autor niza internacionalno višestruko nagrađivanih animiranih filmova (nominiran za Oscara 1973.), potom kao karikaturist, strip autor i ilustrator, no njegov rad u kontekstu grafičkog dizajna ostao je pomalo u sjeni drugih, prije svega filmskih uspjeha. Za pokazati koliko je Dragićev rad utjecajan za našu sredinu, dovoljno je pobrojati neke od njegovih ostvarenja: Zagi, službena maskota Univerzijade održane u Zagrebu 1987., apsolutno sveprisutna figura tog vremena, njegovo je djelo, kao i likovi s kutije žvakaćih guma Tin i Tina iz 1980-ih godina, animirane špice, reklame, plakati i slikovnice s Vučkom, maskotom Zimskih OI u Sarajevu iz 1984. (dizajn J. Trobeca), ilustracije s ambalaže Plivinih proizvoda BebiPapa (dizajn maskote: D. Gonzi). Najtiražniji naslovi najpoznatijeg dječjeg nakladničkog niza ikad objavljivanog u Hrvatskoj, Biblioteke Vjeverica izdavačke kuće Mladost, pamte se upravo po Dragićevim naslovnicama i unutarnjim ilustracijama (Lažeš, Melita i Strašni kauboj Ivana Kušana, Mama, volim te i Tata, ti si lud Williama Saroyana itd.), a tu su i visokotiražni, vrijedni edukativni naslovi poput Uh, ta matematika čija su izdanja dosegla danas nezamislive tiraže od više stotina tisuća primjeraka. Dragić je i autor brojnih animiranih reklama, rado gledanih na televiziji od 60-ih do kraja 80-ih godina u Hrvatskoj, špica za televizijske emisije (Nedjeljno popodne) i filmske festivale (Animafesti, Pulski filmski festival) itd. Više o Dragiću pročitajte u tekstu OD VJEVERICE DO ZAGIJA – Grafički dizajn i ilustracija Nedeljka Dragića, autora Marka Goluba

Dizajn.tv: LINIJE SU MOJA SLOVA – Dijalog s Nedeljkom Dragićem
autor i urednik: Marko Golub
suautorica: Ora Mušćet
snimatelj i montažer: Miran Krčadinac
produkcija: Hrvatsko dizajnersko društvo / 2021.

Program Dizajn.tv financiran je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske
Izložbeni i diskurzivni program HDD galerije sufinancirani su sredstvima Zaklade Kultura nova, Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i MInistarstva kulture RH.
(i ispod ovi logotipovi)