Dizajnerska početnica: Lego – Stop animacija

U subotu, 23. travnja 2022. godine s početkom u 10.30 sati, u Hrvatskom dizajnerskom društvu, u okviru programa Dizajnerska početnica održat će se besplatna radionica za djecu od petog do osmog razreda osnovne škole pod nazivom Lego – Stop animacija. Voditeljica radionice je grafička dizajnerica Nina Klarić, a rok za prijavu je petak 22. travnja do 15 sati.

O radionici

Voliš se igrati Lego kockama i ‘fotkati’ mobitelom? Odlično! Imaš sve preduvjete da napraviš svoju prvu animaciju. Pridruži nam se u maloj filmskoj avanturi – upoznaj osnove storyboarda, režije, scenografije, postavljanja kamere i svjetla, te udahni život svima omiljenim Lego figurama. Korak po korak, kroz timski rad, vježbat ćemo male pomake koji čine princip tehnike, te stvoriti iluziju pokreta. Neprimjetno prelazimo iz igre u sferu kreacije s ciljem upoznavanja ove svestrane tehnike i približavanja videa kao kreativnog medija i sredstva izražavanja. Tko zna? Možda se zaljubite!

 

Cilj radionice je zainteresirati djecu i mlade za istraživanje animacije kao tehnike, te generalno videa kao kreativnog medija. Upoznat ćemo polaznike i polaznice s konceptom “storyboarda”  i planiranja scena, a također i podsjetiti na važnost strpljivosti, kompromisa i timskog rada bez kojih nećemo moći realizirati zamišljene ideje.

Rezultat radionice je kratki film polaznica i polaznika, a osim što će se moći pohvaliti napravljenim, nadamo se da će možda poželjeti i prenijeti naučeno.

Polaznici i polaznice su pozvani/e da donesu svoje/posuđene Lego figure i elemente.

Radionica je besplatna, a namijenjena je isključivo učenicima i učenicama od petog do osmog razreda osnovne škole.

Datum održavanja radionice je subota,  23. travnja 2022.

Predviđeno trajanje radionice je 2  1/2h, (od 10.30 – 13.00).

Roditelji i/ili staratelji trebaju potpisati  Suglasnost  za sudjelovanje djece na radionici.

Rok za prijave je petak 22. travnja 2022. godine do 15 sati na mail dizajnerskapocetnica@dizajn.hr.

Broj mjesta na radionici je ograničen.

O voditeljici radionice:

Nina Klarić – rođena 1985. u Zagrebu, nakon završetka Grafičkog fakulteta, smjer Dizajn grafičkih proizvoda, bavi se pretežno videom, fotografijom i animacijom u vidu dizajniranja, snimanja, montiranja i kolažiranja materijala. Surađivala je na videospotovima brojnih autora (2Cellos, Jinx, Vatra, Lidija Bajuk, Ansambl Lipe…), izradila je i opremila mnoge dokumentarne i promidžbene videe umjetničkih instalacija, performansa i izložbi za razne kulturne organizacije (Pogon, Kultura nova, Francuski institut), te mnoštvo komercijalnih videa za on-line promociju (Preminger pivo, T-com, Karlovačka pivovara, Lidl, Igloo..) U autoričinom radu ističu se i multimedijalni projekti, kao npr. video-mapping na otvorenju 3D kina u Dubrovniku, VJ-inzi po klubovima u Zagrebu (Močvara, Medika, itd.), dizajn video zida na turneji Jinxa 2014. u Sloveniji, Srbiji i Hrvatskoj, te ponovno 2018. godine za potrebe snimanja dvd-a, nastupa na Inmusicu i prateće turneje. Pohađala je dvije radionice stop animacije u programu AKC Attacka, 2018. godine radionicu animacije u organizaciji Zagreb filma pod vodstvom Tima Allena, te 2019. scenarističku radionicu Phila Parkera. Zajedno sa Dinom Karadžić vodi radionice stop animacije u školama ( Novska, Metković, Petrovsko, Brač..) te u zatvoru Remetinec gdje je suradnja uspješna već tri godine. Video sa zadnje zatvorske radionice ove godine bio je prikazan na Danima hrvatskog filma. Trenutno radi na svom debitantskom kratkom animiranom filmu u produkciji Zagreb filma.