Dizajn.tv / [d]razgovor: MAJA MESIĆ u Boyi!

U novom videu pogledajte [d]razgovor sa zagrebačkom produkt dizajnericom MAJOM MESIĆ o njenom projektu Boya, koji smo vodili povodom izložbe “Anatomija dizajna: Boya”, održane u HDD galeriji u studenom 2021. U razgovoru s Markom Golubom, Maja Mesić govori o evoluciji projekta, od prvih skica, preko prvih modela i predstavljanja, dugotrajnog istraživanja i razvoja, pa sve do danas.

Glavna ideja izložbe Maje Mesić Anatomija dizajna: Boya, kao i nekoliko ranijih rađenih sa sličnim namjerama (Grupa – Anatomija dizajna: Baluna, 2017; Baggizmo – Making of, 2018.), bila je vidjeti kakvu, koliko veliku i zanimljivu priču možemo ispričati u galerijskom okruženju baveći se, u osnovi, samo jednim dizajniranim predmetom. Drugim riječima, htjeli smo zagrebati ispod površine, izvući što više nepoznatog iz proizvoda koji je tu među nama već čitav niz godina, rasprostrti pred publiku svu kompleksnu mrežu ideja, komunikacije, istraživanja, dizajnerskih i ne-dizajnerskih odluka, rizika, izazova i procesa koji su se kroz dulji vremenski period prepleli na točno određen način da bi taj predmet danas izgledao točno tako kako izgleda. Projekt Boya zagrebačke produkt dizajnerice Maje Mesić u svom je sadržaju i značenju upravo sjajan pokazni primjer narativnog potencijala dizajna, ili specifičnije, procesa dizajna, zbog svoje dugotrajnosti, načina na koji se razvijao i činjenice da je u velikoj mjeri do danas ostao sinoniman sa svojom autoricom koja je u njega uložila iznimnu strast, trud i volju za učenjem i otkrivanjem.

 

Video možete pogledati na ovom linku.

 

Autor: Marko Golub
Snimatelj i montažer: Miran Krčadinac
Produkcija: Hrvatsko dizajnersko društvo 2021.

Program [d]razgovori financiran je sredstvima Ministarstva kulture i medija RH i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba. Program Dizajn.tv financiran je sredstvima Ministarstva kulture i medija RH. Izložbeni i diskurzivni program HDD-a sufinanciran je sredstvima Zaklade Kultura nova.