Dizajn.tv: BORIS DOGAN – SLIKAR U GRAFIČKOM DIZAJNU

Dizajn.tv u svom posljednjem ovogodišnjem izdanju vodi nas u šetnju dizajnerskim i ilustratorskim opusom BORISA DOGANA. Autorica izložbe naslovljene SLIKAR U GRAFIČKOM DIZAJNU, dr.sc. LOVORKA MAGAŠ BILANDŽIĆ, u dijalogu s Markom Golubom ispričala nam je priču o izuzetnoj dizajnerskoj karijeri koja je dosad ostajala u sjeni Doganovog slavljenog slikarskog opusa, o načinima na koje su se njegove umjetničke preokupacije prelijevale u oblikovanje knjiga i plakata, ali i obrnuto, uz temeljitu analizu nekih od njegovih najzanimljivijih radova.

Dizajn.tv BORIS DOGAN – SLIKAR U GRAFIČKOM DIZAJNU snimljen je u postavu istoimene izložbe koja je javnosti po prvi put integralno predstavila dizajnersku dionicu u opusu istaknutog slikara, grafičara, grafičkog dizajnera, ilustratora i scenogafa Borisa Dogana (1923. – 1992.). Izložba uključuje brojne Doganove plakate, više od 100 knjiga, časopisa i izbor ilustracija iz izdanja za djecu i mladež te primjere slikarstva i grafike posuđene od niza javnih institucija i privatnih kolekcionara. Ovom retrospekivom Doganova dizajnerskog djelovanja koju autorski potpisuje dr. sc. Lovorka Magaš Bilandžić ujedno se obilježava i 100-godišnjica umjetnikova rođenja.

Autor i urednik: Marko Golub
Gošća: Lovorka Magaš Bilandžić
Snimatelj i montažer: Miran Krčadinac
Dizajn telopa: Dejan Kršić
Produkcija: Hrvatsko dizajnersko društvo 2023.

Program Dizajn tv. / [d]razgovori i izložbeni program HDD galerije financirani su sredstvima Ministarstva kulture i medija RH i Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba i Zaklade Kultura nova.